Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2023 23:15
Čas čtení 2:13
Vojtěch Vanda

Fantastický poločas zařídil Česku výhru 3:1 nad Polskem. Prosadili se Krejčí ml., Čvančara a Kuchta

Fantastický poločas zařídil Česku výhru 3:1 nad Polskem. Prosadili se Krejčí ml., Čvančara a Kuchta
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal
SPORT ČESKO FOTBAL POLSKO
Uložit Uložené

Cesta do Německa začíná! Česká fotbalová reprezentace v pátek nastoupila k prvnímu zápasu kvalifikační skupiny E na domácí půdě v pražských Vršovicích proti nejtěžšímu možnému soupeři, Polsku.

Souček a spol. si na tým vedený Robertem Lewandovským vyšlápli hned v prvních sekundách a dlouhý aut Vladimíra Coufala zakončil po půl minutě Ladislav Krejčí ml. Nebylo to ale všechno. Za další tři minuty předvedli výbornou souhru nováčci v reprezentaci David Jurásek s Tomášem Čvančarou, kdy první jmenovaný centroval z levé strany a druhý uklidil míč za záda Szczęsného.

Polsko se postupem první půle začalo dostávat do zápasu, zkušená obrana pod taktovkou Jiřího Pavlenky ale nekapitulovala. V druhé části Česko navýšilo svůj náskok na 3:0 v 64. minutě, kdy se prosadil Jan Kuchta. Bezchybný výkon udrželi domácí až do konce a získali první tři body do kvalifikační tabulky i přes kontaktní gól Szymanského. Svou formu mohou Češi potvrdit hned v pondělí proti Moldavsku.

Doporučeno
Česko zná soupeře v kvalifikaci na EURO 2024 Česko zná soupeře v kvalifikaci na EURO 2024 9. října 2022 15:00

Dlouhá fotbalová reprezentační přestávka skončila. Češi se na mistrovství světa v Kataru nekvalifikovali, a tak si na pořádný soutěžní zápas museli fanoušci počkat až do března letošního roku. V rámci skupiny E se kvalifikace na mistrovství Evropy utkala s nejsilnějším soupeřem skupiny Polskem, které se naopak na mistrovství světa objevilo. A v jeho sestavě nechyběla ani největší hvězda a kapitán Robert Lewandowski. 


Zielinski, Bednarek nebo také Szczęsny. Hosté přijeli do Prahy za jasným účelem zisku bodů v silné sestavě, což domácí Lvi věděli. Na trávník v Edenu ale rozhodně nevyběhli ve své nejsilnější sestavě. Obměněná základní jedenáctka postrádala nejlepšího střelce, útočníka Patrika Schicka, kterého trápí vleklé zranění. Jeho pozici se proto pokusil zastat týmový kolega Adam Hložek, jemuž v útoku sekundovala sparťanská dvojice Jan Kuchta a Tomáš Čvančara.


Tým trenéra Šilhavého do zápasu taktéž nastoupil s novou brankářskou jedničkou, kterou se stal brankář německých Brém Jiří Pavlenka. Premiéru v základní sestavě si odbyl slávista David Jurásek. 

Začátek snů

Bylo vidět, že se domácí na zápas těšili. Stačilo 30 sekund a hned po prvním vhazování Vladimíra Coufala se protlačil mezi obranu Ladislav Krejčí ml. a překonal Szczęsného hlavou. To ale nebylo všechno. V polovině čtvrté minuty ukradl míč soupeři debutant David Jurásek, odcentroval do vápna a tam se prosadil druhý debutant Tomáš Čvančara. Češi tak po čtyřech minutách vedli nad favoritem 2:0.


Češi se následně v první čtvrthodině prezentovali kvalitně a agilně, nabízeli se, ohrožovali soupeřovo pokutové území a snažili se navýšit vedení. Poláci se zmátořili před 20. minutou, kdy poprvé zahrozili z protiútoku. Lewandowski našel Frankowského, který ale Pavlenku nepřekonal. Šlo o první vlaštovku přicházející polské ofenzivní převahy, kterou však domácí dokázali kontrovat svědomitou obranou. 


Ve 40. minutě korunoval polské snažení střelou Linetty, kterého ale znovu vychytal Pavlenka. Český tým si však ještě ke konci poločasu vybudoval další velkou tutovku po souhře Krále se Čvančarou, druhý jmenovaný však nedokázal v první minutě nastavení překonat Szczęsného ani napodruhé.

Hlavně rozvážně

Začátek druhé půle nebyl tak dynamický, jako spíše taktický. Poláci se snažili postupným útokem zvrátit nepříznivý vývoj zápasu. K výraznější šanci se ale nedostali. Naopak v 64. minutě se prosadil i druhý sparťanský útočník Jan Kuchta, který využil pobídky Alexe Krále a překonal polského brankáře potřetí.


Češi pokračovali ve své skvělé práci i v 75. minutě, kdy se ke střele dostal Hložek. Jeho rána však soupeřovu bránu minula. Dominantní výkon vydržel domácím až do úplného konce a znamenal zisk prvních tří bodů do kvalifikační tabulky proti papírově nejtěžšímu soupeři. Nic s tím neudělal ani kontaktní gól Szymanského v 87. minutě. Hráči tak udělali nejlepší reklamu dalšímu kvalifikačnímu utkání, které čeká Lvy v pondělí proti Moldavsku.

Domů
Sdílet
Diskuse