Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
5. dubna 2023 16:59
Čas čtení 0:33

Lotyšsko po 16 letech zavádí povinnou vojenskou službu

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Lotyšsko po 16 letech zavádí povinnou vojenskou službu
Zdroj: Unsplash/Simon Infanger/na voľné použitie

Lotyšsko zrušilo povinnou vojenskou službu po vstupu do NATO v roce 2007. Teď ji zavádí kvůli obavám z ruské invaze na Ukrajinu. Ve středu to odhlasoval tamní parlament.

První vlna odvodu bude pro muže i ženy ve věku od 18 do 27 let dobrovolná. Od ledna 2024 ale Lotyšsko zavede náhodný výběr, který bude určovat, kdo odejde na povinnou jedenáctiměsíční vojenskou službu. Branná povinnost bude platit pro muže narozené po prvním lednu 2004 a za její odmítnutí bude hrozit pokuta a další postihy. 

Lotyšsko uvažuje o zavedení povinné vojenské služby od léta minulého roku. Důvodem k tomuto kroku je ruská agrese na Ukrajině. „Stávající lotyšský vojenský systém dosáhl svého limitu. Zároveň nemáme důvod se domnívat, že Rusko změní své chování,“řekl tehdy lotyšský ministr obrany Artis Pabriks. 

Pro zavedení povinné vojenské služby bylo v parlamentu 68 poslanců. Proti se vyjádřilo 11. Zákon, který poslanci přijali, předpokládá dva základní typy služby. Jedním je klasická vojenská služba a tím druhým alternativní civilní služba. Zákon vstoupí v platnost ve čtvrtek. 

Domů
Sdílet
Diskuse