Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. července 2023 6:00
Čas čtení 4:54
Tereza Šnajdrová

„Tatínku, nezabíjej mě!“ prosila. Brutální alkoholik umlátil nezletilou Radunku sekyrou, stejně jako zbytek rodiny

„Tatínku, nezabíjej mě!“ prosila. Brutální alkoholik umlátil nezletilou Radunku sekyrou, stejně jako zbytek rodiny
Zdroj: Policie ČR (archivní záběr)
ZAJÍMAVOSTI KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRIMI KRIMI SERIÁLY NEJZNÁMĚJŠÍ PŘÍPADY ČESKÉ MORDPARTY
Uložit Uložené

Masakr v Plotišti nad Labem v Hradci Králové se zapsal do historie české kriminalistiky jako jeden z nejhorších případů vůbec.

Opilec a slaboch Pavel Peca tam brutálně zabil svou bývalou ženu Zdenu, 19letou dceru Petru a následně usedl k psaní dopisu, u kterého čekal na to, až se mladší dcera Radka vrátí domů z plavání. I tu pak ubil sekyrou. „Zkrvavená těla byla pokrytá kyticemi z kopretin,“ vzpomínají na děsivý případ kriminalisté.

Článek je součástí série Nejznámější případy české mordparty. Zapni si upozornění, ať nepřijdeš o žádný z příběhů, které pro tebe chystáme.
Doporučeno
„Přikázal mi, abych si tam strčila ještě dlouhou dýku.“ Bestie z Brna zavraždila muže a jeho partnerku brutálně znásilňovala „Přikázal mi, abych si tam strčila ještě dlouhou dýku.“ Bestie z Brna zavraždila muže a jeho partnerku brutálně znásilňovala 21. června 2023 6:00

Nenapravitelný opilec

Pavel Peca byl notorický alkoholik, kvůli čemuž se s ním také jeho žena Zdena v roce 1987 rozvedla. Protože spolu však manželé měli dvě dcery, nechtěla jej nadobro odříznout, a tak s Pecou i nadále sdílela dům v Plotišti nad Labem v Hradci Králové. Právě to se však celé rodině pravděpodobně stalo osudným. Dne 19. května 1993 Pecu čekal neobvyklý pracovní den. V práci absolvoval pouze protipožární školení a následně mohl odejít domů. Volného času se však rozhodl využít po svém, tedy věnovat jej své oblíbené aktivitě – pití alkoholu.
 
Peca z práce vyrazil do své oblíbené hospody, kde popil nějaké to pivo a šel domů. Své bývalé ženě to však plánoval zatajit, neboť existovala šance, že se rodiče dvou dcer opět dají dohromady. Tedy pouze pod podmínkou, že Peca přestane pít, a právě tuto podmínku muž okamžitě porušil. Jakmile přišel domů, jeho bývalá žena si všimla, že s Pecou něco není v normálu, a řekla mu, že s ním pod vlivem doma nebude. Právě to podle kriminalistů Miroslava Antla a Jana Lomnického mělo agresora rozčílit. Odešel do dřevníku, kam normálně chodil štípat třísky do kamen, kde uviděl sekeru.

Brutálně zabil bývalou manželku a starší dceru

„Uviděl sekeru a najednou si uvědomil, že to, co mu Zdena řekla, mu vadí. Řekl si, že všechny zabije a pak zabije i sebe. Se sekerou proto vletěl do domu s tím, že první napadne svoji ženu, která ale nebyla k nalezení. Proběhl do obývacího pokoje, kde uviděl sedět na gauči svoji starší dceru Petru. Okamžitě na ni zaútočil,“ popsal útok operativec Jan Lomnický.
 

Doporučeno
Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti 27. dubna 2024 14:00


Devatenáctileté Petře pak Peca uštědřil 9 ran sekyrou přímo do hlavy. Mrtvá dívka se zhroutila na zem. „Následovalo to, že do obýváku přišla Zdena, viděla tu hrůzu a začala křičet, ať zavolá doktora. Peca jí řekl: ‚To už nejde, už je pozdě.‘ Sekerou pak zavraždil i ji,“ pokračoval Lomnický.
 
Těla zavražděných pak agresor pokryl kyticemi kopretin, sedl ke stolu a začal psát dopis. Právě ten kriminalisty zasáhl natolik, že málem nedokázali udržet emoce na uzdě. „To je věc, kterou nikdy nevymažu. Nikdy. Zejména ohledání místa činu, které bylo hrozné. Vidím to jako dnes,“ vzpomínal tehdejší státní zástupce Miroslav Antl s tím, že tento případ jej zasáhl na celý život.

Pavel Peca
Zdroj: Policie ČR (archivní záběr)

„Tatínku, nezabíjej mě!“

Mezitímco Peca psal dopis na rozloučenou, se na dvoře zjevila nejmladší dcera Radka. Teprve 14letou dívku zahlédla její babička. Viděla, jak po ní Peca sáhl, vtáhl ji dovnitř a zavřel za ní dveře. Agresor vysloveně čekal, až Radka přijde domů, a provedl jí to samé. „Byla v tom ohromná brutalita. Dívka měla sečné rány na rukou a na předloktí, což svědčí o obraně. Oběť viděla mrtvou maminku, mrtvou starší sestru a věděla, co ji čeká. Snažila se tomu bránit,“ uvedl Antl.


