Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
ČTK
27. března 2023 11:15
Čas čtení 1:08

Český prezident se stěhuje z Hrzánského paláce na Pražský hrad. Čekal, až skončí kontroly možných odposlechů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Český prezident se stěhuje z Hrzánského paláce na Pražský hrad. Čekal, až skončí kontroly možných odposlechů
Zdroj: Wikimedia Commons/Alena Tučímová/volně k užití

Prezident Petr Pavel se v pondělí přestěhuje z Hrzánského paláce na Pražský hrad, odpoledne by již měl začít využívat svou novou kancelář. Prostory určené pro prezidenta, první dámu a kancléřku již byly zkontrolovány a jsou nyní v pořádku.

Prezident by se měl podle mluvčí přestěhovat na Hrad během pondělí, odpoledne bude poprvé úřadovat z nové kanceláře. Spolu s ním se na Hrad přesune i jeho tým. ČTK již dříve řekl, že na Hradě bude používat stejnou kancelář jako jeho předchůdci Miloš Zeman, Václav Klaus i Václav Havel.

Pavel využívá Hrzánský palác, který mu po zvolení zapůjčila vláda, od přelomu ledna a února. Zůstal v něm i po své inauguraci, která se konala 9. března. Důvodem je obava z možných odposlechů na Hradě. Prostory proto nechal bezpečnostně zkontrolovat příslušnými státními institucemi. Výslednou zprávu o kontrole hradní tým teprve dostane.  

Podle prezidentovy mluvčí Markéty Řehákové jsou hradní prostory kontrolovány postupně, prověřeny již byly místnosti určené pro prezidenta, první dámu Evu Pavlovou a kancléřku Janu Vohralíkovou. Podle Řehákové jsou nyní prostory v pořádku, na zprávu o kontrole od příslušných státních úřadů ale zatím tým prezidenta čeká.

Hrzánský palác.
Hrzánský palác. Zdroj: WikimediaCommons/VitVit/volně k užití

Je třeba vymalovat a vyměnit nábytek

Kontroly a úpravy se týkají také Lumbeho vily, kde bude prezidentský manželský pár pobývat v pracovní dny. V domě je podle prezidenta potřeba vymalovat a případně změnit nábytek. Minulé pondělí avizoval, že příprava je otázkou několika týdnů. O víkendech by Pavel podle dřívějších vyjádření rád jezdil do svého domova v Černoučku na Litoměřicku.

25. března 2024 15:00 Čas čtení 8:10 Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová Od tramvaje k vibrátoru. „Design dokáže komunikovat i bořit společenská tabu,“ říká designérka Anna Marešová

Pavel má tento týden v plánu návštěvu Moravskoslezského kraje. V úterý a ve středu se setká s hejtmanem kraje Ivo Vondrákem nebo ostravským primátorem Tomášem Macurou (oba dříve ANO), kteří ho podpořili v prezidentské volbě.

V plánu má sfárat do dolu Darkov, navštívit automobilku Hyundai v Nošovicích nebo se setkat se studenty Ostravské univerzity a Gymnázia Petra Bezruče ve Frýdku-Místku. Moravskoslezský kraj bude prvním regionem, kam se Pavel vydá po své inauguraci. Ještě před ujmutím se prezidentského úřadu navštívil Ústecký a Karlovarský kraj.

Domů
Sdílet
Diskuse