Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. dubna 2023 11:00
Čas čtení 5:14
Adéla Ježková

Lobotomie kradla lidem osobnosti, dělala z nich „slintající zombie“

Lobotomie kradla lidem osobnosti, dělala z nich „slintající zombie“
Zdroj: Kresba z knihy Waltera Freemana
HISTORIE DRUHÝ POHLED DUŠEVNÍ ZDRAVÍ HISTORIE
Uložit Uložené

V polovině 20. století byly po celém světě provedeny desítky tisíc lobotomií. Tento barbarský zákrok má na svědomí nespočet úmrtí a ztracených identit lidí, kteří se ocitli ve vegetativním stavu. Děsivou praktiku obestírá ještě děsivější historie.

Počátky lobotomie, nejprve zvané leukotomie, se datují do roku 1890, kdy švýcarský psychiatr Gottlieb Burckhardt provedl na šesti lidech s těžkou schizofrenií operaci, při které jim odstranil část mozku. A to přesto, že zřejmě neměl žádné chirurgické vzdělání.

Ticho, které nastalo po zákroku, ho příjemně překvapilo. Lidé, kteří sebou předtím nekontrolovatelně házeli, byli najednou podstatně klidnější. A poslouchali na slovo. Jeden z pacientů ovšem zemřel na komplikace pět dní poté a další později spáchal sebevraždu. U ostatních se vyvinula epilepsie, slabost a nebyli schopni porozumět psaní nebo řeči. U tří pacientů byla operace považována za „úspěšnou“. Zákrok je zklidnil.

Cestu k lobotomii „vyšlapal“ případ pětadvacetiletého železničního dělníka Phinease Gage, kterému při nešťastném výbuchu na pracovišti pronikla do mozku 109 centimetrů dlouhá a 3 centimetrů tlustá tyč. K překvapení všech vyvázl dělník z incidentu bez jakýchkoli potíží. Přesto se ale Gage změnil. Jeho přátelé a známí říkali, že „Gage už není Gage“. Kuriózní případ dal podnět k výzkumu fungování různých částí mozku a toho, jak to může souviset s projevy různých psychiatrických onemocnění.

Přestože podle Burckhardta nemělo jít o léčbu – naopak to měla být až úplně ta poslední možnost pro lidi, kteří nereagovali na žádnou jinou léčbu –, metoda švýcarského doktora lékařskou obec šokovala, a ta proto zamítla její aplikaci.

Doporučeno
Vyfoukli jim slávu, peníze i Nobelovu cenu. Historie je plná mužů, kteří ženám kradou nápady, objevy či vynálezy Vyfoukli jim slávu, peníze i Nobelovu cenu. Historie je plná mužů, kteří ženám kradou nápady, objevy či vynálezy 17. března 2023 11:00

Ale ne na dlouho. Důvody jsou zřejmé, leč neodpustitelné: neustále „hlučné, násilné a sebedestruktivní“ pacienty ošetřovatelé v přeplněných psychiatrických léčebnách nezvládali. Lobotomie jim poskytovala snadné řešení.

Watts studuje rentgenový snímek pacienta před lobotomií.
Watts studuje rentgenový snímek pacienta před lobotomií. Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

Neustálý hluk, pro psychiatrické léčebny tak typický, vystřídalo ticho

Ve 30. letech 20. století se někteří lékaři jali metodu, jejímž cílem bylo přerušit spojení s čelním mozkovým lalokem, oživit. Lobotomickou lavinu spustil příspěvek dvou fyziologů z Yaleovy univerzity. Vědci v něm popsali, jak byl šimpanz najednou ochoten více spolupracovat a plnit úkoly poté, co mu byly odstraněny čelní laloky.

Portugalský neurolog António Egas Moniz ve spolupráci se svým kolegou Almeidou Limou vyvinul lobotomii v pravém slova smyslu. Spočívala ve vyvrtání dvou otvorů do hlavy pacienta a následném vstříknutí čistého ethanolu do prefrontální kůry – tedy do evolučně velmi vyspělé části mozku, která je zodpovědná za soustředění, chápání, rozhodování i dlouhodobou paměť. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 134319 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse