Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
11. dubna 2023 v 9:50
Čas čtení 0:39

Zemřela Dana Němcová, jedna z nejvýraznějších osobností československého disentu

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Zemřela Dana Němcová, jedna z nejvýraznějších osobností československého disentu
Zdroj: Wikimedia Commons/Jindřich Nosek (NoJin)/volně k použití

Dana Němcová zemřela ve věku 89 let.

V úterý 11. dubna zemřela ve věku 89 let jedna z nejvýraznějších osobností československého disentu, Dana Němcová. O zprávě informovala ČTK. Zpravodaji to sdělil předseda správní rady Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové Vojtěch Sedláček.

11. dubna 2023 v 7:40 Čas čtení 1:00 Zemřel kytarista skupiny ABBA Lasse Wellander Zemřel kytarista skupiny ABBA Lasse Wellander

Dana Němcová se narodila v roce 1934 v Mostě a následně odešla do Prahy, kde na Karlově univerzitě vystudovala psychologii. Němcová byla jednou ze zakladatelek Občanského fóra, krátce působila ve funkci poslankyně a byla jednou z prvních signatářek i mluvčích Charty 77. Právě její byt v Ječné ulici se stal centrem disentu a undergroundu. 

Němcová celý život bojovala za lidská práva a za své názory za minulého režimu čelila pronásledování a byla i ve vězení. Později se stala spoluzakladatelkou organizace Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných, která pomáhala obětem komunistického bezpráví, a v ochraně lidských práv pokračovala i po revoluci v roce 1989.

Společně s Olgou Havlovou stála v čele Výboru dobré vůle, v roce 1992 založila Poradnu pro uprchlíky a o šest let později byla oceněna státním vyznamenáním – medailí Za zásluhy. 

Domů
Sdílet
Diskuse