Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
8. dubna 2023 18:27
Čas čtení 0:52
Veronika Dlesková

Praha má druhou nejlepší veřejnou dopravu na světě! Podívej se, které město ovládlo žebříček

Praha má druhou nejlepší veřejnou dopravu na světě! Podívej se, které město ovládlo žebříček
Zdroj: Dopravní podnik hlavního města Prahy
ZAJÍMAVOSTI DOPRAVA PRAHA
Uložit Uložené

Magazín Time Out udělal průzkum mezi obyvateli více než 50 měst po celém světě, kteří využívají veřejnou dopravu. Podle jejich odpovědí pak sestavil žebříček měst s nejlepší veřejnou dopravou.

Praha se v žebříčku měst podle nejlepší veřejné dopravy umístila na druhém místě – 96 procent dotázaných z řad obyvatel Prahy považuje místní veřejnou dopravu za snadno dostupnou a příjemnou.

Doporučeno
„Dnes na této hoře nezemřeme.“ Kellner po pádu vrtulníku ještě dvě hodiny žil, o tragédii se objevily nové informace „Dnes na této hoře nezemřeme.“ Kellner po pádu vrtulníku ještě dvě hodiny žil, o tragédii se objevily nové informace 9. dubna 2023 9:21

Time Out magazín, který průzkum organizoval, navíc poukazuje na krásy Prahy, které si návštěvník může užít během jízdy tramvají. Zdůrazňuje také jednoduchost metra, které má pouze tři linky. I když Češkám a Čechům je asi jasné, že tři linky metra tu nemáme kvůli snadnější orientaci pro turisty. 

Doporučeno
Toto jsou nejoblíbenější jídla v českých školách. Hlasuj v anketě, které jídlo máš nejraději ty Toto jsou nejoblíbenější jídla v českých školách. Hlasuj v anketě, které jídlo máš nejraději ty 8. dubna 2023 16:55

Další výhodou pražské veřejné dopravy je nepochybně její cena. Třídenní jízdenku pro dospělého tam pořídíte za 330 korun. Za třicetiminutový lístek zaplatíte 30 korun, pokud jste senior, tak o polovinu méně. 

Mezi místními zabodovala berlínská veřejná doprava

Pomyslnou první příčku obsadil sousední Berlín. Tam považovalo veřejnou dopravu za snadno přístupnou 97 procent dotázaných. Time Out vyzdvihuje také tamní přehlednost metra, ač čítá 175 stanic na celkem devíti linkách. 

Doporučeno
Kvíz: Jak dobře znáš Evropu? Kvíz: Jak dobře znáš Evropu? 1. dubna 2023 16:00

Jako další města s dobrou veřejnou dopravou se na seznamu objevilo Tokio, Kodaň, Stockholm, Singapur nebo Hongkong. Z evropských měst v žebříčku figurují i Amsterdam, Londýn, Madrid nebo Paříž. Kompletní seznam měst najdeš zde.

Pořadí Město Země
1. Berlín Německo
2. Praha Česká republika
3. Tokio Japonsko
4. Kodaň Dánsko
5. Stockholm Švédsko
6. Singapur Městský stát v jihovýchodní Asii
7. Hongkong Zvláštní administrativní oblast ČLR
8. Tchaj-pej Tchaj-wan
9. Šanghaj Čína
10. Amsterdam Nizozemsko
Domů
Sdílet
Diskuse