Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. dubna 2023 v 18:53
Čas čtení 1:10
Ilona Hobzová

VIDEO: Kuvajt představil první moderátorku vytvořenou pomocí umělé inteligence. Má odrážet různorodost populace

VIDEO: Kuvajt představil první moderátorku vytvořenou pomocí umělé inteligence. Má odrážet různorodost populace
Zdroj: Pexels/Tara Winstead/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI UMĚLÁ INTELIGENCE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Světlé vlasy a modré oči moderátorky mají odrážet různorodost kuvajtské populace.

Zpravodajská agentura Kuwait News představila první moderátorku zpráv, kterou vytvořila umělá inteligence. Zprávařka jménem Fedha by měla v budoucnu prezentovat online zpravodajství. Informoval o tom deník The Guardian.

Doporučeno
„Teď mi cucej jazyk.“ Dalajláma se omluvil za nevhodné chování poté, co na setkání se studenty políbil chlapce „Teď mi cucej jazyk.“ Dalajláma se omluvil za nevhodné chování poté, co na setkání se studenty políbil chlapce 10. dubna 2023 v 16:10

Třináctisekundové video vyvolalo vlnu reakcí

Fedha se v sobotu objevila na twitterovém účtu Kuwait News. „Jsem Fedha, první moderátorka v Kuvajtu, která pracuje s umělou inteligencí v Kuwait News. Jakým zprávám dáváte přednost? Poslechněme si vaše názory,“ říká ve videu virtuální moderátorka arabštinou, oděná v klasickém bílém tričku a černém saku. 

Britský The Guardian citoval zástupce šéfredaktora Abdullaha Boftaina, podle kterého jde o test umělé inteligence a jejího potenciálu nabídnout nový obsah. V budoucnu by si podle něj měla Fedha osvojit kuvajtský akcent a předčítat novinky ze zpravodajství na Twitteru, kde médium sleduje 1,2 milionu uživatelů. 

Proč se virtuální moderátorka jmenuje Fedha a podle čeho zvolili vývojáři její podobu? „Fedha je populární kuvajtské jméno, odkazuje na stříbro. A roboty si vždycky představujeme stříbrné a kovové, tak jsme to spojili,“ vysvětlil Boftain. Světlé vlasy a modré oči moderátorky prý odráží různorodost kuvajtské populace, v níž žije početná skupina přistěhovalců.  

Umělá inteligence jako hrozba? 

Rychlý celosvětový vzestup umělé inteligence vyvolal příslib přínosů například v oblasti zdravotní péče, ale také obavy z jejího potenciálu šířit dezinformace nebo z ohrožení umělecké integrity. Tři umělci podali v lednu ve Spojených státech žalobu na umělou inteligenci, která generovala obsah s využitím jejich děl. S žalobou se přidala i fotobanka Getty Images. 

Doporučeno
Umělá inteligence ničí naši planetu. „Systémy AI spotřebovávají značné množství elektrické energie a vody,“ varuje expert Umělá inteligence ničí naši planetu. „Systémy AI spotřebovávají značné množství elektrické energie a vody,“ varuje expert 29. května 2024 v 8:00

Dle zprávy americké investiční banky Golden Sachs by mohla umělá inteligence nahradit práci 300 milionů lidí zaměstnaných na plný úvazek. Dohromady by šlo o čtvrtinu pracovních míst v USA a Evropě.

Domů
Sdílet
Diskuse