Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
11. dubna 2023 v 15:39
Čas čtení 1:20

Hygienici už zřejmě našli zdroj nákazy z jídla v hradecké restauraci. Co způsobilo 127 lidem zdravotní problémy?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Hygienici už zřejmě našli zdroj nákazy z jídla v hradecké restauraci. Co způsobilo 127 lidem zdravotní problémy?
Zdroj: Flickr/LexnGer/volně k užití

Počet nakažených stále nemusí být konečný.

Zdrojem nákazy z jídla ve vietnamské restauraci v Hradci Králové na konci března byla podle hygieniků zřejmě arašídová omáčka. Počet lidí se zdravotními potížemi se do dneška zvýšil na 127, z toho u 78 z nich byla potvrzena salmonelóza. ČTK to řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

5. dubna 2023 v 18:01 Čas čtení 0:37 Počet lidí s problémy po jídle z hradecké restaurace se zvýšil na 89. Majitelka už znovu neotevře Počet lidí s problémy po jídle z hradecké restaurace se zvýšil na 89. Majitelka už znovu neotevře

Jednorázová chyba poškodila zdraví více než stovce lidí

„Na základě našeho šetření a informací od postižených osob můžeme označit jako vysoce pravděpodobný zdroj nákazy arašídovou omáčku. Z ní se nakazila i část personálu. Bohužel vzorek arašídové omáčky z daného období nebylo možné odebrat, po zjištění celé kauzy již nebyla k dispozici,“sdělila agentuře mluvčí. 

Aby hygienici mohli označit příčinu kontaminace arašídové omáčky, potřebují podle mluvčí znát veškeré výsledky odebraných vzorků potravin a surovin. „Na vyjádření hypotézy proto potřebujeme ještě čas. Zdá se ale, že se jednalo o jednorázovou chybu, která poškodila zdraví více než stovce lidí,“ doplnila Krejčí.

Hygienici při kontrole v provozovně odebrali 25 vzorků. V osmi případech šlo o suroviny, v 17 případech o stěry z povrchů, náčiní a z rukou zaměstnanců. Výsledky rozborů by hygienici měli mít k dispozici tento týden. Zaměstnanci byli zároveň odesláni na vyšetření kvůli vyloučení možného nosičství nákazy.

Hradecká fakultní nemocnice dosud v souvislosti s případem poskytla péči 46 lidem s průjmovým onemocněním. „Jednalo se převážně o dehydratované pacienty všech věkových kategorií od dětí až po seniory, nejvíce však bylo lidí ve věku 25 až 35 let. Hospitalizováni byli lidé ve vysokém stupni dehydratace způsobené průjmovým onemocněním a bylo nutné jim infuzemi doplnit tekutiny, většina však mohla být po několika dnech v nemocnici propuštěna do domácí péče,“uvedla ve zprávě vedoucí oddělení nemocniční hygieny Lenka Hobzová.

16. června 2024 v 14:50 Čas čtení 7:09 Top headlineři, neokoukané talenty a nezapomenutelná atmosféra. Rock for People je nejlepší festival v Česku (Reportáž) Top headlineři, neokoukané talenty a nezapomenutelná atmosféra. Rock for People je nejlepší festival v Česku (Reportáž)

Počet nakažených však stále nemusí být konečný. Jak už jsme tě informovali dříve, majitelka restaurace Chich Food's se na svých facebookových stránkách omluvila a oznámila, že pobočku v Hradci Králové znovu neotevře. Aktuálně na facebookovém profilu restaurace žádné příspěvky nejsou. Majitelka ale v původním příspěvku lákala zákazníky do poboček restaurace v Jaroměři a v Kostelci nad Orlicí, kde jsou podle ní hygienická opatření v pořádku. 

Domů
Sdílet
Diskuse