Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Obsah článku vznikl ve spolupráci se společností Linka News.
31. března 2023 17:00
Čas čtení 1:25
Richard Balog

FOTO: Industriální design v plné kráse. Vstup do zrekonstruovaného bytu z pražské Letné

FOTO: Industriální design v plné kráse. Vstup do zrekonstruovaného bytu z pražské Letné
Zdroj: Veronika Raffajová
KULTURA ARCHITEKTURA PRAHA
Uložit Uložené

Radikální proměna velkometrážního bydlení se spoustou pokojů na byt s otevřenou dispozicí.

Pokud sleduješ práci českých a slovenských architektů, určitě znáš ateliér Markéta Bromová architekti, který patří mezi elitu ve svém oboru. Dokonalým příkladem je projekt kompletní rekonstrukce velkometrážního bytu (97 čtverečních metrů užitkové plochy) na pražské Letné, kterému dominuje industriální design.

Jedná se o radikální přeměnu několikapokojového bytu na byt s otevřenou dispozicí, který se nachází v domě s výrazným železobetonovým skeletem.

Doporučeno
FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů FOTO: Dokonalý interiér. Takto architekti zařídili novostavbu v Praze s plochou 220 čtverečních metrů 30. března 2023 14:00

Jak vytvořit otevřený prostor z velkého bytu tak, aby mezi jednotlivými místnostmi nemusely být dveře, protože si jich klient přál co možná nejméně, ale přesto měl pocit, že jsou od sebe místnosti odděleny?

Praha
Zdroj: Veronika Raffajová

Surový design v plné kráse

Architektka Markéta Bromová celý prostor očistila, aby využila stávající konstrukční a technické parametry bytu. Přiznané zůstaly stropní konstrukce ze železobetonových průvlaků se žebry, díky čemuž získala nemovitost industriální charakter.

Hlavním prvkem konceptu byl výběr podlahy, kterou si klienti přáli v celém bytě stejnou, tedy i v koupelně a ve sprchových koutech. Jednou z možností byl teracový obklad, ale po statickém posouzení a dohodě s majiteli zvolila architektka broušenou betonovou stěrku a výsledek je skvělý.

Jako druhý prvek konceptu použila architektka vložení „boxů“ do otevřeného prostoru tak, aby se od sebe místnosti odčlenily a zároveň se tímto způsobem oddělila denní a noční zóna. Vložené boxy jsou z různých materiálů a struktur. Nejvýraznější je zelený vroubkovaný box, který v sobě ukrývá část kuchyně, šatní skříň v ložnici, ale také skříň při vstupu. Jedná se o nosnou předělovací část.

Praha
Zdroj: Veronika Raffajová

Dispozice a výběr prémiových materiálů

Centrálním prostorem je kuchyně s ostrovem, který je obložen patinovanými mosaznými panely. Masivní pracovní plocha je z betonu. Ložnice se nachází za zeleným boxem a má tři vstupy. Mezi hlavní koupelnou a ložnicí je průchozí knihovna.

Druhá polovina bytu je bez jakéhokoli předělení a příček. Nachází se tam jídelna s obytnou společenskou částí – obývacím pokojem. Průhledy, které vznikly po odstranění většiny příček, jsou někdy překvapivé, a to díky propojení řady materiálů, které architektka v bytě použila.

Co se týče použitých materiálů, architektka zvolila prémiové varianty v podobě masivního dřeva (nábytek), zmiňované patinované mosazi, ocelového perforovaného plechu (podhled v koupelně) a betonu (podlahy, sloupy, strop, atypická umyvadla).

Rekonstrukci v industriálním stylu si prohlédni v galerii od Veroniky Raffajové.

PrahaPrahaPrahaPraha
Zobrazit galerii
(21)
Domů
Sdílet
Diskuse