Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
2. dubna 2023 13:25
Čas čtení 1:15
Ilona Hobzová

VIDEO: U Japonska zachytili rybu v dosud největší hloubce oceánu. Hlouběji už žádná ryba nemůže přežít

VIDEO: U Japonska zachytili rybu v dosud největší hloubce oceánu. Hlouběji už žádná ryba nemůže přežít
Zdroj: Flickr/UW News/volně k užití
ZAHRANIČÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Ryba se nacházela v hloubce 8336 metrů pod oceánskou hladinou.

Vědci natočili rybu, která plavala v hloubce 8336 metrů pod oceánskou hladinou. Byl to Pseudoliparis, docela nedávno objevený druh, a takto hluboko byl zachycen v příkopu Izu-Ogasawara na jihu Japonska. Podle vedoucího vědce by se ryba mohla nacházet v maximální hloubce, kterou může jakákoli ryba přežít. 

Doporučeno
VIDEO: Orangutanka se naučila kojit své mládě díky ošetřovatelce, která jí ukázala, jak na to VIDEO: Orangutanka se naučila kojit své mládě díky ošetřovatelce, která jí ukázala, jak na to 31. března 2023 20:13

Nový rekord překonán o 158 metrů

Předchozí prvenství, co se týče hloubky pozorování, patřilo také rybě druhu Pseudoliparis. Před čtyřmi lety ji vědci zpozorovali v Mariánském příkopu v Tichém oceánu v hloubce 8178 metrů. Nový objev ji tedy překonává o 158 metrů. Mládě Pseudoliparis se podařilo natočit kamerovým systémem připevněným k zátěžovému rámu, na kterém byla návnada.

Přestože se nepodařilo exemplář ulovit, aby bylo možné plně určit jeho druhový typ, několik dalších ryb se podařilo zachytit o něco výše v nedalekém příkopu v hloubce 8022 metrů. Jednalo se opět o stejný druh.

Podle Alana Jamiesona z University of Western Australia se ryba nacházela ještě hlouběji než ta nalezená v Mariánském příkopu, a to pravděpodobně díky tomu, že v japonském příkopu je teplejší voda. Vědec předpovídal výskyt ryb v hloubce větší než osm tisíc metrů už před deseti lety. „Předpokládali jsme, že nejhlubší ryba bude právě tam, a předpokládali jsme, že to bude tento druh. Jsem frustrovaný, když mi lidé říkají, že o hlubokých mořích nic nevíme. Víme. Věci se mění opravdu rychle,“ uvedl pro BBC. Vědec se kromě objevu těchto ryb zasloužil i o výzkum nejhlouběji žijících medúz nebo chobotnic.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Čeleď terčovkovití (v angličtině snailfishes), k nimž se Pseudoliparis řadí, jsou pozoruhodní tvorové. Existuje více než 300 druhů, z nichž většina jsou mělkovodní tvorové a vyskytují se v ústích řek. Určitá skupina se však přizpůsobila i životu v chladných vodách Arktidy a Antarktidy a také extrémním tlakovým podmínkám, které panují v nejhlubších příkopech světa. Pomáhá jim přežít jejich želatinový povrch těl. Navíc nemají plovací měchýř naplněný plynem, který slouží k řízení vztlaku a který se vyskytuje u mnoha jiných ryb.

Domů
Sdílet
Diskuse