Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
30. června 2023 11:00
Čas čtení 3:38
Tereza Patočková

První drag queen se narodila v otroctví a byla aktivistkou za práva queer lidí. Svět se o ní dozvěděl teprve před pár lety

První drag queen se narodila v otroctví a byla aktivistkou za práva queer lidí. Svět se o ní dozvěděl teprve před pár lety
Zdroj: Public Domain Mark
ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

O první drag queen bychom nic nevěděli, nebýt školního výzkumu novináře Channinga Geralda Josepha, který si během svých rešerší všiml článku o mužích v dámských šatech z roku 1888. Odhalil tak zásadní moment queer historie.

V rámci měsíce hrdosti je kromě upozorňování na současné problémy a nerovnosti, které LGBTQ+ lidi trápí, důležité ohlédnout se také do minulosti a připomenout si, jak dlouhou cestu a historii již queer lidé ušli.

S historií queer aktivismu je spojeno jedno důležité jméno, které bylo ještě před třemi lety zapomenuto. William Dorsey Swann je považován za jednoho z prvních queer aktivistů a zároveň také úplně první drag queen. O Swannovi bychom dnes však nic nevěděli, nebýt novináře a queer historika Channinga Geralda Josepha, který jeho jméno v roce 2020 vnesl po patnáctiletém výzkumu zpět do povědomí prostřednictvím deníku The Nation. 

Gerald v rámci svého školního výzkumu procházel stará vydání novin z devatenáctého století, když narazil na článek v deníku Washington Post ze 13. dubna 1888 s názvem „Negro Dive Raided. Thirteen Black Men Dressed as Women Surprised at Supper and Arrested“.

noviny
Zdroj: Evening Star/Library of congress


Aniž by to v tu chvíli ještě tušil, byl díky tomuto článku schopen oživit a zachovat kus důležité a dávno zapomenuté historie. I přesto, že neexistuje žádný snímek Williama Dorseyho Swanna, jsme z dochovaných novinových článků schopni poskládat poměrně ucelený obraz i životní příběh vůbec prvního queer aktivisty. 

William Dorsey Swann se narodil jako páté ze 13 dětí v roce 1858 do otrokářství v Marylandu. Tedy sedm let předtím, než v USA vstoupil v platnost zákaz otroctví. Během svého dospívání se potýkal se zákonem a tvrdou ostrakizací, které všichni Afroameričané ještě léta po zrušení otroctví čelili. 

Drag queens
Drag je umělecká forma sebevyjádření, která je spojena s oslavou jedinečnosti a neodmyslitelně také s queer světem. Není to fetiš a výhradně nesouvisí ani se sexualizací. Mnohem více jde o vytvoření nové umělecké persony, která bude zábavná. Drag v sobě mísí spoustu uměleckých možností, ať už se jedná o stand-up, zpěv, či tanec. Nelze jej redukovat na „sexuální travesty show“, jak se často mylně uvádí.

„Drag je nejen zábava, ale nese v sobě i mnoho historických konotací, které souvisí s bojem za queer rovnoprávnost v USA. Převážnou většinu 20. století bylo pro muže nelegální ukázat se na veřejnosti v ženských šatech, stejně jako mít sex s jiným mužem, připomínají ve své knize Legendary Children, která mapuje prvních deset let drag reality show RuPaul's Drag Race, autoři Tom Fitzgerald a Lorenzo Marquez,“ uvádí ve svém obsáhlém článku o dragu a drag queens novinářka Jana Patočková.


I přes tvrdý start do života se stal Swann v roce 1887 majitelem domu v severozápadní části Washingtonu. Právě vlastnictví první nemovitosti se stalo katalyzátorem potřeby vytvořit pro černošskou queer komunitu bezpečný prostor a zároveň v rámci něj pořádat večírky, na kterých by se mohli všichni svobodně vyjadřovat a aspoň na malý okamžik naplnit své fantazie o dokonalém světě.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse