Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. srpna 2023 15:00
Čas čtení 4:10
Radim Šlechta

Nechal jsem si udělat drag make-up a stal se na den princeznou. Zemřelo moje mužství?

Nechal jsem si udělat drag make-up a stal se na den princeznou. Zemřelo moje mužství?
Zdroj: REFRESHER/Tereza Kopecká
REFRESHER PRAGUE PRIDE 2023
Uložit Uložené

V rámci Prague Pride jsme se nechali nalíčit od drag umělectva.

„Dvacet čtyři,“ připočítává kolegyně Terez dalšího člověka, který na nás vykulil oči, aby se následně – a pokud možno nenuceně – snažil dívat kamkoliv jinam. Dalších pohledů cestou ze Střeleckého ostrova na Letnou napočítáme ještě asi dvacet, naše obličeje totiž zdobí výrazný drag make-up.

Doporučeno
Nejlepší akce týdne: Startuje festival Prague Pride. Přijď na duhový průvod nebo líčení s drag queens Nejlepší akce týdne: Startuje festival Prague Pride. Přijď na duhový průvod nebo líčení s drag queens 7. srpna 2023 16:00

Když jsem se po týdnu volna vrátil do práce, editorský tým si pro mě nachystal překvapení hned na pondělní poradu. „Příští týden je Pride a v úterý drag queens a drag kings líčí. Měl bys sis tam nechat udělat make-up a trošku poškádlit svoji maskulinitu,“ vtipkovali. Souhlasil jsem, a i když jsem se těšil na nové lidi a nový zážitek, celý týden jsem se tohohle úkolu bál.

Drag je umělecká prezentace, kdy se lidé stylizují do genderové role. Tradičně se v dragu zvýrazňují, případně karikují rysy, které se nějak dají spojit s mužským nebo ženským genderem. U této formy prezentace nezáleží na sexuální orientaci, pohlaví nebo genderu lidí, kteří v dragu performují.

Ne kvůli „škádlení maskulinity“ ani kvůli „křehkému egu“. Samotné vycházení na ulici, a to i bez make-upu, pro mě ale dost často bývá krajně nepříjemným zážitkem. Většinu cest na nákup, do práce nebo kamkoliv jinam se nemůžu zbavit pocitu, že se na mě pohledy všech ostatních upírají, soudí a vysmívají se. Tomu, co mám na sobě, že nemám vlasy, jak chodím, jak se tvářím – položky na seznam bychom mohli přidávat dlouho.

Doporučeno
Velká svalová lež: Jak filmy způsobují mužům poruchy příjmu potravy Velká svalová lež: Jak filmy způsobují mužům poruchy příjmu potravy 30. ledna 2023 8:30

Vystavit se jim dobrovolně v drag make-upu proto není jen nahlédnutí mimo komfortní zónu, ale výlet daleko za její hranice bez domluveného ubytování, peněz a s vytřískanou baterkou v telefonu. Jestli chceš, pojď se se mnou teď mrknout, jak tenhle můj trip dopadl.

pride, drag
Zdroj: Prague Pride/Alena Harciníková/se svolením

Jsem princezna, vole

Do Pride Village jsme s Teri dorazili krátce před třetí hodinou. „Kdo z vás půjde na feminní a kdo na maskulinní make-up? Tebe vidím na feminní, ne?“ ukázal na mě Mr. Blacktail. Kývl jsem. „Co z tebe uděláme? Chceš bejt spíš princezna, něco temnějšího, růžovějšího?“ Dohodli jsme se, že nejlepší bude, když se ze mě stane gotická princezna. Takovou příležitost ostatně člověk nemá každý den.

Doporučeno
První drag queen se narodila v otroctví a byla aktivistkou za práva queer lidí. Svět se o ní dozvěděl teprve před pár lety První drag queen se narodila v otroctví a byla aktivistkou za práva queer lidí. Svět se o ní dozvěděl teprve před pár lety 30. června 2023 11:00

Do parády si mě vzalo The Thing. Umělectvo podobné Jokerovi v zeleném saku, fialových kalhotách a s netopýrem na rtech. Omlouvám se mu, že až na poslední zvonění a helloweenskou party nemám s make-upem zkušenosti, a The Thing mě ubezpečuje, že je to v pořádku. „Kdyby ti bylo cokoliv nepříjemné, hned mi to řekni,“ poznamenává, dezinfikuje si ruce a jde na věc.

pride, drag
Zdroj: Prague Pride/Alena Harciníková/se svolením

Zavřel jsem oči a svůj obličej proměnil v jeho plátno. Nanáší bázi, make-up, konturuje a přidává spoustu třpytek. Těch, jak jsme se s The Thing shodli, není nikdy dost. Líčení jsme si museli přinést vlastní, ale o glitter se s námi pořadatelstvo podělilo. Zrcadlo před sebou nemám, a jestli se dílo daří, odvozuji jenom z úsměvů přihlížejícího hloučku. Obraz v hlavě mi vzniká z několika málo náznaků jako „přidávám růžovou, dělám linky“, případně se po hmatu snažím odvodit, jak budu za pár minut vypadat.

Doporučeno
Z Miss Petty nechci dělat parodii. Drag queens jsou pro spoustu LGBTQ+ lidí hrdinkami, říká Miss Petty (Rozhovor) Z Miss Petty nechci dělat parodii. Drag queens jsou pro spoustu LGBTQ+ lidí hrdinkami, říká Miss Petty (Rozhovor) 17. ledna 2023 6:00

The Thing prozrazuje, že nejvíc si hraje s očima. „Ty mě nejvíc baví, zbytek jde vždycky nějak dodělat, akorát si vždycky vyhraju s jedním okem a pak mi dojde, že to stejný musím zvládnout ještě na tom druhým,“ směje se.

pride, drag
Zdroj: Prague Pride/Alena Harciníková/se svolením

Pomalu se blíží ke konci. Dotahuje mi linky a já se s nepříliš velkým úspěchem snažím sebou necukat, abych jeho práci nepokazil. Je mi až líto, že proces proměny končí. Nečekal jsem, jak moc mi může chvíle sezení na make-upu pomoci zapomenout na stres, pracovní povinnosti, nájem nebo daně a přenést se do uvolněné přítomnosti.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse