Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
25. března 2023 12:00
Čas čtení 6:00
Vojtěch Vanda

Mám psychedelický styl, v rapu se snažím předat zkušenosti ze svých tripů, říká Hey Yendo

Mám psychedelický styl, v rapu se snažím předat zkušenosti ze svých tripů, říká Hey Yendo
Zdroj: Natalie Kubenk
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP
Uložit Uložené

Batikovaný svět plný barev a pozitivní energie má kolem sebe rapper ze Zlínska, který na začátku měsíce vydal album Letenky do Psychedel. V našem Fresh Rapu se rozpovídal nejen o něm.

Kolik je kolem tebe v dnešní době uvolněných témat, činností a aktivit? Určitě málo. My to třeba nejlépe vidíme v hudbě, kde se, mluvíme-li konkrétně o rapu a hip hopu jako takovém, všichni berou tak trochu vážně, často nedokážou upustit páru a jen se nechat unášet proudem nejlépe pozitivní energie. Když už někdo s něčím takovým přijde, působí jako zjevení.

Jedno takové se ale přece jenom objevilo i u nás na východě země. Z Ludkovic, respektive z Kazivsi, jak ji náš interpret nazývá, vesnice u známějších Luhačovic na Zlínsku, oslovil svými texty, pozitivním přístupem k životu a rapem s ravovým nádechem mladý rapper, jehož motto „Zobej život!“ ti již muselo, jako hiphopovému fanouškovi, protančit před obličejem. 

Hey Yendo rainer
Zdroj: se souhlasem Hey Yendo

Přezdívá si Hey Yendo, a přestože se vlastně nejedná úplně o nováčka v hudbě, tuzemský povrch scény rozčesal až nyní. Všechno totiž má svůj čas. Nikam nespěchá, svědomitě si jde za svou hudbou a pomalu, ale jistě získává nejen pozornost, ale i fanoušky a fanynky po celé republice. Yenda je jen dalším důkazem, že to na Zlínsku začíná znovu opravdově rapově žít.

Doporučeno
Wizzory a Medooza jsou v podstatě stejná dekadentní hovada, rock v Česku zabil komunismus, tvrdí rapper s rockovým stylem Wizzory a Medooza jsou v podstatě stejná dekadentní hovada, rock v Česku zabil komunismus, tvrdí rapper s rockovým stylem 8. března 2023 11:00

Za přezdívkou Hey Yendo stojí stále ještě dvaadvacetiletý Jan Ševčík. Yenda se úplně přehlédnout nedá; vidět jej můžeš nejčastěji v klobouku a batikovaném oblečení, které si samozřejmě batikuje sám. Co se týká jeho pseudonymu, ten vlastně není tak úplně pseudonymem, jako spíše usnadněním komunikace mezi ním a kýmkoliv jiným.

„Je to odvozeno od toho, že na mě tak kamarádi volali, když mě někde viděli. ‚Hey Yendo‘ je spíš oslovení, přišlo mi to super. Říkal jsem si, že když mě pak v budoucnu bude chtít někdo oslovit, tak zavolá ‚Hey Yendo!‘ a celé to bude dávat smysl,“ dává si dvě a dvě dohromady, když nám vysvětluje, jak to vzniklo.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílel uživatel @hey_yendo

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety a interpretky z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů a producentek v rámci seriálu FRESH BEATS

O tom, co se aktuálně děje ve vodách mladého českého hip hopu, vydáváme i dvoutýdenní updaty. Proto pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Co ale Yendu k hudbě vůbec vedlo? „K hudbě jsem nikdy nebyl vedený, ale vždycky mě to fascinovalo. Texty jsem psal vždycky, bylo jedno o čem. Hlavní tehdy bylo, že mě to psaní textu bavilo,“ vzpomíná. První věc, která se objevila na Yendově Spotify s názvem Fre$h, se datuje k roku 2020. Rap si sice přisvojil, ale pozměnil. „Asi bych neřekl, že to, co dělám, je typicky rapová muzika,“ pokračuje.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

O tom, že má pro něj hudební kariéra smysl, se přesvědčil prakticky vzápětí. „Zlom, kdy jsem si řekl, že to začnu dělat fakt naplno, přišel v Mnichově, když jsem psal track Low Coast,“ říká nám. A není se čemu divit. Track, který má dnes jen na Spotify 90 tisíc přehrání, je o tom, jak se vydal s kamarády stopem po Evropě. Co se všechno dá zažít podobným cestováním, se asi jinde nezažije. Přirozeně má potom tolik poslechů.

