Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. května 2023 6:00
Čas čtení 10:23
Lucie Kotvalová

Češka bydlí na izolovaném ostrově v Indonésii. Společně s opicí, krajtou i změnou klimatu. „Ostrov nám mizí před očima,“ říká

Češka bydlí na izolovaném ostrově v Indonésii. Společně s opicí, krajtou i změnou klimatu. „Ostrov nám mizí před očima,“ říká
Zdroj: se souhlasem Terezy Vejvodové
REFRESHER CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Na ostrově žije svůj dlouholetý sen. „Vytvářela jsem si nástěnky s názvem ‚dream life‘. Obrázky, které jsem tam přidávala, vypadaly víceméně přesně tak, jak teď žiju,“ popisuje Tereza Vejvodová, která žije na ostrově v Indonésii.

Když byla malá, tajně se chodila dívat do pokoje svého strejdy – cestovatele a potápěče – na vyvolané fotky z cest a nejrůznější předměty, které si ze zahraničí přivezl. Mimo Česko žil už od devatenácti let a domů přijížděl jednou za rok na Vánoce a vyprávěl dobrodružné zážitky. V jejich rodině nebyl jediný zcestovalý, její babička s dědou také trávili hodně času na cestách. Sen Terezy, které všichni říkají Terry, o cestování se tak začal formovat brzy.

Teď je jí 29 let a již několik let žije na Mentavajských ostrovech.

Na soukromém ostrově pracuje jako manažerka resortu, k tomu pracuje online pro surfovou cestovní agenturu, minulý rok založila značku Makaop se šperky a s přítelem Jasonem občas dělá produktové focení. Jason pracuje na stejném ostrově jako surf fotograf, surfguide, surfcoach a lifeguard. „Poprvé jsme se potkali na tomto ostrově v roce 2019, ale já si to nepamatuju, protože jsem byla moc zaneprázdněná sbíráním mušlí,“ směje se Tereza (IG: Terrrysss). Že ji zaneprázdňuje sbírání mušlí, zřejmě není nic neobvyklého. „Pak jsme se oficiálně potkali znovu v srpnu 2021 na Bali a dali se dohromady,“ vzpomíná.

Tereza ve svém zřejmě přirozeném prostředí.
Tereza ve svém zřejmě přirozeném prostředí. Zdroj: se souhlasem Terezy Vejvodové

Jejich běžný den vypadá následovně. Když mají hosty, vstávají okolo šesté ráno. S prvním slunečním světlem kontrolují podmínky na surfování, dají si kafe a „něco rychlýho na zub“. Pak přichází na řadu surf, snídaně, odpočinek (během něj se ale snaží vyřídit e-maily), organizace místních zaměstnanců, připravování oběda. Po obědě je většinou druhá surfová session, pak se dávají nachladit piva. Večer se pozoruje západ slunce na pláži, jí se večeře a v devět se jde spát. V deset večer už je, jak Tereza vysvětluje, mentavajská půlnoc.

Doporučeno
Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? Jedna návštěva Vietnamu změnila můj pohled na svět. Proč jsem nyní v Česku nešťastná? 16. dubna 2024 7:00

Její představa ideálního dne má, naštěstí pro ni, s tím typickým mnoho společného. Vstávání v 6:30 („nerada vstávám za tmy“), kafe, „něco malýho na zub“, 2–⁠4 hodiny surfování („ideálně glassy podmínky, tyrkysová voda, modrý nebe, duha a tak“), ke snídani smoothie nebo avokádový toust s vajíčkem, odpočinek a po obědě buď další surf, freediving, chytání ryb, sbírání mušlí, nebo navrhování šperků. Večer pak západ slunce na pláži v dobré společnosti u ohně, podívat se na nějaký zajímavý film nebo dokument a jít spát brzo.

Kolik stojí žití na takovém ostrově? „Záleží. Jen tak si tady žít ve vlastním a surfovat, ale nepracovat by stálo hodně. Pokud tady chce někdo žít, musí pracovat pro resort nebo surf kemp nebo jedno z toho vlastnit. Jinak se sem moc nedá jen tak přijet a dlouhodobě si pronajmout dům nebo pokoj. Nebo jde to, ale na dobrém místě to bude stát minimálně 100⁠150 dolarů na den (2 129⁠3 193 Kč, pozn. red). Především z důvodů náročné logistiky je tady vše dražší než třeba na Bali,“ říká Tereza. Život v místní vesnici by ovšem, připomíná, stál samozřejmě mnohem méně.

Byť pracuje jako manažerka resortu, sama v žádném přepychu nebydlí. „Máme malej pokojík v chatičce pro zaměstnance. Koupelnu venku se studenou sprchou a momentálně bez světla a umyvadla. To je vše,“ směje se. Občas, když hodně prší, vše kvůli vysoké vlhkosti rychle ovládne plíseň, nic tam pořádně neusychá a pak se rychle vyrojí hodně komárů. „To je dost otravný,“ říká Tereza. Momentálně navíc nemají stabilní rychlý internet a celou noc nemají elektřinu.

Doporučeno
Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů Bára pracuje v kavárně na Novém Zélandu. Čechy tu mají rádi. Nedávají tady dýška, ale cítím se tu jako v Pánovi prstenů 2. dubna 2024 13:00

Podmínky shrnuje poměrně lapidárně jejich oblíbené přísloví: „Na Mentawai nemůžeš mít žádné pěkné věci.“ Vše se tam prý rychle zničí, zplesniví, zrezaví nebo prostě a jednoduše ušpiní. „Na druhou stranu je to fajn. Neřešíš, co máš za oblečení, hlavně ať je to pohodlný a praktický,“ doplňuje.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 136366 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočtete po odemknutí?

  • Proč se Terry naučila chytat ryby? 
  • Jak se vlastně do Indonésie dostala?
  • Jak podle Terry vypadá spokojený život?  
Domů
Sdílet
Diskuse