Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
12. dubna 2023 10:44
Čas čtení 2:18
Adéla Švehlíková

Problematická Emma Chamberlain. Neomluvila se za náhrdelník, teď se objevila přímo v Indii

Problematická Emma Chamberlain. Neomluvila se za náhrdelník, teď se objevila přímo v Indii
Zdroj: Getty Images/Emma Chamberlain, Wikipedia/Contents hide (Top) Notes Patiala Necklace
MÓDA EMMA CHAMBERLAIN MÓDA
Uložit Uložené

Když Emma Chamberlain vynesla na loňském Met Gala Patiala náhrdelník, jenž byl ve 40. letech odcizen indické královské rodině, strhla se lavina hejtu. Nyní se objevila na výstavě India in Fashion v Bombaji, za což schytává další vlnu kritiky.

Většina z nás si jistě velmi dobře vzpomíná na loňský skandál Kim Kardashian, která se objevila na Met Gala v šatech Marilyn Monroe. Nebyla však jediná, kdo způsobil pozdvižení. Emma Chamberlain se na stejné události objevila ve „zmizelém“ náhrdelníku indického mahárádži. I téměř po roce tento incident opět vyvěrá na povrch, a to kvůli youtuberčině účasti na slavnostním otevření výstavy India in Fashion v Bombaji

Emma Chamberlain na Met Gala 2022.
Emma Chamberlain na Met Gala 2022. Zdroj: Getty Images/Emma Chamberlain

Čistý štít a „relatable“ content

Emma Chamberlain, 21letá youtuberka a v posledních letech i uznávaná módní ikona, se řadí mezi nejsledovanější celebrity současnosti. Miliony lidí, včetně známých osobností, si podmanila svým „relatable“ contentem na sociálních sítích, díky čemuž si vybudovala autentickou image a spoustu vlivných kontaktů. Její jméno se vždy skloňovalo v superlativech, čímž si mladá Američanka udržovala čistou nálepku. Tedy minimálně do minulého roku. 

Nejdražší šperk tehdejší doby

Téma jedné z největších módních událostí, Met Gala, bylo v roce 2022 Gilded Glamour. Emma vynesla na červený koberec model od francouzského módního domu Louis Vuitton, ten však obsadil až druhou příčku v objektivech fotoaparátů. Na té první byl výrazný „obojek“, jenž zdobil Emmin krk a vzbudil posléze vlnu kritiky. Jednalo se o náhrdelník Patiala, který byl v roce 1928 vytvořen na zakázku společností Cartier indickému maharádžovi, siru Yadavinderu Singhovi.

Patiala Necklace.
Patiala Necklace. Zdroj: Wikipedia Commons/Patiala Necklace


Tento náhrdelník obsahoval téměř 3 tisíce diamantů, včetně 7. největšího diamantu na světě s názvem De Beers, platinové řetízky a barmské rubíny. Jednalo se tak o nejdražší šperk, který byl v té době vyroben. Náhrdelník však provází temná minulost. Říká se, že „zmizel“ během rozdělování Indie v roce 1948. Jeho část byla potom objevena v rámci aukce Sotheby's v roce 1982. Zbytek náhrdelníku Cartier údajně koupil v londýnském klenotnictví roku 1998, které prodává šperky z druhé ruky. Chybějící kameny nahradil replikami, indické královské rodině ho však už nikdy nevrátil. 

Ticho po pěšině

Kvůli tomu, že Chamberlain zvolila tento kus šperku jako součást stylingu na Met Gala, čelila kritice ze strany uživatelů sociálních sítí. Ti poukazovali na její lhostejnost vůči drancování národních pokladů a britskému kolonialismu. Sama Američanka se k této situaci nikdy nevyjádřila a postupem času se téměř na celý incident zapomnělo. 

Emma Chamberlain na Met Gala 2022.
Emma Chamberlain na Met Gala 2022. Zdroj: Getty Images/Emma Chamberlain

Místo omluvy účast na události v Indii

Diskuze se však znovu otevřela po minulém víkendu, kdy se celebrity z celého světa sešly v Bombaji k příležitosti slavnostního otevření Nita Mukesh Ambani Cultural Center a výstavy India in Fashion. Ta zkoumá dopad tradičních indických oděvů, textilií a řemesel na mezinárodní módu od 18. století. Jedná se o první výstavu svého druhu v Indii, která si dává za cíl sledovat zrod a vývoj současné indické módní komunity.


Hosté tak vzdali hold bohaté historii země. A to včetně Emmy Chamberlain. Na tu se však opět strhla lavina hejtů, kdy jeden z uživatelů komentoval příspěvek na TikToku slovy: „Is she going to wear another stolen desi jewellery?“ Další uživatel doplňuje: „Is this the same girl who wore a colonial era stolen Indian necklace at the Met Gala? And never apologized?“ 


Stovky podobných komentářů zaplavily příspěvky s Emmou Chamberlain, která se i přes kauzu v minulosti objevila na významné indické události. Asi by se dalo oponovat, že celou vinu nese Cartier, nicméně fashion influencerka takového rozměru jako Chamberlain by si do budoucna měla bezesporu více pohlídat background kousků, které volí její stylingový tým. Bare minimum a projevení úcty v podobě omluvy by z časového hlediska nebylo až tak náročné gesto. I proto přístup mladé Američanky vnímáme jako pokrytecký.

Domů
Sdílet
Diskuse