Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
5. dubna 2023 20:08
Čas čtení 0:34

Vláda vyřadila koronavirus ze seznamu nemocí, jejichž šíření je trestné

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Vláda vyřadila koronavirus ze seznamu nemocí, jejichž šíření je trestné
Zdroj: Úřad vlády ČR

Vláda vyřadila covid-19 ze seznamu nemocí, jejichž šíření je trestným činem. Ve středu to oznámil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Povinná izolace po pozitivním testu skončí příští týden.

Izolaci budou individuálně nastavovat praktičtí lékaři. Poradit se mohou s odborníky krajské hygieny. „Podle závažnosti praktický lékař může a nemusí izolaci nařídit. Na jak dlouho ji nařídí, je na něm. Tak, jako je to u jakékoliv jiné infekční nemoci,“ uvedl Válek. Covid zůstává podle ministra zdravotnictví nebezpečnou smrtelnou nemocí.

„Stále proti němu očkování funguje, stále je dobré, aby se rizikové skupiny očkovaly. Stále umírají pacienti a stále se covid šíří,“dodal

Povinnost izolace po pozitivním testu na covid-19 skončí podle Válka v týdnu po Velikonocích, tedy v půlce dubna. „Vracíme se do normálního stavu, kdy míru individuálního rizika u pacientů této stále vážné nemoci posoudí buď praktický lékař sám, nebo ve spolupráci s odborníky krajské hygieny,“vysvětlil.

V Česku je momentálně necelých šest tisíc nakažených koronavirem. Za úterý přibylo asi 450 potvrzených nákaz, což je v mezitýdenním srovnání pokles o zhruba 250 případů. 

Domů
Sdílet
Diskuse