V písních opisuji poznatky ze svých tripů

Yenda není zrovna tajnůstkář, co se jeho vztahu k marihuaně a jiným látkám týče. Jsou jeho realitou, kterou rád přetavuje do sonické podoby. Včetně pocitů, které vyvolávají. „Můj vibe je převážně psychedelický, baví mě v hudbě experimentovat a není to vůbec nijak omezené. Samotného mě baví rapovat do rychlejších beatů a elektronických věcí, zároveň mám rád meditační věci,“ určuje.

„Myslím si, že když pochopíš ten vibe a prostě to necháš běžet, tak tě moje hudba smotá,“ obaluje své přesvědčení do metafory. Takže inspiraci máme taky jasnou. „Inspiruju se převážně svým životem. Čerpám ze svých zážitků z cestování a píšu storytellingy. Dále pak nějakým stylem vycházím z psychedelických zkušeností, kdy se snažím opsat nebo předat různé poznatky ze svých tripů,“ experimentuje.

A i když by se mohlo zdát, že by v takových případech mohl inklinovat spíše k městskému a rušnému životu, sám se nechává vést opačným prostředím. Možná je to i tím, odkud pochází. „Rád trávím čas v přírodě. Většinu nápadů na videoklipy nebo na některé songy jsem dostal při procházce lesem,“ uvádí.

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

Všechno se musí holt prožít, proto je třeba „zobat život“, jak říká. „Je to ale široký pojem. Jde spíš o označení lifestylu. Ale také o pozdrav,“ osvětluje svou frázi. Taky je to ale trochu i byznys, k čemuž se váže druhý Yendův poznávací znak – batikované oblečení. „Zobej Život je značka batiky, kterou ručně vyrábím s mojí kamarádkou. Batikuju už několik let. Ona batika jde s psychedeliky ruku v ruce, protože když se podíváš na hipíky všude po světě, tak mají dost často na sobě batiku,“ uvádí do souvislostí.

„Dále to je samozřejmě spojeno s naší hudbou a s vizuály. Zobej Život je taky označení skupiny lidí, se kterými spolupracuju na videoklipech,“ představuje.

Hey Yendo rainer
Zdroj: se souhlasem Hey Yendo

Letenky do Psychedel

Moravský interpret nevydává úplně málo hudby, na první desku ale přišlo až po třech letech. Vytvořil ji ve Zlíně s producentem rainerem a nese název Letenky do Psychedel. Asi chápeš proč. „Nerad dělám věci na sílu. Nechali jsme ten projekt uzrát a bylo to správné rozhodnutí. Letenky do Psychedel je podle mě projekt, který má nějaký skutečný koncept, a to se nedalo uspěchat. Na to jsme museli přijít během té samotné tvorby,“ popisuje důvod.

Byla to první velká zkušenost v hudebním průmyslu a údajně to byla zkušenost pozitivní. „Když jsem si mohl zkusit, jak to probíhá, včetně finalizace alba a dokončování, tak můžu říct, že samotná tvorba tracků byla nejlepší část,“ seznamuje nás s poznatky. „Tvořili jsme to opravdu z ničeho. Ale potom, když už člověk poslouchá jeden a ten samý track stokrát po sobě a už se řeší pouze to, jak bude znít na různých zařízeních a podobné věci, byla pro mě upřímně ta míň oblíbená část,“ svěřuje se.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? KVÍZ: Poznáš české a slovenské rappery podle outfitu? 1. února 2024 8:25

Napsat album pro něj prý nebyla žádná práce, jelikož si experimentování s textem užívá. „Byla to zábava, ale ten proces dokončování byl hard. Každopádně to vnímám tak, že spousta lidí neuspěje, protože svoje projekty nejsou schopni dokončit. My ten náš naštěstí dokončili,“ oddechl si.

