Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
19. dubna 2023 11:00
Čas čtení 14:50
Vojtěch Vanda

Velký test hranolek: Známe nejlepší hranolky ze supermarketu. Na tvaru i velikosti záleží

Velký test hranolek: Známe nejlepší hranolky ze supermarketu. Na tvaru i velikosti záleží
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
GASTRO ČESKO TEST POTRAVIN
Uložit Uložené

Brambora je brambora. Co na ní také hledat? Zelenina vykopaná ze země plná škrobu málokoho oslní. Jenže dejme jí jiný tvar a často se po ní mohou utlouct i ti, kteří ji zrovna nemusí.

Hranolky. Dokonalá příloha prakticky ke všemu. Dětská jednička při objednávce z fast foodu. Křupavý doplněk ke tvému jídlu. Málokdy, teda alespoň v lepší restauraci, zklame. Neznáme mnoho lidí, kteří by jim řekli ne.

Jednou z věcí, díky níž se hranolky staly oblíbenou přílohou, je jejich jednoduchost na přípravu. Půl práce jsou totiž schopny udělat různé brandy, které je nabízí v obchodech. Proto jsme se rozhodli probádat záhady supermarkeťáckých mrazáků ještě jednou, abychom našli ty nejlepší. Podtrhneme výjimečnost jednotlivých značek, nebo zjistíme, že na nich vůbec nezáleží? Toť otázka, pojďme si ji zodpovědět. 

Doporučeno
Velký test rohlíků ze supermarketu: Čekalo nás těžké rozhodování. Nejlepší rohlík jsme našli, záleží ale na situaci Velký test rohlíků ze supermarketu: Čekalo nás těžké rozhodování. Nejlepší rohlík jsme našli, záleží ale na situaci 15. března 2023 6:00
Jak jsme hodnotili

Pokud jsi již četl*a některý z našich testů, víš, že nejsme odborníci. Testujeme podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, které pojíme s fakty. Měj tak prosím na paměti, že nemáme doma chemickou laboratoř, nejsme odborníci na potraviny, a proto je náš názor tvořen hlavně chuťově a prakticky.

K našemu testu jsme se vydali do supermarketů nejdostupnějších řetězců v Česku, kterými jsou Albert, Billa, Kaufland, Lidl, Penny a Tesco, kde jsme zakoupili 21 + 2 balení mrazených hranolek do trouby. Testovali jsme zejména hranolky z klasických brambor, nakonec jsme ale do testu zahrnuli i batátové hranolky a jedno speciální balení. Na nákup jsme se vypravili v Brně.

Test byl prakticky dvoufázový; nejprve jsme porovnávali dva způsoby přípravy – v horkovzdušné fritéze a v elektrické troubě –, a to jak s časem uvedeným na obalu, tak mezi sebou. Následně nás zajímal výsledný produkt, jeho dopečenost, barva, chuť, křupavost a další atributy.

K tomu jsme zařadili i veškeré dostupné informace o balení včetně ceny, výrobce nebo energetické hodnoty hranolek. Na závěr jsme je seřadili na škále od 1 do 10 podle toho, jak bychom ti je doporučili.

Vzhledem k tomu, že příprava byla u každého balení prakticky totožná, jsme se rozhodli hranolky ochutnat po uplynutí takové doby přípravy, která respektovala jednotlivá balení a zároveň se nám zdála nejvíc ideální – v horkovzdušné fritéze proto byly hranolky připravovány zhruba 16–17 minut při 200 °C, v elektrické troubě poté 20–21 minut při 200–210 °C. 

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda

Seznam testovaných balení hranolek:

Nowaco Hranolky do trouby

Nowaco Vlnky do trouby

Billa Potato Fries Crinckle Cut

Friall Hranolky do trouby

Penny French Fries

Harvest Basket Crinkle Cut Fries

K-Classic Crunchy Crinkles Pre-Baked and Frozen

Aviko Original

Billa French Fries Straight Cut

McCain 1-2-3 Fries Crinkle

GrillParty Steakhouse Fries

Aviko Zig Zag

Friall Vlnky do trouby

Harvest Basket Steakhouse Frites

Penny Crinkle Cut

K-Classic Crunchy Steakhouse Fries

McCain Golden Longs

K-Classic Crunchy Oven Fries

Aviko Super Long Fries

Tesco Steakhouse Potato Fries

Česká chuť Hranolky do trouby

Bonus:

K-Favourites Gemüse Pommes

Harvest Basket Sweet Potato Fries


Nowaco Hranolky do trouby

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 750 g
Výrobce: vyrobeno v Belgii, brambory vypěstovány mimo EU
Obchod: Billa, ale i další
Cena: 79,90 Kč

Již tradičně jsme chtěli začít s hranolkami, které znají všichni. A i když jsme v různých obchodech narazili na různá balení, z nichž některá byla rebrandovaná, jejich obsah by měl být, dle pracujících v obchodech, stejný. Tudíž referenční hodnotu nám dělaly hranolky do trouby od firmy Nowaco a nutno podotknout, že jsme se na ně vážně těšili, jelikož si hranolky během roku tolik nedopřejeme. 

Balení nebylo nijak dál ocejchováno. Tím chceme říct, že mu chyběly certifikáty či další označení. Navíc nás hodně překvapila jeho cena. Ano, jsou to hranolky vyrobené v Belgii, ale přestože se údajně jedná o zemi, která hranolky světu dala, nečekali jsme zázraky a tím spíš ani „extrémní“ cenu. Ostatně jsme měli to štěstí ochutnat pravé belgické hranolky v Bruselu, přičemž cena porce prakticky odpovídala tomuto třičtvrtěkilovému balení. Pochybujeme, že byly z mrazáku.

Test nicméně proběhl tak jako tak. Nutno podotknout, že se i podle složení opravdu jednalo o obyčejné hranolky, které obsahovaly 3 % tuku. Připravili jsme je v troubě i v horkovzdušné fritéze podle návodu, abychom je mohli porovnat. Hranolky z fritézy byly opravdu zlatavé, nebyly ale moc křupavé. V chuti nenesly nic, co by stálo za komentář, což není vždy špatně. Nebyly nijak výrazně cítit, jelikož nebyly nutně „přemáchané“ v oleji.

Bohužel, příprava v troubě se zdála spíše problematická. Nechali jsme je tam déle, 22 minut, a stejně to nestačilo na to, aby chytly alespoň zdánlivě barvu jako z fritézy. Některé byly po krajích spálené, některé zase dokonce syrové. K přípravě bychom tedy rozhodně doporučili fritézu, která nám dala vcelku uspokojivý vzorek do začátku (což nám potvrdily i průměrné energetické hodnoty výrobku).

Hodnocení: 6 (fritéza) / 3 (trouba)


Nowaco Vlnky do trouby

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 750 g
Výrobce: McCain Poland, Strzelin, Polsko
Obchod: Billa, ale i jiné
Cena: 79,90 Kč

Hned v druhém testovaném balení jsme si chtěli odpovědět na legendární otázku, jaký je rozdíl mezi vlnkami a normálními hranolkami od stejného výrobce, když váží stejně, stojí vlastně stejně a chutnají stejně. Web kupi.cz například tvrdí, že „díky pravidelnému vlnitému tvaru prý mají dokonalý poměr mezi křupavým povrchem a krémovým bramborovým vnitřkem“. Druhá výhoda, kromě toho, že je „zábavnější“ je jíst, je jejich praktičnost. Lépe drží omáčky.

Kromě toho je třeba říct, že i my jsme pár rozdílů u stejné značky našli. Tak třeba Nowaco Vlnky jsou vyrobeny v Polsku, navíc firmou McCain, která je v rámci hranolkového světa z „vyšší dívčí“, což by ale na výslednou hranolku nemělo mít vliv. Liší se také jejich energetické hodnoty, jelikož vlnky mají výrazně vyšší energetický „potenciál“ skoro o 100 kJ na 100 g a jsou taktéž výrazně méně slanější.

Zde však pro nás rozdíly skončily. Ani ve fritéze, ani v troubě jsme žádný dokonalý poměr chuti nenašli. Za proklamovanou dobu na obalu se udělaly jen skoro. Rozdíl mezi nimi a jejich belgickým protějškem byl větší „olejový kick“, který však pozitivnímu hodnocení nepřidal. 

Hodnocení: 5,5 (fritéza) / 3 (trouba)

TIP: Velký sortiment hranolek měla překvapivě Billa. Spoustu balení najdeš i v jejích menších supermarketech. A pokud nemáš Billu poblíž, určitě si vybereš, co se rozmanitosti výběru týče, i v Kauflandu.

Billa Potato Fries Crinckle Cut 

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 750 g
Výrobce: neuveden
Obchod: Billa
Cena: 34,90 Kč

Možná šlo pouze o špatný výběr, proto jsme hned navázali vlnkami z Billy. Jejich cena byla mnohem přívětivější, což u podobných „mrazákových testů“ nebývá úplně dobrá zpráva pro chuťové pohárky, na druhou stranu jsme se již několikrát přesvědčili, že výjimky potvrzují pravidlo. Hlavně v případě, jako je tento, kdy se energetické hodnoty vrátily do „normálu“ (kolem 550 kJ / 130 kcal). Hlavně jsme čekali méně oleje.

A měli jsme pravdu, mastnotu jsme opravdu méně cítili. Poprvé se nám navíc stalo, že jsme preferovali přípravu v troubě. Kromě menší olejnatosti jsme také zaregistrovali jistou sladkost, která se v hranolkách držela. Konzistence byla nicméně stejná. Nic moc křupavé, nijak extra nevyčnívající. Pokud tedy nelpíš na značce, tohle je lepší a levnější alternativa. Každopádně žádné certifikáty zde radši nehledej.

Hodnocení: 4 (fritéza) / 6 (trouba)


Friall Hranolky do trouby

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 750 g
Výrobce: Friall s. r. o., Tábor, Česká republika
Obchod: Billa, Lidl
Cena: 34,90 Kč

Poté jsme otestovali asi největšího českého výrobce hranolek v našem testu. Jde o firmu Friall z Tábora, která se specializuje na ten zlatý střed. Ten je ale, dle našeho mínění, z jejich pohledu daleko za horizontem.

Jak z fritézy, tak z trouby nám vyšel špatný výsledek. Ve fritéze sice chytly hezkou barvu, ale byly suché a zároveň nebyly křupavé. Chuť byla nijaká, taková písčitá. V troubě se zase prakticky neudělaly. Ze svého měkkého, olejového a hodně mastného stadia na dotek, přestože žádný olej od nás vlastně neviděly, vznikl produkt podobný hranolce až dlouho poté, co uplynula doba v návodu na obalu. Příště si je nekoupíme. To, že se lépe otevírají díky naznačené technologii easy open, mnoho nezmění.

Hodnocení: 3 (fritéza) / 2 (trouba)

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 6
Domů
Sdílet
Diskuse