Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
5. dubna 2023 6:00
Čas čtení 3:48

Trans lidé nebudou muset na kastrace. Jsou však nuceni zůstat ve střehu

Kategorie:
Komentáře
Uložit Uložené
Trans lidé nebudou muset na kastrace. Jsou však nuceni zůstat ve střehu
Zdroj: TASR/Martin Baumann

I přesto, že Česko nyní udělalo pro trans lidi v rámci navržené novely o zastavení povinných kastrací velký krok dopředu, je o to důležitější „neusnout na vavřínech“ a aktivity lobbistů brojících proti právům trans lidí a mládeže nepodceňovat.

Trans lidé před několika dny slavili malé vítězství. Kvůli úřední změně pohlaví už nebudou muset podstupovat kastraci. Počítá s tím nová právní úprava ministerstva spravedlnosti. Projde-li, bude k byrokratické změně stačit osobní prohlášení a lékařské doporučení. 

30. března 2023 11:32 Čas čtení 2:32 Ministerstvo spravedlnosti podpoří zrušení povinných sterilizací trans lidí. Nová legislativa by konečně respektovala jejich práva Ministerstvo spravedlnosti podpoří zrušení povinných sterilizací trans lidí. Nová legislativa by konečně respektovala jejich práva

V současné době si totiž musí trans lidé v Česku, pokud chtějí mít v dokladech to, co si přejí, nechat odstranit pohlavní orgány či jejich část – varlata nebo dělohu a vaječníky – a užívat mužské či ženské hormony. Česko se tím řadí k jen několika málo zemím Evropské unie, kde je tento invazivní zákrok vyžadován. 

Co by novela měnila?
– Změní se občanský zákoník, zákon o matrikách a zákon o specializovaných zdravotních službách.
– Bude vypuštěna podmínka operativního zákroku vedoucího k přeměně pohlavních orgánů a ztrátě reprodukčních funkcí (de facto kastrace).
– Úřední změna pohlaví nebude podmíněna žádnými povinnými lékařskými zákroky nebo léčebnými postupy (např. hormonální terapie).
– Jedinou podmínkou pro úřední změnu pohlaví bude lékařská diagnóza genderového nesouladu podle nové 11. mezinárodní klasifikace nemocí WHO.
– Úřední změna pohlaví bude provedena matrikou v příslušných dokumentech na základě prohlášení trans osoby o přání změny úředního pohlaví v dokladech a předloženého lékařského potvrzení.
– Osobní prohlášení bude moci samostatně učinit osoba od věku 15 let a výše.
– Po změně úředního pohlaví bude provedena i změna jména a příjmení, rodného čísla a dalších identifikátorů osoby.


I přesto, že je tento krok novely v lidskoprávní oblasti trans lidí obrovským skokem dopředu, nejde o jednu zázračnou formulku, která v životech trans lidí v Česku vyřeší všechny problémy a hrozby. Jednu z významných potíží například odkryl jen pár dní před zprávou o konci kastrací v Česku komentář učitelky z gymnázia publikovaný na serveru (s bohatou dezinformační historií) Neviditelný pes. Článek byl až zhruba po deseti dnech od zveřejnění odstraněn, nicméně ho publikoval se svým dovětkem také David Floryk na Konzervativních novinách, kde je i nadále.

6. dubna 2022 11:30 Čas čtení 14:30 Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor)

Stará konzerva a sex mezi dětmi

Autorka si v textu stěžovala na zvyšující se počet trans dětí ve své škole. V textu je zesměšňuje, chlubí se tím, že je neoslovuje tak, jak by si přály, a zároveň je dead namuje (používá k oslovování jejich jméno před tranzicí) jak ve vyučování, tak i ve svém komentáři.


Právě takové jednání přispívá k duševním problémům lidí, kterých se týká. Učitelka si však své chování a psychickou pohodu dětí nespojila. Naopak ve zkratce tlačila rétoriku, podle které dětem způsobuje duševní problémy fakt, že jsou v kontaktu s možnostmi být trans a „experimentovat“ se svou identitou – jak tranzici sama nazvala. 

4. dubna 2023 11:00 Čas čtení 6:11 „Herecká osobnost“ místo herec či herečka. Jak nebinární identity proměňují češtinu „Herecká osobnost“ místo herec či herečka. Jak nebinární identity proměňují češtinu

I přesto, že byl komentář anonymizovaný, na sociálních sítích se začali ozývat studenti brněnského gymnázia, kteří v komentáři poznali sebe nebo svou učitelku. Studenty gymnázia vedle transfobie v jejím textu pobouřila především pasáž, kde učitelka přemýšlela nad tím, jak mezi sebou mají její trans studenti sex. 


