Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Stavitel.cz.
21. března 2023 v 12:20
Čas čtení 2:05
Sponzorovaný obsah

Cena a návratnost tepelného čerpadla v roce 2023

Cena a návratnost tepelného čerpadla v roce 2023
Zdroj: Woltair
TECH BYDLENÍ
Uložit Uložené

Přečtěte si, zda je vhodné v současné době pořídit tepelné čerpadlo.

Vyplatí se pořídit si tepelné čerpadlo v době, kdy čelíme vysoké inflaci a vysokým cenám energií? Možná to na první pohled vypadá paradoxně, ale nikdy nebyla vhodnější chvíle. Investice se vám totiž v současnosti může vrátit už za pouhé dva roky.

Zájem roste, dodací lhůty se zkracují

Není tedy divu, že zájem o tepelná čerpadla stále roste. „V loňském roce jsme realizovali o 45 % více instalací než v roce 2021 a silný zájem trvá i letos. V prvním kvartále letošního roku už vidíme meziroční nárůst objednávek o 200 %,“ uvádí Jan Hanuš, ředitel společnosti Woltair.

Velkou výhodou je, že oproti předchozím rokům již nemusíte na dodání čerpadla tak dlouho čekat. Zatímco ještě loni nebyla dodací lhůta kolem 9 měsíců žádnou výjimkou, letos můžete mít tepelné čerpadlo nainstalované už do 30 dnů od hotové stavební připravenosti.

Průměrná cena tepelného čerpadla a kolik s ním ušetříte

V současnosti se průměrná cena tepelného čerpadla vzduch/voda pro rodinný dům pohybuje lehce nad 300 tisíc Kč, což souvisí také s růstem zájmu o vyšší výkonové řady. Ty jsou samozřejmě finančně nákladnější. Taková cena nezahrnuje jen samotné čerpadlo, ale také veškeré komponenty, dopravu a práci.

Doporučeno
Nejnovější trendy v designu koupelen Nejnovější trendy v designu koupelen 24. července 2024 v 10:30

Návratnost celého řešení ovlivňuje především to, z jakého zdroje vytápění přecházíte a jaké jsou ceny energií. Z nejkratší návratnosti se budou radovat ti, kteří dosud topili elektrokotlem nebo plynovým kotlem. Ti totiž díky vysoké účinnosti tepelného čerpadla, která dosahuje až 350 %, ušetří ročně až ⅔, respektive polovinu nákladů na vytápění.

Při přechodu z vytápění tuhými palivy sice nepocítíte snížení provozních nákladů, ale zase se můžete těšit z jiných významných benefitů, jako je především zcela bezobslužný provoz, nenáročná údržba a zdravý vzduch v domě i v jeho okolí.

Výpočet návratnosti tepelného čerpadla

Podívejte se na ukázkový výpočet návratnosti: Dvoučlenná rodina v domě o podlahové ploše 100 m², vysoká míra zateplení.

Původní zdroj vytápění: elektrokotel
Otopné plochy: podlahové
Ohřev vody: elektrický bojler
Spotřeba elektřiny za rok: 15 866 kWh
Tepelná ztráta: 5,8 kW
Navržené řešení: tepelné čerpadlo vzduch/voda Grundig GHP MM8 bez ohřevu TV
Cena celého řešení: 195 500 Kč
Výše dotace: 80 000 Kč
Cena po odečtení dotace: 115 500 Kč
Původní měsíční výdaje za energie: 9 139 Kč
Měsíční úspora za energie díky TČ: 5 456 Kč
Návratnost tepelného čerpadla: 1,8 roku

Pro jinak velké objekty s odlišnou tepelnou ztrátou nebo s jiným typem původního vytápění budou návratnost a cena řešení samozřejmě odlišné. V průměru se ale pohybuje mezi 2 a 7 lety. Pokud si chcete udělat představu o tom, na kolik by vyšlo nové vytápění přímo do vašeho domu, můžete využít online kalkulačku tepelných čerpadel.

Jděte do toho a zkraťte návratnost na polovinu

Současná situace přechodu na tepelná čerpadla přímo nahrává. I v roce 2023 totiž můžete na tepelné čerpadlo získat dotaci z programu Nová zelená úsporám a pokrýt tak až 50 % pořizovacích nákladů. Tím snížíte na polovinu i návratnost. Zároveň by v letošním roce měla být vyhlášena další výzva Kotlíkových dotací pro nízkopříjmové domácnosti a také byla přislíbena podpora přechodu z vytápění plynem.

Doporučeno
Bára a Filip si postavili vlastní tiny house: Rozpočet nám nestačil, musel jsem jít na půl roku pracovat do Německa Bára a Filip si postavili vlastní tiny house: Rozpočet nám nestačil, musel jsem jít na půl roku pracovat do Německa 4. července 2024 v 9:40

Pokud stále používáte neekologické topidlo, nezapomeňte na to, že od roku 2024 začne platit zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy. Čím dříve ho tedy vyměníte, tím dříve začnete topit zdravěji, ale zároveň se vyhnete „blázinci“ těsně před koncem této lhůty.

Domů
Sdílet
Diskuse