Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. března 2023 11:00
Čas čtení 7:26
Vojtěch Vanda

Wizzory a Medooza jsou v podstatě stejná dekadentní hovada, rock v Česku zabil komunismus, tvrdí rapper s rockovým stylem

Wizzory a Medooza jsou v podstatě stejná dekadentní hovada, rock v Česku zabil komunismus, tvrdí rapper s rockovým stylem
Zdroj: se souhlasem Medooza
HUDBA ČESKÝ RAP FRESH RAP RAP YOUTUBE
Uložit Uložené

I youtubeři umí rapovat. Třeba takový Wizzory je taktéž Medooza. Dvaadvacetiletý Robert má dvě alter ega, v jejichž rámci experimentuje s temnou inspirací ze všech stran. Na jedné vypráví creepypastu, na druhé vytváří emo rap.

Trošku s křížkem po funuse, ale přece. Únor pro všechny čtenáře seriálu FRESH RAP končí až nyní; v momentě, kdy vychází článek o reprezentantovi tohoto měsíce. Naši pozornost si během rešerše získal člověk, jenž na sebe původně upozornil na internetu něčím jiným než hudbou. Správně, dostáváme se do kontroverzních vod rapperů/youtuberů.

Než přijde čas na unáhlené závěry a omílané kýče, nechme nejprve promluvit umění. Není automaticky dáno, že v případě, kdy je člověk sledován kvůli videím s temnou tematikou, bude mít stejně zhlédnutí na emo rapových písničkách. A to dokonce tolik, že přesahují počty jeho sledujících na youtuberském kanálu. Jedna za druhou.

Pro hudební umění našeho hosta mluví i skutečnost, že není úplně nejznámějším youtuberem. Nicméně tam, kde se mluví o temných příbězích, husí kůži nahánějících historických událostech, drogách, zvláštnostech a mytologii, se setkáme s Wizzorym. Na kanále, kde dostává prostor rap, si říká Medooza. Tato alter ega se spojují v osobě dvaadvacetiletého Roberta z Děčína, další z postav sudetské rapové scény.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Wizzory je Medooza✨ (@medooza27)

Doporučeno
Face tats, vícejazyčný rap a latino křivky. Play$tation Princess vypráví o životě ve Venezuele, tvrdých začátcích i OnlyFans Face tats, vícejazyčný rap a latino křivky. Play$tation Princess vypráví o životě ve Venezuele, tvrdých začátcích i OnlyFans 5. února 2023 12:00

A i když jej byla poprvé možnost zaregistrovat jako Wizzoryho, jeho vztah k hudbě a umění obecně vykvetl mnohem dřív. „Jsem rodák z Ústeckého kraje, který psal první texty a básničky vlastně od prvního momentu, co jej ve škole naučili psát,“ tvrdí nám o sobě. „Už od svých 13 let jsem hrál v kapele na elektrickou kytaru a momentálně vystupuju pod pseudonymem Medooza,“ říká. 

Proč Medooza? „Vlastně to žádný hluboký význam nemá. Pár lidí mi v minulosti řeklo, že mám vlasy jako medúza,“ odpovídá nám na podobnost se svou vizáží. „V češtině je vlastně super, že to slovo může označovat jak onu bohyni, tak mořské zvíře. Rád využívám oba významy,“ přiznává.

FRESH RAP je seriál, který ti již třetí rok představuje ty nejzajímavější mladé rapové interprety z celého Česka. 

Rap však není pouze o slovech, nýbrž i o melodiích. Proto ti také jednou za měsíc přinášíme story tuzemských producentů v rámci seriálu FRESH BEATS

O tom, co se aktuálně děje ve vodách mladého českého hip hopu, vydáváme i dvoutýdenní updaty. Proto pokud ještě nesleduješ FRESH RELEASE, klikni sem.

Když už tedy mluvíme o Medoozovi, bylo by jistě fajn vysvětlit, jaký je mezi ním-hudebníkem a ním-tvůrcem videí opravdový rozdíl. „V podstatě žádný rozdíl není,“ utíná nás Robert. „Bylo by úplně jedno, jestli by v rozhovoru odpovídal Wizzory nebo Medooza. Je to ten samý člověk, co se jednou věnuje spíš dokumentárnímu contentu a podruhé trochu abstraktnější hudbě,“ nedělá odlišnosti.

Nápad dělat reggae „překazila“ temná stylistika

Medooza hovoří o svém umění jako o písních, které jsou stylizovány do alternative/rap/rocku, což není náhoda. Má to co do činění s jeho dětstvím, kdy hrál na kytaru v rockové kapele. Dle svých slov rap ze začátku ani vlastně nechápal. Docela netradičně ale jeho pohled na hudbu změnil jeho otec, který jej k rapu přivedl. Obvykle je to naopak.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 132403 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse