Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. června 2023 10:44
Čas čtení 1:31
TASR

Látka, která se nachází v energetických nápojích, může zpomalit stárnutí. Vědecký tým má ale varování

Látka, která se nachází v energetických nápojích, může zpomalit stárnutí. Vědecký tým má ale varování
Zdroj: Unsplash/thom masat/volně k užití (ilustrační foto)
ZAJÍMAVOSTI VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědecký tým z newyorské Kolumbijské univerzity zjistil, že chemická látka taurin, která je běžnou přísadou energetických nápojů, dokáže prodloužit délku života myší. Informuje o tom TASR.

Taurin patří mezi aminokyseliny přirozeně se vyskytující v organismu, přičemž pozitivně ovlivňuje několik orgánů a jejich výkon. Badatelé a badatelky však zjistili, že úroveň taurinu v lidském těle s přibývajícím věkem klesá. Ve věku 60 let se v organismu nachází jen přibližně třetina množství taurinu, které mají děti ve věku pěti let.

Doporučeno
Kvíz: Kdo prodal nejvíce desek a který rapper trhl 11 světových rekordů? Otestuj své znalosti z oblasti hudby Kvíz: Kdo prodal nejvíce desek a který rapper trhl 11 světových rekordů? Otestuj své znalosti z oblasti hudby 8. června 2023 11:00

Když vědci a vědkyně v rámci studie navýšili myším dávky taurinu, zjistili, že hlodavci žili déle – přibližně o tři až čtyři měsíce, což u lidí odpovídá sedmi až osmi letům – a zlepšil se i jejich zdravotní stav. Pokusné myši měly silnější kosti a svaly, lépe jim fungoval mozek a „omládl“ jejich imunitní systém.

Zatím není jasné, jak by na takové zvýšení dávky taurinu reagovali lidé a zda by bylo něco takového vůbec bezpečné. Početný vědecký tým však na základě získaných důkazů apeluje na vytvoření rozsáhlé klinické studie, neboť taurin se nachází v organismu přirozeně a v nízkých dávkách slouží i jako doplněk výživy.

Doporučeno
Magická hranice 10 tisíc kroků denně: Marketingový trik, nebo správný návyk? Magická hranice 10 tisíc kroků denně: Marketingový trik, nebo správný návyk? 27. května 2023 6:00

„Množství taurinu v těle klesá s přibývajícím věkem a zvrácení tohoto poklesu přispělo k delšímu a zdravějšímu životu zvířat. Tato zjištění by mohla být relevantní i pro lidi,“ řekl vedoucí výzkumu Vijay Yadav z Kolumbijské univerzity.

Profesor molekulární fyziologie Henning Wackerhage z Mnichovské univerzity však dodává, že zmonitorovat vliv taurinu na délku života lidí by bylo poměrně náročné; dalo se však prozkoumat, zda tato chemická látka přispívá ke zdraví lidského organismu, což je podle něj „cílem medicíny jako takové“. „Jeden důležitý bod je, že přítomnost nebo nepřítomnost taurinu v konkrétní stravě neříká nic o tom, zda je strava zdravá, nebo ne. K tomu musíte studovat zdravotní účinky celé výživy, ať už je to veganská, fastfoodová, nebo středomořská strava,“ uvedl Wackerhage na svém twitterovém účtu.



Vědci a vědkyně proto lidem nedoporučují svévolně si navyšovat dávky taurinu prostřednictvím pilulek, energetických nápojů či změnami stravovacích návyků. Zejména energetické nápoje obsahují kromě taurinu i další látky, které mají na organizmus škodlivé účinky. Hladinu taurinu v těle lze však zvyšovat například cvičením nebo jízdou na kole, dodává The Guardian.

Domů
Sdílet
Diskuse