Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
29. srpna 2023 6:00
Čas čtení 7:24
Tereza Šnajdrová

Nejzáhadnější případ pražské mordparty. Alena zmizela na Vinohradském hřbitově, její tělo se nikdy nenašlo

Nejzáhadnější případ pražské mordparty. Alena zmizela na Vinohradském hřbitově, její tělo se nikdy nenašlo
Zdroj: Profimedia/CNC/Jiří Hadač
ZAJÍMAVOSTI ČESKO KRIMI KRIMI SERIÁLY NEJZNÁMĚJŠÍ PŘÍPADY ČESKÉ MORDPARTY PRAHA
Uložit Uložené

Devadesátá léta byla divoká. O tom svědčí i případ zavražděné Aleny, jejíž život má na svědomí bývalý hrobník Jan Kříž. Co udělal s tělem? Nikdo neví.

Vraždu, k níž došlo v roce 1993 v Praze, se po dlouhé desetiletí nedařilo vyřešit. V roce 2002 se případ dostal do ruky vyšetřovateli Janu Štočkovi, který o něm dodnes mluví jako o jenom z nejzáhadnějších případů své kariéry. Co se stalo devětačtyřicetileté Aleně, proč byla zabita a jaké další hrůzy skýtá Vinohradský hřbitov? Čti dál a dozvíš se to.

Článek je součástí série Nejznámější případy české mordparty. Zapni si upozornění, ať nepřijdeš o žádný z příběhů, které pro tebe chystáme.
Doporučeno
„Bránil se, až mě škrábl.“ Patnáctiletý chlapec brutálně zavraždil svého kamaráda „Bránil se, až mě škrábl.“ Patnáctiletý chlapec brutálně zavraždil svého kamaráda 5. srpna 2023 6:00

Po večírku jako by se po ní slehla zem

Psal se rok 2002 a na 1. oddělní pražské kriminálky přišel rozkaz, aby si tamní vyšetřovatelé rozebrali staré případy zmizelých lidí, u kterých panuje podezření, že byli zavražděni. Vyšetřovateli Janu Štočkovi tak v rukou skončil jeden z nejzáhadnějších případů jeho kariéry.
 
„Jednou takhle na poradu přišel vedoucí oddělení, přinesl štos takových spisů a řekl, že každý si do skupiny vezme dva, ne-li tři případy pohřešovaných. V duchu jsem si říkal, že práce máme hodně, a ještě do toho dělat pohřešovanou osobu… no ale šel jsem, sáhl jsem do hromady, a aniž bych se díval, co si beru, vzal jsem si dva spisy,“ vzpomínal Štoček.
 
Protože kriminalista spolu s kolegyní zrovna řešil jinou vraždu, ke spisům se dostali až ke konci pracovní doby. První případ se týkal zmizelého cizince, který mohl být kdekoli ve světě, avšak druhý pocházel z Prahy. Přímo z Vinohradského hřbitova.

krimi
Zdroj: Unsplash/Lacie Slezak/volně k použití


Tam se v roce 1993 ztratila Alena, 49letá žena, která osudného dubnového večera navštívila spolu s manželem jednu ze strašnických hospod. V ní se pravidelně konaly country večery s kapelou, ve které hrál Alenin manžel na basu. Jednalo se o typickou zábavu, která zahrnovala spousty zpěvu, tance i pití. Tedy až do té doby, než večírek skončil a Alenin manžel odešel domů. Jeho žena se prý však ještě chtěla bavit, a tak se se skupinkou zhruba 12 lidí vydala do nedaleké vinárny. Domů se už nikdy nevrátila.
 
„Naposled byla viděna ve 2:30 ráno,“ popsal mluvčí policie Jan Holub. S kým byla zmizelá žena viděna naposledy?
 
Alenino zmizení nahlásil druhého dne její manžel. Když se probudil, zjistil, že manželka není doma, a podle netknuté postele usoudil, že tam ani nebyla. Manželé si věřili, nepřicházelo v úvahu, že by se Alena s někým náhodně seznámila a odešla s ním domů. Bylo to velmi nezvyklé, a proto ho hned napadlo, že se jí něco mohlo stát.

