Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
30. března 2023 v 11:32
Čas čtení 2:32

Ministerstvo spravedlnosti podpoří zrušení povinných sterilizací trans lidí. Nová legislativa by konečně respektovala jejich práva

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Ministerstvo spravedlnosti podpoří zrušení povinných sterilizací trans lidí. Nová legislativa by konečně respektovala jejich práva
Zdroj: Unsplash/Delia Giandeini

Podmínka povinné kastrace pro úřední změnu pohlaví snad v nejbližší době zmizí z českého právního řádu.

Aby si trans lidé v České republice mohli nechat úředně změnit pohlaví, musí podstoupit sterilizaci, což znamená odstranění pohlavních orgánů – varlat nebo dělohy a vaječníků –, a užívat mužské/ženské hormony. Česko se tak řadí k jen několika málo zemím Evropské unie, kde je tento invazivní zákrok vyžadován. Tuto barbarskou praxi by mohla změnit nová právní úprava.

„Je právem každého, aby se mohl svobodně projevovat takový, jaký je – a aby byl společností uznáván v celé své identitě. Trans lidé nyní nemají svobodnou volbu; musí buď podstoupit operaci se všemi riziky, nebo zůstanou uvězněni ve své úřední identitě,“ uvedla v úvodu čtvrteční tiskové konference k Mezinárodnímu dni viditelnosti transgender osob vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková. Současná situace je nepřijatelná pro společnost ve 21. století i dle sexuologa Pavla Turčana.

6. dubna 2022 v 11:30 Čas čtení 14:30 Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor) Oplzlé výslechy na sexuologii se týkají i trans teenagerů, popisuje Králová z Transparentu (Rozhovor)

Vládní zmocněnkyně dodala, že za protiprávní označil tento požadavek hned v několika rozsudcích i Evropský soud pro lidská práva. „Věřím, že změna praxe je již v blízkém horizontu před námi,“ vyjádřila naději Šimáčková Laurenčíková.

Typické ženské či mužské rysy se v průběhu tranzice mění v důsledku hormonální terapie. Změny vzhledu jde pak dosáhnout i pomocí chirurgických zákroků. Jejich provedení by však mělo vycházet spíše z individuálních potřeb lidí, kteří tranzici podstupují.
– sexuolog Pavel Turčan

Pro stejný postoj se vyslovil i náměstek ministerstva spravedlnosti Karel Dvořák. „Požadavek sterilizace neodpovídá v současnosti požadavkům mezinárodních lidskoprávních norem. V rámci Evropy lze sledovat jasný trend v jeho zrušení, mezi tyto země patří i ‚konzervativní‘ státy jako Polsko,“ uvedl Dvořák s tím, že nucené sterilizace trans lidí vyžadují především země na jihovýchod od nás, například Gruzie či Albánie.

Ministerstvo spravedlnosti: text již máme připravený

Ministerstvo se podle Dvořáka staví k této problematice tak, že by bylo vhodné požadavek odstranit a nahradit jej diagnózou. „Vycházíme z návrhu, které ministerstvo předložilo již v roce 2018,“ uvedl. K úřední změně pohlaví by tak docházelo na základě osobního prohlášení trans osoby před matričním úřadem a byla by podmíněna předložením potvrzení ošetřujícího lékaře o diagnóze.

9. května 2024 v 16:00 Čas čtení 1:41 Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme Infografika: Patříme na Západ? V těchto pěti právech LGBTQ+ osob stále zaostáváme

„Text již máme připravený. V nejbližších dnech jsme připraveni návrh předložit vládní koalici, tzv. K5,“ doplnil Dvořák s tím, že o výsledné podobě se v případě konsenzu bude jednat. „Na stole“ budou zejména ty otázky, od kolika let bude úřední tranzice možná a zda ji bude řešit výhradně sexuologie.

Trans lidé své pohlaví nemění, oni moc dobře ví, kým jsou. Mění pouze své tělo tak, aby odpovídalo jejich identitě. V případě sousloví „změna pohlaví“ mluvíme spíše o změně „Mka“ na „Fko“ (nebo opačně) v občanském průkazu.

– sexuolog Pavel Turčan

Nevládní organizace Trans*parent usiluje dlouhodobě o rovné podmínky pro LGBTQI+ osoby a zrušení povinných kastrací. „Chtěl bych apelovat na ministerstvo a všechny zainteresované organizace, aby právní změna proběhla co nejdříve. Doufám, že se nezasekneme stejně jako v roce 2018,“ řekl na konferenci předseda Tran*parent Viktor Heumann. Trans lidé podle něj současnou právní úpravou trpí každý den.

20. května 2022 v 7:00 Čas čtení 8:18 Kvůli nucené sterilizaci jsem se cítila méně ženou. V romské komunitě to byla ostuda, říká aktivistka Gorolová (Rozhovor) Kvůli nucené sterilizaci jsem se cítila méně ženou. V romské komunitě to byla ostuda, říká aktivistka Gorolová (Rozhovor)

„Na chvilku zavřete oči a zkuste si představit své nejintimnější tajemství. A teď si představte, že byste si toto tajemství napsali na papírek a přilepili jej ke své občance,“ popsala každodenní život trans lidí v Česku softwarová vývojářka a členka Trans*parent Lenka Králová. Zatímco hovořila, promítala se za ní na plátně její občanka s jejím „nejintimnějším tajemstvím“.

Co by se mohlo v budoucnu změnit?
– Změní se občanský zákoník, zákon o matrikách a zákon o specializovaných zdravotních službách.
– Bude vypuštěna podmínka operativního zákroku vedoucího k přeměně pohlavních orgánů a ztrátě reprodukčních funkcí (de facto kastrace).
– Úřední změna pohlaví nebude podmíněna žádnými povinnými lékařskými zákroky nebo léčebnými postupy (např. hormonální terapie).
– Jedinou podmínkou pro úřední změnu pohlaví bude lékařská diagnóza genderového nesouladu podle nové 11. mezinárodní klasifikace nemocí WHO.
– Úřední změna pohlaví bude provedena matrikou v příslušných dokumentech na základě prohlášení trans osoby o přání změny úředního pohlaví v dokladech a předloženého lékařského potvrzení.
– Po změně úředního pohlaví bude provedena i změna jména a příjmení, rodného čísla a dalších identifikátorů osoby.
Domů
Sdílet
Diskuse