Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
8. dubna 2023 16:55
Čas čtení 1:01
Veronika Dlesková ČTK

Toto jsou nejoblíbenější jídla v českých školách. Hlasuj v anketě, které jídlo máš nejraději ty

ZAJÍMAVOSTI GASTRONOMIE ŠKOLSTVÍ
Uložit Uložené

Společnosti Primirest provedla průzkum zaměřený na nejoblíbenější jídla v českých školách.

Nejoblíbenějšími jídly v českých školách jsou svíčková, filé a kuřecí řízek. Mezi bezmasými jídly bodují špagety a buchtičky se šodó. Vyplývá to z průzkumu společnosti Primirest.

„Přesvědčivým vítězem pomyslné dětské hitparády hlavních pokrmů se stala nestárnoucí královna české gastronomie ⁠ svíčková na smetaně,“ uvedla společnost Primirest na svých webových stránkách. Druhé místo mezi nejoblíbenějšími jídly obsadil smažený filet z tmavé tresky a třetí se umístil smažený kuřecí řízek. Na čtvrtém místě skončila hamburská pečená kýta a pátou příčku obsadily špagety s boloňskou omáčkou.

Doporučeno
Obrazem: Toto je deset nejnezdravějších jídel na světě. S čím to rozhodně nepřeháněj? Obrazem: Toto je deset nejnezdravějších jídel na světě. S čím to rozhodně nepřeháněj? 29. března 2023 19:45
4. místo: Svíčková – Tento tradiční český pokrm se připravuje z hovězího masa, obvykle svíčkové, podávaného ve smetanové zeleninové omáčce z mrkve, celeru a kořene petržele. Koření se tymiánem, bobkovým listem a novým kořením, které mu dodávají výraznou chuť. Recept na svíčkovou se poprvé objevil v roce 1805. Byl silně ovlivněn bavorskou kuchyní a tradičními francouzskými kuchařskými technikami, které do svých receptů zahrnují velké množství másla a smetany.
4. místo: Svíčková – Tento tradiční český pokrm se připravuje z hovězího masa, obvykle svíčkové, podávaného ve smetanové zeleninové omáčce z mrkve, celeru a kořene petržele. Koření se tymiánem, bobkovým listem a novým kořením, které mu dodávají výraznou chuť. Recept na svíčkovou se poprvé objevil v roce 1805. Byl silně ovlivněn bavorskou kuchyní a tradičními francouzskými kuchařskými technikami, které do svých receptů zahrnují velké množství másla a smetany. Zdroj: Wikimedia/Patrik Emil Zolner/ volně k užití

Mezi sladkými jídly bezkonkurenčně zabodovaly dukátové buchtičky s vanilkovým krémem. Následovaly nudle s mákem, krupicová kaše s kakaem a máslem, čtvrté místo obsadil rýžový nákyp s ovocem a první pětku uzavírají kynuté meruňkové knedlíky se skořicí.

Nejoblíbenějším bezmasým jídlem se staly špagety Napolitana, dále koprová omáčka a smažený květák. Nejpopulárnější polévkou je zeleninový vývar s rýží a nejoblíbenější svačinkou se stal jogurtový dezert. 

Doporučeno
Rostlinné nápoje zažívají boom. S nutriční terapeutkou rozebíráme jejich složení Rostlinné nápoje zažívají boom. S nutriční terapeutkou rozebíráme jejich složení 26. března 2023 8:30

Jak uvádí ČTK, společnost Primirest v Česku zajišťuje stravování žáků a studentů pro téměř 240 mateřských, základních a středních škol a je největším poskytovatelem stravování na školách v tuzemsku. Měsíčně žákům a studentům vydá téměř půl milionu porcí.

Oblíbenost jídel náročnějších na přípravu si Tomáš Cikhart z Primirestu vysvětluje tím, že při domácí přípravě pokrmů dávají Češi přednost jednoduchosti a rychlosti. Klasické omáčky nebo smažená jídla si naproti tomu dopřávají spíše na návštěvách u prarodičů nebo o svátcích. „V pracovní dny si na nich proto rádi pochutnají v závodní restauraci nebo je dětem vyberou ve školní jídelně. Je to pro ně nejjednodušší cesta, jak se k těmto oblíbeným, ale pracnějším jídlům dostat,“ uvedl Cikhart.

Anketa:
Jaké je tvoje nejoblíbenější jídlo ze školní jídelny?
Svíčková!
Řízku, řízku, já tě mám tak rád.
Rybí filé, to je moje.
Buchtičky se šodó.
Špagety!
Svíčková!
25 %
406 Hlasů
Řízku, řízku, já tě mám tak rád.
23 %
382 Hlasů
Rybí filé, to je moje.
6 %
100 Hlasů
Buchtičky se šodó.
21 %
334 Hlasů
Špagety!
25 %
407 Hlasů
Domů
Sdílet
Diskuse