Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
6. dubna 2023 17:46
Čas čtení 1:02

Maďarský politik se ostře pustil do českého ministra zahraničí kvůli kritice LGBTQ+ zákona

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Maďarský politik se ostře pustil do českého ministra zahraničí kvůli kritice LGBTQ+ zákona
Zdroj: Szilard Koszticsak/MTI/AP/TASR

Šéf české diplomacie Jan Lipavský ve středu na Twitteru vyjádřil lítost nad tím, že se Česko nepřidá k žalobě Evropské komise proti maďarskému zákonu, který diskriminuje LGBTQI+ osoby.

Na Lipavského slova nyní reagoval státní tajemník maďarského ministerstva zahraničí Tamás Menczer.

„Mrzí mě, že se Česko nepřipojí k evropské žalobě proti maďarskému anti-LGBTQI+ zákonu. My v Pirátské straně ale nehodláme na toto téma rezignovat. Děti neohrožuje vidět takové postavy v TV nebo knížkách. Ohrožuje je umělé vzbuzování nenávisti nebo zamlčování informací,“napsal ve čtvrtek Lipavský na Twitter.

Na slova českého ministra ve čtvrtek reagoval státní tajemník maďarského ministerstva zahraničí Tamás Menczer. „Ruce pryč od maďarských dětí,“vzkázal prostřednictvím Facebooku.

„To, co se děje v českých školkách a školách, je záležitostí Čechů, mně do toho nic není. Ani do toho, jak Jan Lipavský vychovává své dítě – pokud nějaké má,“ pokračoval. Český ministr zahraničí by ale podle něj měl vědět, že v Maďarsku záleží jen na rozhodnutí maďarského lidu a že Maďaři jasně rozhodli. 

„Děti jsou zranitelné, nemohou se bránit. My jsme ti, kteří je mají chránit! Musíme je ochránit před LGBTQ propagandou a pedofily zákonem. My Maďaři jsme pro naše děti schopní všeho. Čím více lidí na nás narazí duhovým expresním vlakem, tím budeme silnější,“ doplnil.

5. dubna 2023 6:00 Čas čtení 3:48 Trans lidé nebudou muset na kastrace. Jsou však nuceni zůstat ve střehu Trans lidé nebudou muset na kastrace. Jsou však nuceni zůstat ve střehu

Maďarský parlament ovládaný konzervativní stranou Fidesz premiéra Viktora Orbána schválil předloni zákon zakazující jakoukoli prezentaci homosexuality a děl s ní spojených ve školách pro děti do 18 let. Zákon, který odsoudila většina lídrů unijních zemí, tehdy označila šéfka EK Ursula von der Leyen za ostudný.

V červnu 2021 zahájila EK proti Maďarsku právní řízení, protože podle ní zákon obsahuje homofobní prvky. K řízení se přidal Evropský parlament a Belgie, Nizozemsko, Lucembursko, Irsko, Portugalsko, Rakousko, Dánsko, Malta a Španělsko. Nově se k žalobě tento týden připojilo i Švédsko. 

Domů
Sdílet
Diskuse