Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2023 16:30
Čas čtení 5:10
Tereza Patočková

Za jeden rok ženou i milionářkou. Jak se z Dylan Mulvaney stala za 365 dní jedna z nejznámějších trans žen světa

Za jeden rok ženou i milionářkou. Jak se z Dylan Mulvaney stala za 365 dní jedna z nejznámějších trans žen světa
Zdroj: Getty Images
OSOBNOSTI LGBTQ+ LIDÉ SPOLEČNOST
Uložit Uložené

Dylan Mulvaney se za jeden rok stala milionářkou a jednou z nejznámějších trans aktivistek světa. Setkala se s prezidentem Bidenem i šikanou od Caitlyn Jenner. Kdo je Dylan a jakou za jediný rok zanechala stopu?

„Je to 365 dní, co jsem holka!“ zvolala Dylan v úterý na svém celovečerním vystoupení v Rockefellerově centru. Udělala tak pomyslnou tečku za první částí své cesty, která jí kromě vytouženého ženství přinesla také celosvětovou slávu a miliony na bankovním účtu. 

Dylan Mulvaney je důležitou osobností posledního roku. Trans aktivistka začala před rokem s tvorbou vlastního seriálu Days of Girlhood, který dokumentuje její tranzici a pomohl mnoha trans lidem po celém světě jak s edukací, tak s přijetím sebe samotných.

Doporučeno
Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) 6. dubna 2022 11:30

Ve videích dokumentuje svůj každodenní život a postřehy, které v nové éře svého života zachytila a o kterých jí nikdo předem neřekl. Přiznává například, jak je těžké v takovém období randit, potýkat se s holením vousů, ale také se vypořádat s faktem, že má stále penis, který je v některých kouscích oblečení vidět.

Její tranzice se totiž odehrává ve chvíli, kdy USA nejsou pro trans a queer lidi přívětivým prostředím.


Krátká tiktoková videa se během několika měsíců od první epizody stala virálními a Dylan kromě Rockefellerova centra přivedla také například do Bílého domu. Od prvního dne své tranzice nasbírala téměř 11 milionů sledujících na TikToku a více než 1,7 milionu na Instagramu a její net worth se v podstatě z ničeho zvýšil na 1,5 milionu dolarů.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Dylan Mulvaney (@dylanmulvaney)


Ke svému 365. dni tranzice se tak Dylan, která je kromě aktivistky za práva trans lidí také herečkou a zpěvačkou, rozhodla uspořádat vlastní show, jež bude její cestu oslavovat a zároveň finančně podpoří neziskové organizace pomáhající trans lidem. Její tranzice se totiž odehrává ve chvíli, kdy USA nejsou pro trans a queer lidi přívětivým prostředím. 


„Je to trochu zvláštní pocit sedět a oslavovat radost z tranzice, když je teď v trans komunitě tolik bolesti a nenávisti. Zatímco já jsem letos udělala kroky vpřed, společnost jako by udělala sto kroků vzad,“ řekla v rozhovoru pro Variety.

Doporučeno
Kateř Tureček: Nebinarita mi odpověděla na mnoho otázek. Můj vztah k filmu se změnil Kateř Tureček: Nebinarita mi odpověděla na mnoho otázek. Můj vztah k filmu se změnil 16. listopadu 2022 6:00

Mulvaney přiznala, že její neustále pozitivní přístup může někdy působit odtrženě od reality, se kterou se mnoho trans lidí v Americe potýká. Věří však, že láska je její největší zbraní, jak čelit nepřízni osudu. „Pokud se vzdáme trans radosti, nenávist zvítězí. Takže budu dál pokračovat v tom, co dělám,“ řekla v jednom ze svých emotivních videí. 

Coming out ve čtyřech letech

Dylan věděla, že je ženou už od dětství, ale protože vyrůstala v konzervativní rodině, neměla přístup k informacím o tom, že může tranzici podstoupit. „Ve čtyřech letech jsem učinila coming out mámě a řekla jsem jí, že jsem holka,“ popsala Dylan v rozhovoru pro Variety. „Byli jsme velmi, velmi věřící, takže mi na to odpověděla: ‚Bůh nedělá chyby.‘ Nevěděla jsem, že se můžu změnit. Nevěděla jsem, že existují nějaké možnosti,“ pokračuje.

Stala se první trans ženou v historii, která byla pozvána k rozhovoru s prezidentem.  


Dylan však měla po svém veřejném coming outu minulý rok štěstí, jelikož ji její máma přijala. To však rozhodně není realita pro všechny trans lidi, zvláště ty, kteří pochází z konzervativních a ultra náboženských rodin. 

Doporučeno
Jsme jako superhrdinky. Clark Kent je Supermanem také jen tehdy, když si oblékne kostým, říká drag queen Alyssa Edwards (Rozhovor) Jsme jako superhrdinky. Clark Kent je Supermanem také jen tehdy, když si oblékne kostým, říká drag queen Alyssa Edwards (Rozhovor) 7. března 2023 6:00

„S mámou jsme nyní nejlepší kamarádky. Hádáme se jako sestry, ale pevně věřím, že dítě je do života rodičů vloženo z nějakého důvodu. Vím, že jsem byla do života svých rodičů vložena z nějakého důvodu. Viděla jsem, jak celá moje rodina po mém coming outu vyrostla a názorově se vyvinula,“ říká Dylan. 

Setkání s prezidentem Bidenem

V říjnu byla Dylan pozvána do Bílého domu, aby diskutovala o trans problematice s prezidentem Joem Bidenem. Stala se tak první trans ženou v historii, která byla pozvána k rozhovoru s prezidentem. Tématem jejího rozhovoru byla třeba budoucnost transgender mládeže a transgender lidí jako celku ve Spojených státech. 

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 132816 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS
Domů
Sdílet
Diskuse