„Byla jsem poučena, že se jedná o tzv. queer vztah, ovšem já ‚stará konzerva‘ stejně nemůžu pochopit, jakou tam kdo hraje roli a jak vypadá jejich případný intimní život,“ vyjadřuje se učitelka ke vztahu dvou trans studentů. V celém komentáři však přitom o trans studentech mluví jako o nezletilých dětech, jež by si neměly hrát se svou pohlavní identitou.

Aliance pro alternativní realitu

Zraňující komentář si ihned vzala pod svá křídla Aliance pro rodinu, jež se o transgender lidi začíná zajímat čím dál více. Organizace také zaměstnává Davida Floryka, který text „anonymní“ učitelky sdílel na Konzervativních novinách. Lobby Alipro namířená proti trans lidem navíc přichází právě ve chvíli, kdy v USA trans lidé ztrácí práva, která už jednou měli.

14. března 2023 16:30 Čas čtení 5:10 Za jeden rok ženou i milionářkou. Jak se z Dylan Mulvaney stala za 365 dní jedna z nejznámějších trans žen světa Za jeden rok ženou i milionářkou. Jak se z Dylan Mulvaney stala za 365 dní jedna z nejznámějších trans žen světa

Například Jižní Dakota přijala zákon, který nutí mladé trans lidi k detranzici, a je zároveň druhým státem, který zakázal tranzici lidem mladším 18 let. Zákon dává lékařům, kteří léčí mladé trans lidi a předepisují jim hormony, jeden rok na to, aby přestali svým pacientům poskytovat péči. Mladí lidé tak musí během roku léky pomalu vysadit, což je nutí k detranzici.

Aliance pro rodinu všechny tyto novely v amerických zákonech vítá a téměř beze změny přebírá rétoriku tamních lobbingových organizací, které v americké společnosti rozdmýchávají nepřátelské klima pro trans lidi.

1. dubna 2023 12:00 Čas čtení 4:25 Nenávistné projevy prokoukneš díky novému sborníku Českého svazu žen. Debata upozornila na spojení dezinfo a antigender scény Nenávistné projevy prokoukneš díky novému sborníku Českého svazu žen. Debata upozornila na spojení dezinfo a antigender scény

Ve svých newsletterech nezřídka volá po tom, aby na školách nebyly zohledňovány jiné než binární a pohlavně určené identity dětí. Stejně jako to dělá dlouhé roky v případě gay rodičů vytváří alternativní realitu, ve které trans lidé chtějí narušovat nějaké „tradiční rodiny“. V mnohých případech se o to nesnaží ani podprahově, třeba když svůj článek v newsletteru nazvala „Transgender ideologie vráží klín mezi rodiče a jejich děti“.

Ve střehu

Aliance pro rodinu je sice známá především jako největší lobbista proti manželství pro všechny, je však důležité všímat si i jejích dalších činností, kterými se nyní snaží přiblížit (ze své pozice vítaným) změnám, jež ve státech berou práva trans mládeži.

7. prosince 2022 17:30 Čas čtení 6:45 Nepřátelská architektura necílí jen na bezdomovce v Praze. Nutí utrácet i tebe Nepřátelská architektura necílí jen na bezdomovce v Praze. Nutí utrácet i tebe

V Česku v současnosti mohou neplnoletí lidé zahájit hormonální terapii a tím i svou tranzici. Je to velmi důležitý krok, společně s přijetím jejich identity ve škole a oslovování jimi zvoleným jménem a rodem. Aktivity Aliance pro rodinu se v posledních měsících snaží poukazovat na smyšlené benefity opaku. Z relevantních výzkumů však jasně vyplývá, že trans lidé jsou po tranzici šťastnější a svou identitu si uvědomují ještě před dospělostí.
 

Aliance má nyní na vládu největší vliv, jaký kdy měla. Ve sněmovně je jedním z nejaktivnějších lobbistů a své lidi má v poradních orgánech na dvou ministerstvech, přičemž ministrovi financí Stanjurovi (ODS) hlídá genderové otázky Jakub Kvapilík, jehož názorů si Alipro cení. Jana Jochová je navíc asistentkou poslance Václava Krále (ODS) ve sněmovně.

17. února 2023 15:32 Čas čtení 3:31 Studie: Jak zlepšit život LGBTQ lidem v 5 krocích Studie: Jak zlepšit život LGBTQ lidem v 5 krocích

I přesto, že Česko nyní udělalo pro trans lidi velký krok dopředu, je o to důležitější „neusnout na vavřínech“ a aktivity Aliance nepodceňovat. Organizace už dávno není jen bizarním a nevýznamným hráčem. Tím, že se před ní budeme mít všichni na pozoru a proti jejím aktivitám se budeme vymezovat, pomůžeme v tuto chvíli trans lidem nejvíce. Ve střehu a obavách je tak nenecháme samotné.

Domů
Sdílet
Diskuse