Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. června 2023 11:33
Čas čtení 5:30
Vojtěch Vanda

Praha hostí finále Evropské konferenční ligy a valí se do ní desetitisíce lidí. Jaká omezení čekají pražské obyvatele?

Praha hostí finále Evropské konferenční ligy a valí se do ní desetitisíce lidí. Jaká omezení čekají pražské obyvatele?
Zdroj: Getty Images/James Gill - Danehouse
SPORT ČESKO FOTBAL ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Je to velká věc. Dva silné evropské týmy se střetnou v rámci jedné z prestižních evropských soutěží ve finále v našem hlavním městě. Ne všechno jsou ale třpytky a konfety, pojí se k tomu i různá omezení, která odnesou lidé v sousedství.

Masivní reklama pro město, fotbalový svátek. Fortuna Arena, na níž hraje své domácí zápasy Slavia Praha, se ve středu večer stane dějištěm finále Evropské konferenční ligy, na němž se rozhodně o vítězi letošního ročníku nové prestižní soutěže. Proti sobě stanou italská Fiorentina a anglický West Ham, dva celky, ve kterých hrají tři hráči české fotbalové reprezentace.

Zápas bude o to zajímavější, jelikož se jedná o hráče, pro něž býval vršovický Eden domovem. Jak Antonín Barák z Fiorentiny, tak Tomáš Souček i Vladimír Coufal z West Hamu dříve reprezentovali barvy Slavie. Souček byl dokonce kapitánem týmu v době, kdy Slavia bořila jednu hranici za druhou během velkolepé jízdy Evropskou ligou. Navíc se tváří finále EKL stal další slavista, legendární český útočník a držitel poháru Ligy mistrů Vladimír Šmicer. 

Doporučeno
Na jeho beatu jsou NLE Choppa, NBA Young Boy a Destroy Lonely, přitom žije v Praze. Je to jako vyhrát v loterii, tvrdí Getro Na jeho beatu jsou NLE Choppa, NBA Young Boy a Destroy Lonely, přitom žije v Praze. Je to jako vyhrát v loterii, tvrdí Getro 7. června 2023 11:00

O prestiži a významu zápasu jak pro fanoušky jednotlivých klubů, tak českých fotbalových fanoušků proto nemůže být řeč. S pořádáním takto velké akce se však pojí spousta dalších nutností, které nemusí být na první pohled vidět. „Město bude žít,“ uvádí Vladimír Šmicer ve videu, ve kterém pro UEFU představuje Prahu, „protože fanoušci milují nejen samotnou hru, ale taky se rádi pobaví i mimoto. A pro ten účel je Praha dokonalá. Je tu mnoho barů, restaurací, naše jídlo je fenomenální,“ chválí.

Příliv cizích fanoušků

Stadion Fortuna Arena pojme ve své velikosti 19 370 fanoušků, k dispozici na finále je dle magistrátu 18 tisíc míst. Vzhledem k tomu, že se jedná o finále velkého poháru, na které se netěší jen fanoušci týmů, ale zvědaví jsou i čeští fanoušci fotbalu, kamarádi, známí a rodiny hrajících, je vyprodáno. Do města se každopádně přivalí mnohem více než 20 tisíc lidí. Dle webu Blesk by mohlo dorazit do města dalších 25 tisíc fanoušků z celého světa bez lístku. Proto se čekají komplikace.

Angličtí fanoušci jsou známí svou náturou – jejich obrázek vyobrazuje chuligánství, přemíru alkoholu a často zbytečné hlasité projevy. Cesta do Prahy bude pro ně příjemná i z hlediska financí, jelikož destinaci s levnějším pivem si přát nemohli. Druhou stranou mince jsou fanoušci toskánského klubu, pro něž se taktéž jedná o velkou událost v místě, které leží dokonce v dojezdové vzdálenosti autem. 