Hey Yendo rainer
Zdroj: se souhlasem Hey Yendo

Jejich nové album má 11 stop a slokami je podpořila i známější jména na scéně jako Totally Nothin, Pawlie Poizn, Forgen nebo Skardu. Posluchači si nejvíce oblíbili tracky jako Raveshit, Správně coolin, Afterparty nebo Xicht, nás však nejvíc zaujal storytellingový track Iryna, v němž Yenda vypráví příběh o Ukrajince, která utekla před válkou. Opravdu se zakládá na pravdě.

„Je to podle mě nejsilnější track,“ domnívá se Yenda a my mu dáváme za pravdu. Vylíčil zde strach z obyčejných sirén, nejistotu z cizí země a také ze své vlastní situace bez příslibu jakkoliv hmatatelné budoucnosti. Osobnější track, dle našeho názoru, na desce není.

„Jak jsem říkal, čerpám ze svého běžného života, takže tento track je vyloženě vzpomínkou na Irynu, kterou jsem potkal ve třídě jazykových cvičení, když jsem ještě chodil na vysokou školu,“ upřesňuje. Pokud tě tento song minul, je čas to napravit. Buď on-line, nebo klidně off-line, jelikož pánové chystají na květen tour.

Talentová soutěž, úspěchy, sny

Když už jsme mluvili o Yendových poprvé, jeho první osobní setkání s mainstreamovým rapem přišlo v minulém roce v první rapové talentové show v Česku z produkce The Mag. V soutěži za sebou dokázal nechat celou republiku, až na výherce soutěže, rappera Meizyyho. „Určitě bych do toho šel znovu,“ hodnotí svou zkušenost kladně.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to KVÍZ: Poznáš české rappery podle jejich občanského jména? Vyzkoušej to 16. ledna 2024 9:29

 „Já už jsem tu vizi měl v hlavě, akorát jsem potřeboval oslovit víc lidí, takže si myslím, že mně osobně to moc pomohlo,“ dodává s tím, že mu takto získaná publicita pomohla. Samozřejmě se ale nedá mluvit o obrovském úspěchu, který by jej zajistil na celý život – takový věhlas žádná soutěž v Česku nemůže mít. Co se tedy týká finanční nezávislosti a rapového „zaměstnání“, čeká jej ještě dlouhá cesta.

První úspěchy však na sebe nenechávají dlouho čekat a jsou spojeny právě s releasem nového alba. Jak Hey Yendo, tak rainer si užívají živá vystoupení a jedno velké, na které oba rádi vzpomínají, se jim povedlo uspořádat v domovském Zlíně. „Psychonaut Night Zlín s partou mých lidí ze Zobej Život byl event, který byl podle mého fresh,“ je spokojený. 

Hey Yendo rainer
Zdroj: se souhlasem Hey Yendo

Není proto divu, že se milovník ambientního techna nebo různých setů Brutalismus 3000 těší na cesty do klubů a na festivaly. Jeho sny jsou však posunuty trochu jinam. Směrem, který bychom úplně nečekali. „Mám sen, že budu pár měsíců žít na chatě bez připojení k internetu a jen chodit do přírody a číst knížky,“ popisuje nám milovník pestré palety hudebních umělců od Maca Millera přes Yung Leana, TJ_beastboye, Mozarta, Janáčka, Petra Hapku až po alt-indie senzaci Bert and Friends.

Tobě tak jenom zbývá pořádně naposlouchat Letenky do Psychedel, nabatikovat si nějaký kus oblečení a připravit se na kosmickou jízdu, která poběží snad celý květen. Uskuteční se například v Brně, Olomouci, Zábřehu nebo v Uherském Hradišti. Yenda je prý sám zvědavý, „co to zobne“.

Doporučeno
10 amerických rapperů a rapperek, kteří budou v roce 2024 nejvíc hot 10 amerických rapperů a rapperek, kteří budou v roce 2024 nejvíc hot 10. ledna 2024 8:00

„Pokud budete mít možnost, dorazte na nějakou zastávku Psychonaut Tour, bude to skvělý zážitek! Album Letenky do Psychedel je na všech streamovacích službách. Zobej Život!“ zve a loučí se se čtenáři REFRESHERu březnový host.

Domů
Sdílet
Diskuse