Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
29. června 2023 v 6:55
Čas čtení 0:36
Tereza Patočková

Orangutani dokáží beatboxovat jako lidé, zjistila nová studie

Orangutani dokáží beatboxovat jako lidé, zjistila nová studie
Zdroj: Rawpixel/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Orangutani dokáží stejně jako lidé vydávat dva různé zvukové projevy najednou. Takový jev se u lidí děje jen u beatboxu, není však jasné, proč to umíme a kde se tato schopnost vzala. Objasnit by to mohla nová studie.

Podle nové studie dokáží orangutani vydávat dva různé zvuky najednou, podobně jako zpěvní ptáci nebo lidští beatboxeři. Vědci z University of Warwick tvrdí, že tato zjištění poskytují vodítka pro evoluci lidské řeči i samotného beatboxu. Informoval o tom server Independent

Podle nových zjištění vydávají samci orangutanů zvuky podobné chroupání spolu s vrčením, zatímco samice vydávají současně s voláním i zvuky polibku. Vědci pozorovali dvě populace vokalizujících orangutanů na Borneu a Sumatře celkem 3 800 hodin. Zjistili, že primáti v obou skupinách používali stejný hlasový jev.

„Vědci se domnívají, že se jedná o velmi důležitou otázku: Lidé jen zřídkakdy vydávají hlasité a bezhlasé zvuky současně. Výjimkou je beatbox, což je zručný hlasový projev, který napodobuje složité rytmy hiphopové hudby. Ale samotný fakt, že lidé jsou anatomicky schopni beatboxu, vyvolává otázky, kde se tato schopnost vzala. Nyní víme, že odpověď by se mohla skrývat ve vývoji našich předků,“ říká spoluautorka studie Madeleine Hardus. 

Domů
Sdílet
Diskuse