Doporučeno
Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu 23. dubna 2024 9:12

Své přípravy proto podnikla i policie. „Na bezpečnostním opatření, jehož cílem je především bezproblémový průběh celé akce, se bude podílet několik stovek policistů z pořádkové, dopravní, cizinecké policie a kriminální služby. Také členové antikonfliktního týmu, speciální a krajské pořádkové jednotky spolu s kolegy na koních, psovodi a letecká služba,“ uvedl mluvčí policie Jan Rybanský. Policisté již monitorují dění ve městě několik dní dopředu.

Ve středu od 10 hodin se totiž očekávaly zejména dopravní komplikace kolem tzv. fan zón jednotlivých celků. West Ham má svou na Letné, Fiorentina na Výstavišti. „Největší omezení pak motoristé musejí očekávat v okolí stadionu v Edenu, kde budou 7. června zcela uzavřeny ulice: U Slavie a U Vršovického hřbitova od 14:00 do cca 4:00, Vladivostocká až po ulici Amurská od 8:00 do cca 4:00 a Vladivostocká až po Kubánské náměstí od 14:00 do cca 4:00,“ dodal Rybanský.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš ikonická česká místa jen podle siluety? KVÍZ: Poznáš ikonická česká místa jen podle siluety? 28. května 2023 16:00

Další doprovodné akce ohlásilo město. Nesou názvy Trophy Experience a Giant Trophy. V rámci první je od úterý do středy před Rudolfinem vždy od 10:00 umístěna trofej pro vítěze, se kterou je možné se vyfotografovat. Na včerejší slavnostní odhalení dorazily různé fotbalové osobnosti. V rámci první akce byla trofej vystavená na Letišti Václava Havla. V rámci druhé byly od pátku 2. června před Obecním domem a na Letišti Václava Havla umístěné obří napodobeniny trofeje, které zde vydrží do čtvrtka 8. června.

Všechny tyto akce organizuje kromě městských částí, týmu Slavie, letiště a dalších institucí i tým 300 dobrovolníků, kteří se budou snažit o nejlepší navigaci fanoušků na jim určená místa. Samotným začátkem zápasu to totiž nekončí.

Seznam mimořádných opatření kvůli zápasu Fiorentina – West Ham v Praze 10:

Zákaz zastavení:
v termínu 28. 5. 2023 (00:01) – 10. 6. 2023 (04:00)

ulice Pod Altánem (úsek s napojením na ulici U Slavie) a jí přilehlé parkovací plochy
v termínu 7. 6. 2023 (00:01) – 8. 6. 2023 (04:00) platí pro tyto ulice:

– ulice Vladivostocká (v celé délce) a jí přilehlé parkovací plochy
– ulice Jerevanská, Kišiněvská, Krasnojarská, Amurská, Lvovská, Karpatská (vždy posledních cca 10 m před ústím do ulice Vladivostocká pro zřízení prostoru na otáčení vozidel)
– poslední vnitroblok mezi ulicemi Vladivostocká a Vršovická (vyparkování cca 15 m pro zřízení prostoru na otáčení vozidel)
– ulice Kubánské náměstí v úseku mezi ulicemi Vršovická a Vladivostocká (vpravo ve směru od Vršovické ulice)

Uzavírky komunikací:
• Lokalita A uzavírka od 7. 6. 2023 (8:00) do 8. 6. 2023 (04:00)
– Vladivostocká (v úseku mezi ulicemi U Slavie a Amurská)

Další informace zjistíš na zřízené bezplatné infolince 800 100 991, která bude v provozu v pondělí 5., v úterý 6. (v obou dnech od 9:00 do 18:00) a ve středu 7. června (9:00 až 23:00), popřípadě na stránkách městské části Praha 10 nebo Magistrátu hl. m. Prahy.

„V den zápasu budou na letišti vyhrazené autobusy pro příznivce obou klubů, které pojedou přímo do určených fan meeting pointů. Pro podvečerní cestu na stadion budou mít fanoušci Fiorentiny k dispozici speciální vlaky z Holešovic přímo do Edenu a kvůli příznivcům West Hamu bude výrazně posílena linka metra A,“ komentovalo situaci město.