Doporučeno
„Tatínku, nezabíjej mě!“ prosila. Brutální alkoholik umlátil nezletilou Radunku sekyrou, stejně jako zbytek rodiny „Tatínku, nezabíjej mě!“ prosila. Brutální alkoholik umlátil nezletilou Radunku sekyrou, stejně jako zbytek rodiny 14. července 2023 6:00

Na hřbitově byly nalezeny její zakrvácené kalhoty

Než však muž zkontaktoval policii, nejprve se ujistil, že Alena není u někoho z rodiny. Když pak vyčerpal všechny možnosti, vydal se na Vinohradský hřbitov za hrobníkem Janem Křížem, který byl s manželským párem předešlého dne v hospodě. Napadlo jej, že když hrobník bydlí na hřbitově jen kousek od domu manželů, třeba mohl Alenu vidět.

Vinohradský hřbitov
Zdroj: Wikimedia Commons/Chmee2/volně k použití


„Našel ho tam, jak si pere, ale nepřipadalo mu to zásadní. A ještě k tomu měl zavázanou levou ruku. Ptal se ho, jestli Alenu neviděl, ale Kříž mu udiveně odpověděl, že sice šli kousek spolu, ale pak se rozešli. Že šla asi domů a on přes hřbitov zamířil do svého příbytku. Manželovi zmizelé to ale celé přišlo nějaké podezřelé. Tušil, že je zle. Cestou domů pak v zákoutích spodní části hřbitova našel na jednom keři kalhoty. Vzal je do ruky a podle velikosti a barvy usoudil, že se jedná o kalhoty jeho ženy,“ popsal Štoček.

Muž si kalhoty odnesl domů, kde si je také důkladněji prohlédl a zjistil, že jsou podél jedné nohavice rozpárané a je na nich krev. Velké množství krve. Toto zjištění ho vyděsilo a okamžitě zkontaktoval policii. Případu se ujala kriminálka Prahy 3, která hřbitov prohledala, ale po Aleně jako by se slehla zem. Jediným vodítkem byla pachová stopa oběti, kterou našel policejní pes a která vedla až ke hřbitovní kapli, kterou obýval hrobník Kříž.

Doporučeno
„Trhal mi kusy čelisti.“ Vůdce náboženské sekty terorizoval své stoupence a sexuálně zneužíval děti i dospělé „Trhal mi kusy čelisti.“ Vůdce náboženské sekty terorizoval své stoupence a sexuálně zneužíval děti i dospělé 8. července 2023 11:00

Může za smrt ženy sadistický hrobník?

Policisté se tehdy v roce 1993 případu věnovali velmi usilovně, ale dostali se do slepé uličky a zmizení Aleny zůstalo zahaleno tajemstvím. Tedy do té doby, než se případ dostal do ruky Janu Štočkovi. Ten byl od prvního momentu přesvědčen, že hlavním podezřelým je hrobník Kříž, který měl už jeden záznam. Dávného večera měl do vinohradské nemocnice přivést teprve 18letou slečnu s naříznutým uchem, která ale poranění nechtěla více komentovat, a tak byl incident pouze zaprotokolován v nemocnici.
 
„Na takovém případu byste pochopitelně mohli vymyslet spoustu verzí. Říkal jsem, že se prostě máme držet toho, že podezřelým číslo jedna je hrobník. Dělat vraždu je složité, ale dělat vraždu bez mrtvoly? To nemáte místo činu, zbraň, mrtvolu, způsob provedení, nic. To se dělá hrozně špatně. A když si k tomu připočteme, že se jedná o více než 10 let starý případ, který už tehdy nebyl k vyřešení… Upnuli jsme se tedy na to, že k tomu muselo dojít v dolní části Vinohradského hřbitova a že podezřelým je hrobník Kříž,“ pokračoval v popisu vraždy vyšetřovatel.
 

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
jen za 12525
a čti vše bez omezení
Koupit předplatné
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 143389 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dočteš po odemknutí?

  • Šokující historky, jak to na hřbitově chodilo v devadesátkách.
  • Za jakou cenu by ti tehdejší topiči spálili „extra“ mrtvolu.
  • Jak bleskově jeden člověk zvládne otevřít hrobku s deskou o váze 300 až 600 kilogramů.
  • Děsivé svědectví, které vyšetřovateli pomohlo vraha usvědčit.
  • Kolik let nakonec sadistický vrah vyfasoval.
Domů
Sdílet
Diskuse