Průměrná částka 203,50 koruny za oběd zůstává v Praze již čtvrtý měsíc v řadě. Jiné regiony aktuálně zdražují jen o haléře.
Průměrné polední menu v Česku stálo v březnu 181,90 Kč. Jak ale vyplývá z dat Sodexo Benefity, ceny obědů nejspíš narazily na svůj strop. Po celé první čtvrtletí letošního roku totiž rostly jen o haléře. V únoru to bylo 181,40 Kč a v prosinci loňského roku 180,40 Kč.
Obědy byly tradičně nejdražší v Praze, kde za ně lidé v průměru platili 203,50 Kč. „Je to sice nejvíce v republice, ale na této sumě zůstává průměrná cena oběda v hlavním městě už čtvrtý měsíc v řadě,“ vysvětluje Jan Michelfeit za Sodexo Benefity. K částce 200 korun za oběd se pomalu blíží střední Čechy (196,90 Kč) a Jihomoravský kraj (191,4 Kč). Michelfeit nicméně upozorňuje na to, že v ostatních regionech republiky sice k meziměsíčním změnám stále dochází, ale pouze o haléře.
Naopak nejlevněji se obědvá na Vysočině (163 Kč) a v Ústeckém kraji (162,90 Kč). Na Vysočině se ceny obědů za 1. čtvrtletí celkově zvýšily o 1,50 Kč a na Ústecku o 1,1 Kč.
Ceny poledního menu v jednotlivých krajích Česka si zobrazíš v naší interaktivní mapě:
Celý loňský rok se ceny kontinuálně zvyšovaly. „Na začátku roku 2022 byla průměrná útrata za oběd 157 korun, na konci roku 180 Kč. Nejvýraznější skok (o více než pět korun) přišel v září,“ říká. Potom ale růst začal zpomalovat a podle Michelfeita jsou změny od prosince spíše kosmetické. „Podzimní zdražení pomohlo provozovatelům restaurací hodně srovnat krok s rostoucími cenami vstupních nákladů a zároveň lidé už nejsou ochotní vysoké ceny akceptovat,“ dodává.