Nemocnice v belgickém Kortrijku dostala jako první v Beneluxu uznání od food kritiků Gault & Millau, kteří vydávají prestižní průvodce po restauracích.
Nemocniční jídlo by se běžně v kulinářských žebříčcích hodnotilo spíše na stejně nízké úrovni jako školní jídelny. Nemocnice AZ Groeninge v západní Belgii ale vystoupila ze stereotypu, a dokonce dostala uznání od prestižního francouzského průvodce po restauracích. Fakultní nemocnice ve městě Kortrijk se tak stala první nemocnicí v Beneluxu, kterou společnost Gault & Millau ocenila za kvalitu jídla, jež podává svým pacientům.
Hlavní je mít dobré ingredience a vařit jednoduše
Marc Declerck, generální ředitel společnosti Gault & Millau Benelux, která průvodce vydává, uvedl, že již více než 10 let spolupracují s firmami a domovy důchodců na nabídce jídel. Zmíněná nemocnice si pozvala jejich experty, aby jejich jídlo ohodnotili a poradili kuchařům, jak ho zlepšit. Šlo jim zejména o rybí chody, omáčky a brambory.
Francouzský průvodce následně uvedl, že jídlo má vysokou kvalitu. Stěžejní je podle něj pracovat s dobrými ingrediencemi a zůstat u jednoduchých receptů. „Lidé nechtějí moc komplikované věci. Hlavně aby to bylo zdravé a chutné. Vařte pro ně, jako kdybyste vařili pro sebe,“ sdělil agentuře Reuters.
Pokrmy, které se vaří pro pacienty, nebudou zahrnuty v každoročním průvodci po restauracích, ale získaly oficiální certifikát Gault & Millau pro rok 2023.