Doporučeno
Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká Sabina P. žije v New Yorku, kde se živí jako modelka. „Sociální sítě modeling změnily. Přehlídky už nejsou za tisíc dolarů,“ říká 21. dubna 2024 9:00

„Po utkání navíc bude prodloužena jeho provozní doba až do 2:00 hodin. V okolí stadionu nebudou v tu dobu žádné doprovodné akce, aby do Prahy 10 přijížděli pouze fanoušci se vstupenkou. Na místě vznikne vnější bezpečnostní perimetr,“ upřesnil magistrát.

„Nadšení“ místních

Nicméně největší trpělivost s akcí budou muset prokázat místní z části Praha 10, kteří mají s fotbalem zkušenosti. Nejvyšší ligovou příslušnost totiž nehájí pouze Slavia v Edenu, která je sama o sobě pravidelným účastníkem evropských pohárů, ale také Bohemians v Ďolíčku, kterým se poslední sezónu podařilo po dlouhé době taktéž kvalifikovat do předkola Evropské konferenční ligy.

Doporučeno
KVÍZ: Jak dobře znáš české dálnice a silnice? KVÍZ: Jak dobře znáš české dálnice a silnice? 20. dubna 2023 11:00

„Nadšení“ z konaného zápasu je vidět na sociálních sítích. „Moc se mi líbí, jak je schopna městská část Praha 10 uzavřít část Vršovic pro parkování fotbalových fanoušků a udělat pro ně první poslední, ale není třeba schopná dát bezbariérovej přístřešek na zastávku Slavia Eden, aby na vozíčkáře třeba nepršel. Oni totiž neplatěj, že,“ vnímala problém jedna z uživatelek Twitteru.

Nejčastěji se ale diskutuje o fotbalu na facebookové stránce Vršovická banda, kde si místní sdělují zážitky dějící se kolem nich. Často se týkají konaných fotbalů, s nimiž se pojí různá omezení. Navíc se zčistajasna nachází možná řešení na věci, na které obyvatelé Vršovic hledají odpovědi delší dobu. Naneštěstí ale jen chvilková, jelikož paradoxně místním nepomohou.

„Tak si říkám, co udělá takový jeden fotbalový zápas,“ namítá přispěvatel. „Škoda, že místo uzavření okolních ulic zakážou parkování na Vladivostocké. (...) To nepovede k tomu, aby Slavia zajistila na svém stadionu dostatek parkovacích míst. Pokud vím, kolaudace byla počítána s velkým parkovacím domem za stadionem, kde je dodnes jen hlína. Za to občany Vršovic téměř co týden obtěžují v neděli zabraná parkovací místa či pablbové parkující přes chodník,“ píše. Dle místních by také stálo za to zlepšit navigační systém, který nestačí. 

Doporučeno
Když okolnosti bortí sny. Poprvé v životě nemám plán, říká Jana z brněnské kavárny Jádro, jež musí z periferie pryč (Rozhovor) Když okolnosti bortí sny. Poprvé v životě nemám plán, říká Jana z brněnské kavárny Jádro, jež musí z periferie pryč (Rozhovor) 31. května 2023 6:00

„Mě by zajímalo, proč se to musí hrát zrovna tady. Tolik lidí, co sem přijede a bude tu dělat bordel, pak se všechno bude po nich nejméně 2 dny uklízet a oni si spokojeně zase odjedou pryč,“ zajímalo zase druhého. 

Jistou odpověď na stížnosti poslal fanouškům tiskový mluvčí organizačního týmu zápasu Petr Šedivý. „Uvědomujeme si, že některým obyvatelům mohou přijatá opatření způsobit komplikace, a předem se za ně omlouváme. Všechny zainteresované strany se snažily, aby dopad na běžný život Pražanů byl co nejmenší. Zároveň jsme chtěli, abychom Prahu prezentovali v co nejlepším světle. Věříme, že jsme učinili všechna opatření pro hladký průběh finále nejenom na stadionu, ale v celé Praze,“ uzavřel.

Jestli to tak bude vnímáno, se ukáže již ve čtvrtek. Zápas Fiorentina – West Ham začíná ve 21:00. Průběh zápasu a výsledek ti přineseme na našem webu.

Domů
Sdílet
Diskuse