Společnosti Primirest provedla průzkum zaměřený na nejoblíbenější jídla v českých školách.
Nejoblíbenějšími jídly v českých školách jsou svíčková, filé a kuřecí řízek. Mezi bezmasými jídly bodují špagety a buchtičky se šodó. Vyplývá to z průzkumu společnosti Primirest.
„Přesvědčivým vítězem pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů se stala nestárnoucí královna české gastronomie – svíčková na smetaně,“ uvedla společnost Primirest na svých webových stránkách. Druhé místo mezi nejoblíbenějšími jídly obsadil smažený filet z tmavé tresky a třetí se umístil smažený kuřecí řízek. Na čtvrtém místě skončila hamburská pečená kýta a pátou příčku obsadily špagety s boloňskou omáčkou.

Mezi sladkými jídly bezkonkurenčně zabodovaly dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Následovaly nudle s mákem, krupicová kaše s kakaem a máslem, čtvrté místo obsadil rýžový nákyp s ovocem a první pětku uzavírají kynuté meruňkové knedlíky se skořicí.
Nejoblíbenějším bezmasým jídlem se staly špagety Napolitana, dále koprová omáčka a smažený květák. Nejpopulárnější polévkou je zeleninový vývar s rýží a nejoblíbenější svačinkou se stal jogurtový dezert.
Jak uvádí ČTK, společnost Primirest v Česku zajišťuje stravování žáků a studentů pro téměř 240 mateřských, základních a středních škol a je největším poskytovatelem stravování na školách v tuzemsku. Měsíčně žákům a studentům vydá téměř půl milionu porcí.
Oblíbenost jídel náročnějších na přípravu si Tomáš Cikhart z Primirestu vysvětluje tím, že při domácí přípravě pokrmů dávají Češi přednost jednoduchosti a rychlosti. Klasické omáčky nebo smažená jídla si naproti tomu dopřávají spíše na návštěvách u prarodičů nebo o svátcích. „V pracovní dny si na nich proto rádi pochutnají v závodní restauraci nebo je dětem vyberou ve školní jídelně. Je to pro ně nejjednodušší cesta, jak se k těmto oblíbeným, ale pracnějším jídlům dostat,“ uvedl Cikhart.