Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová
11. dubna 2023 v 13:40
Čas čtení 0:55

Těchto 77 finančních úřadů se bude zavírat. Je mezi nimi i ten tvůj?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Těchto 77 finančních úřadů se bude zavírat. Je mezi nimi i ten tvůj?
Zdroj: Finanční úřad Prahy 10

Ministerstvo financí si nechalo vypracovat rozsáhlou analýzu využívání územních pracovišť finančních úřadů. Dle jejích výsledků se pak rozhodlo k 1. červenci uzavřít těchto 77 finančních úřadů.

Vláda k 1. červenci uzavře 77 finančních úřadů, čímž by mohla zefektivnit státní správu. Občané, v jejichž obcích budou úřady zrušeny, budou mít možnost konzultovat finanční situaci prostřednictvím telefonu, případně osobně během výjezdů pracovníků do zasažených obcí, informuje Ministerstvo financí.

11. dubna 2023 v 12:32 Čas čtení 1:02 Kalkulačka: Máš nárok na přídavek na dítě? Vypočítej si to Kalkulačka: Máš nárok na přídavek na dítě? Vypočítej si to

Rušit se budou pracoviště, u nichž rozsáhlá analýza odhalila, že je občané nejméně využívají a v praxi zajišťují především služby podatelny. Takových pracovišť je 77, přičemž 56 z nich už nyní funguje v omezeném režimu, tedy pouze dva dny v týdnu se dvěma zaměstnanci. 

Obyvatelé obcí, v nichž dojde k uzavření finančních úřadů, se však nemusí obávat. I nadále budou mít možnost vyřídit si vše potřebné, a to telefonicky či během výjezdů pracovníků z okolních úřadů. Ty budou probíhat v obdobích, kdy daňové subjekty podávají největší počet daňových přiznání – tedy v lednu a v březnu. 

„Vláda slíbila, že bude šetřit všude tam, kde je to možné, tedy především ve výdajích do nabobtnalé státní správy. Od mého příchodu na Ministerstvo financí jsme v celém resortu zrušili téměř 1000 míst, především z důvodu rušení agend primárně v rámci Finanční správy. Letos pokračujeme snížením územních pracovišť finančních úřadů. Cílem je větší efektivita Finanční správy a samozřejmě i úspory pro stát v příštích třech letech ve výši až 150 milionů korun to vše při zachování kvality a dostupnosti služeb finančních úřadů pro občany a firmy,“ uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura.

Kompletní seznam zrušených pracovišť nalezneš zde

Domů
Sdílet
Diskuse