Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. srpna 2023 13:09
Čas čtení 1:09
Tímea Krauszová

Bič na rodiče-influencery. Pokud vydělávají na fotkách či videích svých dětí, musí jim povinně odkládat peníze

Bič na rodiče-influencery. Pokud vydělávají na fotkách či videích svých dětí, musí jim povinně odkládat peníze
Zdroj: Unsplash/Sara Kurfeß/volně k užití
TECH SOCIÁLNÍ SÍTĚ SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Nový zákon v americkém státě Illinois začne platit v červenci 2024.

První americký stát schválil zákon, který chrání výdělky dětských influencerů. V Illinois mají rodiče nově povinnost část výdělků odkládat a vyplatit je dětem, když dovrší 18 let. Konkrétně se to týká influencerských účtů, na kterých zveřejňují videa nebo fotografie svých dětí s cílem vydělat na obsahu. Může jít o klasickou monetizaci přes konkrétní platformu (peníze za vidění), ale také o placené spolupráce, informuje ABC News.

Přestože dětské herečky a herci již podobnou ochranu mají v několika státech USA, toto je první zákon svého druhu, který se specificky věnuje sociálním sítím.

Doporučeno
FOTO: Michal a Martin předělali vojenský bunkr na zážitkové ubytování. Drátěnkou ho čistili dva týdny v kuse FOTO: Michal a Martin předělali vojenský bunkr na zážitkové ubytování. Drátěnkou ho čistili dva týdny v kuse 12. srpna 2023 11:00

Zákon zahrnuje děti do 16 let, které jsou v monetizovaném online obsahu (včetně vlogů). Procento z výdělků budou muset rodiče odkládat podle toho, jak často se děti v záběrech objeví, přičemž zákon se týká obsahu, který si vydělá alespoň 10 amerických centů za jedno vidění. Rodiče si budou muset vést záznamy a založit fond, ve kterém budou peníze hromadit do osmnácti let a poté je dětem vyplatí. Pokud to neudělají, děti je v dospělosti mohou zažalovat.

Dětský obsah na sociálních sítích se přitom netýká jen známých dětí, které ukazují například své oblečení či záliby. „Rodiče-influenceři“ leckdy sdílí i velmi intimní momenty, od krmení a přebalování až přes nemoci dětí či první menstruaci. „Videa s dětmi jsou opravdu úspěšná,“ řekla ABC News Bobbi Althoff, tiktokerka s více než 5 miliony sledovatelů. V minulosti v placené reklamě ukazovala svou mladou dceru, ale pak s tím sekla z důvodu ochrany soukromí.

Tento trend se nazývá také sharenting (spojení slov share neboli sdílet a parenting neboli rodičovství) a v posledních měsících čelí kritice, paradoxně, právě na sociálních sítích. Experti upozorňují, že sdílení třeba i nevinných fotek a videí dětí může vést k jejich zneužití například pro pornografické účely. Podobný zákon existuje ve Francii již několik let.

Domů
Sdílet
Diskuse