Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Čteš článek:
Velký test hranolek: Známe nejlepší hranolky ze supermarketu. Na tvaru i velikosti záleží

Penny French Fries

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 1000 g
Výrobce: Clarebout Potatoes N.V., Heuvelland, Belgie
Obchod: Penny
Cena: 44,90 Kč

Že jsou tvar i tloušťka u hranolek důležitými atributy, jsme si poprvé vyzkoušeli u balení z Penny. Jejich French Fries od belgického výrobce sice postrádají certifikáty, ale mají easy open technologii, díky které se nemusíme bát, že při otevírání rozsypeme obsah sáčku. Když jsme se dostali k obsahu, všimli jsme si na první pohled delších, a hlavně užších hranolek, což bylo do té doby poprvé.

Fritéza si s nimi poradila velmi obstojně. Přestože nechytly barvu rovnoměrně, byly vcelku křupavé. Navíc se jedly dobře právě díky tvaru. Co se nám zase tolik nelíbilo, byla pachuť oleje, která byla pro nás nezvyklá. V troubě byly po přípravě hotové jen skoro, kvůli čemuž byly méně křupavé, a ne úplně dodělané, olejový „šmak“ se však zdál eliminován. Nejlepší typ přípravy tak možná bude oba namíchat. 

Každopádně žerty stranou, tohle byly prozatím nejlepší hranolky. Kilo hranolek za tak přívětivou cenu se vyplatí.

Hodnocení: 8 (fritéza) / 7 (trouba)


 Harvest Basket Crinkle Cut Fries

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 1000 g
Výrobce: neuveden
Obchod: Lidl
Cena: 44,90 Kč

V Lidlu najdeme značku Harvest Basket, která si od předešlých značek a řetězců velmi zakládá na certifikátech. Z nich se například dozvíme, že mají lépe recyklovatelný plastový obal, hodnocení v rámci škály Nutriscore dokonce A (o hodnocení potravin ze strany EU jsi mohl*a číst v dřívějších testech nebo v našem článku zde) a také metriky přípravy na obalu nebo energetické hodnoty byly detailnější a názornější. Rozhodně plus.

Nás ale stejnou měrou zajímalo i to, jestli chuť hranolek dodrží to „extra crunchy“ na obalu. Proto jsme balení se 3,5 % oleje otevřeli, znovu pomocí easy open, a zjistili, že opravdu nejsou špatné.

Kromě toho, že byly rychle hotové (fritéza dokonce dodržela limit na obalu), byla jejich chuť taková bramborovější. To ale s sebou přineslo i jistou nechtěnou škrobovitost. Hranolkám jsme to však dokázali odpustit i zejména proto, že v nich nebyl cítit olej. Trouba na tom byla vlastně podobně, což je obrovské plus. Avšak pozor, extra crunchy nebyly.

Hodnocení: 8 (fritéza) / 7,5 (trouba)


 K-Classic Crunchy Crinkles Pre-Baked and Frozen 

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 1000 g
Výrobce: CL Warneton, Warneton, Belgie
Obchod: Kaufland
Cena: 52,90 Kč

Další belgické vlnky, tentokrát z Kauflandu, byly prvním výrobkem, který měl na sobě uvedeno, že je velmi důležité, v jakém spotřebiči člověk hranolky dělá, a že se v závislosti na jeho výkonu může doba pečení hranolek lišit. Proto jsme jim to neměli za zlé, když se udělaly později. 

Bramborové hranolky se 4 % oleje byly označeny Nutriscore A, k čemuž jistě přispělo i malé množství soli ve výrobku. Při ochutnávce se tomu ale úplně věřit nechtělo. Zejména proto, že nám stále nepřišly hotové (takže měly nezdravou barvu) a při zakousnutí se nám prakticky vlil do úst olej, což nám evokovalo všechna nezdravá jídla světa. Musíme proto hodnotit nízce. 

Hodnocení: 4 (fritéza) / 4 (trouba)


 Aviko Original

hranolky test
Zdroj: REFRESHER/Vojtěch Vanda
Hmotnost: 450 g
Výrobce: neuveden, vyrobeno v Německu
Obchod: Kaufland, ale dají se pořídit ve více obchodech
Cena: 46,90 Kč

Dalším velkým hráčem na českém hranolkovém trhu je firma Aviko, jejíž produkty lze koupit všude po republice. Během testu nám přišlo, že si je sama sebou možná až moc jistá. Balení neneslo žádné certifikáty, nemělo spotřebitelsky příjemný easy open, ba ani pořádný návod, jak je udělat, a poměrově byly rozhodně dražší než konkurence. Na druhou stranu, pokud nevíš, co s kilem hranolek, asi sáhneš po tomto menším balení.

„Original“ v sobě nesou dost energie (150 kcal na 100 g), proto je z nich cítit olejovitost. Překvapilo nás, že se ve fritéze i v troubě udělaly pomalu rychleji, než bylo na obale. Navíc jsme při ochutnávce pochopili, proč si je Aviko sebou tak jisté – jedná se opravdu o ucházející hranolky, chuťově určitě nadprůměrné. 

Hodnocení: 6 (fritéza) / 6 (trouba)

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 6
Zpět
Sdílet
Diskuse