Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová ČTK
11. dubna 2023 15:39
Čas čtení 1:20

Hygienici už zřejmě našli zdroj nákazy z jídla v hradecké restauraci. Co způsobilo 127 lidem zdravotní problémy?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hygienici už zřejmě našli zdroj nákazy z jídla v hradecké restauraci. Co způsobilo 127 lidem zdravotní problémy?
Zdroj: Flickr/LexnGer/volně k užití

Počet nakažených stále nemusí být konečný.

Zdrojem nákazy z jídla ve vietnamské restauraci v Hradci Králové na konci března byla podle hygieniků zřejmě arašídová omáčka. Počet lidí se zdravotními potížemi se do dneška zvýšil na 127, z toho u 78 z nich byla potvrzena salmonelóza. ČTK to řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

5. dubna 2023 18:01 Čas čtení 0:37 Počet lidí s problémy po jídle z hradecké restaurace se zvýšil na 89. Majitelka už znovu neotevře Počet lidí s problémy po jídle z hradecké restaurace se zvýšil na 89. Majitelka už znovu neotevře

Jednorázová chyba poškodila zdraví více než stovce lidí

„Na základě našeho šetření a informací od postižených osob můžeme označit jako vysoce pravděpodobný zdroj nákazy arašídovou omáčku. Z ní se nakazila i část personálu. Bohužel vzorek arašídové omáčky z daného období nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici,“sdělila agentuře mluvčí. 

Aby hygienici mohli označit příčinu kontaminace arašídové omáčky, potřebují podle mluvčí znát veškeré výsledky odebraných vzorků potravin a surovin. „Na vyjádření hypotézy proto potřebujeme ještě čas. Zdá se ale, že se jednalo o jednorázovou chybu, která poškodila zdraví více než stovce lidí,“ doplnila Krejčí.

Hygienici při kontrole v provozovně odebrali 25 vzorků. V osmi případech šlo o suroviny, v 17 případech o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců. Výsledky rozborů by hygienici měli mít k dispozici tento týden. Zaměstnanci byli zároveň odesláni na vyšetření kvůli vyloučení možného nosičství nákazy.

Hradecká fakultní nemocnice dosud v souvislosti s případem poskytla péči 46 lidem s průjmovým onemocněním. „Jednalo se převážně o dehydratované pacienty všech věkových kategorií od dětí až po seniory, nejvíce však bylo lidí ve věku 25 až 35 let. Hospitalizováni byli lidé ve vysokém stupni dehydratace způsobené průjmovým onemocněním a bylo nutné jim infuzemi doplnit tekutiny, většina však mohla být po několika dnech v nemocnici propuštěna do domácí péče,“uvedla ve zprávě vedoucí oddělení nemocniční hygieny Lenka Hobzová.

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Počet nakažených však stále nemusí být konečný. Jak už jsme tě informovali dříve, majitelka restaurace Chich Food's se na svých facebookových stránkách omluvila a oznámila, že pobočku v Hradci Králové znovu neotevře. Aktuálně na facebookovém profilu restaurace žádné příspěvky nejsou. Majitelka ale v původním příspěvku lákala zákazníky do poboček restaurace v Jaroměři a v Kostelci nad Orlicí, kde jsou podle ní hygienická opatření v pořádku. 

Domů
Sdílet
Diskuse