Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
9. dubna 2023 17:21
Čas čtení 1:21

Papež se modlí za Ukrajince a posílá vzkaz Rusům. „Pomoz milovaným Ukrajincům na jejich cestě k míru,“ poprosil Boha

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Papež se modlí za Ukrajince a posílá vzkaz Rusům. „Pomoz milovaným Ukrajincům na jejich cestě k míru,“ poprosil Boha
Zdroj: TASR/AP/Alessandra Tarantino

Svatý otec odsloužil velikonoční nedělní mši.

Papež František mluvil během svého tradičního velikonočního poselství o Ukrajině či temnotě, která zahaluje svět, a vyzval k dialogu mezi Izraelci a Palestinci. TASR o tom informuje podle zprávy agentury Reuters.


František odsloužil v neděli velikonoční mši na náměstí svatého Petra poté, co se v pátek nezúčastnil křížové cesty v Koloseu. Šlo o preventivní opatření vzhledem k jeho nedávné hospitalizaci s bronchitidou.

9. dubna 2023 14:19 Čas čtení 0:34 70letý Slovák studuje vysokou školu denní formou. Má mladou duši, říkají o něm spolužáci 70letý Slovák studuje vysokou školu denní formou. Má mladou duši, říkají o něm spolužáci

Náměstí svatého Petra zdobilo v neděli během nejvýznamnějšího křesťanského svátku, kdy si věřící připomínají zmrtvýchvstání Ježíše Krista, téměř 40 000 květin, které darovalo Nizozemsko. Ve Vatikánu se při této příležitosti sešlo odhadem asi 100 000 lidí.


Tradiční pompa a zpěvy však později ustoupily současné realitě, když papež vyšel na balkon baziliky svatého Petra, aby přednesl své tradiční velikonoční požehnání Urbi et orbi (Městu a světu). František během něho mluvil o „temnotě a přítmí, které až příliš často zahalují náš svět“, a modlil se k Bohu za mír.


„Pomoz milovaným Ukrajincům na jejich cestě k míru a osviť Rusy světlem Velikonoc,“ uvedl papež. Zřejmě tak nabádal obyvatele Ruska, aby hledali pravdu o invazi na Ukrajinu, domnívá se agentura Reuters.


Zároveň požádal Boha, aby utěšil raněné a všechny, kteří přišli kvůli válce o své milované, a zajistil bezpečný návrat zajatců k rodinám. „Otevři srdce celého mezinárodního společenství, aby se pokusilo ukončit tuto válku a všechny konflikty a krveprolití v našem světě,“ uvedl František.


Tak jako každé Velikonoce i tentokrát vyzval k míru na Blízkém východě. Jeho výzva však byla tentokrát naléhavější vzhledem k nedávnému konfliktu mezi Izraelci a Palestinci v souvislosti s razií v jeruzalémské mešitě Al-Aksá a raketovými útoky zahrnujícími Izrael, Sýrii a Libanon.


Papež kromě toho zmínil nestabilitu v Libanonu a Myanmaru a vyzval k větší pomoci pro oběti únorového zemětřesení v Turecku a Sýrii, které si vyžádalo téměř 56 000 obětí.


I přes nedávnou hospitalizaci se zdálo, že František byl během nedělní mše i čtení poselství v dobré kondici, všímá si Reuters. Dokonce se ve svém papamobilu projel kolem náměstí svatého Petra a po hlavní cestě vedoucí k řece Tiber, aby ho vidělo co nejvíce lidí.

Domů
Sdílet
Diskuse