Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti Gym Beam.
29. května 2023 16:00
Čas čtení 1:50
Sponzorovaný obsah

Chytré drogy podporují soustředění a snižují stres. Reishi nebo ashwaganda dokážou zázraky

Chytré drogy podporují soustředění a snižují stres. Reishi nebo ashwaganda dokážou zázraky
Zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio/volně k užití
ZDRAVÍ TIPY PRO STUDENTY VÝŽIVOVÉ DOPLŇKY
Uložit Uložené

Stres může vytvářet bloky, které brání ukládání informací do paměti. Zbav se ho díky přírodním doplňkům stravy.

Podpůrné doplňky stravy jako adadaptogeny a nootropika nejsou žádnou novinkou. Dokonce se často nadneseně označují jako „brain food“ (jídlo pro mozek) nebo také „smart drugs“ (chytré drogy). Zatímco adaptogeny se soustřeďují především na zmírnění fyzického a psychického stresu, nootropika povzbuzují zdraví mozku a s ním spojené kognitivní výkony. Správná kombinace a dávkování dvou nebo více z nich tak může zásadně pomoci se zmírněním projevů stresu a s posílením kognitivního vnímání. A právě zkouškové období je ideální čas se o tyto mozkové superhrdiny začít opravdu zajímat.

Jak adaptogeny a nootropika fungují?

Než si představíme jednotlivé zástupce z řad adaptogenů a nootropik, je důležité si ujasnit, jak vlastně fungují, a připomenout si, že i když je můžeme kombinovat, jejich účinky jsou lehce odlišné.

Adaptogeny jsou léčivé byliny, které se adaptovaly na mnohdy nepřizpůsobivé podmínky sucha, mrazu a vysokých nadmořských výšek. Stejně tak fungují v lidském těle, kde zvyšují celkovou odolnost organismu na stres a schopnost odolávat změněným podmínkám.

Nootropika podporují lepší krátkodobou i dlouhodobou paměť, soustředěnost a udržení pozornosti. Zároveň přináší více motivace do práce i studia a větší psychickou výkonnost. 

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Gymbeam - Fitness & lifestyle (@gymbeamcz)

Základní adaptogeny

Za nejúčinnější adaptogen mnoho lidí považuje ženšen pravý, který úspěšně zlepšuje subjektivní klid. Má také významné protistresové vlastnosti a může být použit k léčbě stresem vyvolaných poruch. 

Dalším ženšenem, který stojí za zmínku, je ashwagandha – indický ženšen. Podporuje zdravé stresové reakce a snižování procesů vedoucích k poškození buněk.

Rhodiola rosea neboli rozchodnice růžová je žádaná především v boji s únavou a proti stresu, kde při dlouhodobém užívání přináší nejlepší účinky. Zvyšuje duševní výkon a schopnost soustředit se.

Nepatří mezi ně však pouze byliny, žádanými adaptogeny jsou také některé houby. Reishi, jinak také lesklokorka lesklá, je silným adaptogenem a antioxidantem. Obnovuje ztracenou tělesnou rovnováhu, obsahuje osm esenciálních aminokyselin, železo a vitamín D.

Pokud si nejsi jistý*á, které adaptogeny zvolit, můžeš sáhnout po hotových kombinovaných kapslích, jako jsou Ženšen Triple. Ty kromě tří adaptogenů a ženšenů obsahují také extrakty z guarany, která má povzbudivé účinky, a černého pepře pro lepší vstřebávání.

doplňky stravy, suplementy
Zdroj: Pexels/Nataliya Vaitkevich

Nejznámější nootropika

Co se nootropik týče, nejpoužívanější a nejznámější z nich je určitě kofein. Ten ale nemusí člověk přijímat jen v kávě, čaji nebo energy drincích. Najdeš ho také v kofeinových a energetických tabletách či guaraně. Jeho hlavními pozitivními účinky jsou zvýšení ostražitosti, snížení pocitu únavy a dodání energie. Dokáže také pomoci při zvyšování sportovních výkonů.

Téměř stejně oblíbeným doplňkem stravy je ginkgo biloba. Přispívá k prokrvení mozku, čímž podporuje dlouhodobou paměť a schopnost soustředit se.

Kreatin pak podporuje mozkovou energii a při správném dávkování může přispívat také k rychlejšímu zpracování informací a lepší paměti.

Podpůrné doplňky stravy pomáhají s efektivnějším zpracováním nových informací, podporují zdraví mozku a snadnější fungování pod tlakem. Proto je ve zkouškovém období oceníš víc než kdy jindy. Vyzkoušej je a zvládni zkoušky bez zbytečného stresu.

doplňky stravy, suplementy
Zdroj: Pexels/Nataliya Vaitkevich
Zpět
Sdílet
Diskuse