To, že se Radka snažila útoku sekerou bránit, později u výslechu potvrdil i sám Peca. „Radka mi říkala: ‚Tatínku, nezabíjej mě!‘ Dávala si ruce před obličej a já jsem ji praštil sekerkou opakovaně do hlavy,“ popsal agresor. Nakonec jí zasadil celkem 10 ran, které dívku připravily také o prsty, kterými se snažila zakrýt si hlavu.
 
„Bylo hrozné vidět posekané děti a vůbec posekaného kohokoli. A vůbec nejhorší je, že právě 14letá Radka měla nejvíce sečných ran, a to i ty obranné,“ vzpomíná na případ Antl.

Doporučeno
Popis vraždy ho dostával do transu: Sexuální deviant brutálně ukopal a znásilnil ženu na Prostějovsku, brzy mu vyprší trest Popis vraždy ho dostával do transu: Sexuální deviant brutálně ukopal a znásilnil ženu na Prostějovsku, brzy mu vyprší trest 10. května 2023 11:00

Pouze pro silné žaludky

Pak Peca z místa činu zmizel. Zavražděné objevila až babička, které bylo podezřelé, že z vedlejšího pozemku neslyší žádný pohyb, žádný ruch, a vydala se rodinu zkontrolovat. Nejprve se snažila na dceru s vnučkami dobouchat, avšak marně. Dům proto obešla a nakoukla dovnitř oknem. Vtom uviděla 14letou vnučku Radku zhroucenou v ložnici v kaluži krve. V šoku utekla k sousedům.
 
Na místo ihned vyrazili kriminalisté, kteří nejprve těla ohledali. „Podle poranění bylo okamžitě jasné, co se tam asi dělo. Že se oběti snažily bránit, ale útok byl tak razantní, že neměly šanci,“ popsal Lomnický. Soudní lékař pak konstatoval, že vražedným nástrojem se pravděpodobně stala sekerka, kterou operativci následně objevili v koupelně, přímo vedle vany. „Sekeru jsme našli. Byla celá od krve a pamatuji si, že se jednalo o sekeru střední velikosti. Do jedné ruky. Se kterou je člověk schopen dělat třísky,“ doplnil Lomnický.

Pavel Peca
Zdroj: Policie ČR (archivní záběr)

 
Zatímco soudní lékař ohledával těla, kriminalisté začali pozorovat další podivné okolnosti. „Zkrvavená těla byla pokrytá kyticemi z kopretin. Celé to působilo velice zvláštně, jako by je vrah nakonec litoval a loučil se s nimi tím, že je obdaroval květinami. V tu chvíli jedna z hypotéz vypovídala o tom, že vrahem je osoba, která oběti přímo zná a podle květin k nim má veliké citové pouto,“ pokračoval Lomnický.
 
A právě tato hypotéza se vzápětí potvrdila. Peca za sebou totiž zanechal dopis na rozloučenou. „Píšu své vyznání, a přitom vedle v pokoji moje největší lásky už nežijí. Nejhorší na tom je to, že za chvíli má přijet druhá dcera Radka. Nedovedete si představit moje rozhodování. Mám ji tady na tom světě nechat, nebo má jít s námi? Nyní se mi trochu klepou ruce. Zabil jsem druhou dcerušku Radunku. Byl jsem se nyní vyzvracet. Už to není ono, mám toho dost,“ psalo se v něm. Právě informace o tom, že vrah na 14letou dívku hodinu čekal a rozmýšlel, zda ji zabít, nebo ne, kriminalistům vyrazila dech. „Ona vlastně viděla, že tatínek nejdřív zabil její mamku a sestru a pak proti ní jde se sekerou. A bránila se. To je strašlivé. Věděla, že se tomu nevyhne,“ navázal Antl.

Pavel Peca
Zdroj: Policie ČR (archivní záběr)


„V momentě, kdy jsme objevili ten dopis, respektive zpověď vraha, a zjistili jsme, že vrahem je otec a manžel, jsme museli provést taková opatření, aby byl co nejdříve dopaden. Posílené hlídky postupovaly směrem z místa činu do okolí,“ popsal Lomnický.
 
Poslední řádky dopisu navíc naznačovaly, že agresor plánuje spáchat sebevraždu. Okamžitě začalo rozsáhlé pátrání a netrvalo dlouho a hlídka jej vypátrala v místní hospůdce. Válel se na zemi a křičel, ať ho někdo zabije, že je vrah. Při zatýkání však kladl odpor a měl tendenci se prát. Během výslechu otočil a nad svým osudem brečel.

Doporučeno
„Trhal mi kusy čelisti.“ Vůdce náboženské sekty terorizoval své stoupence a sexuálně zneužíval děti i dospělé „Trhal mi kusy čelisti.“ Vůdce náboženské sekty terorizoval své stoupence a sexuálně zneužíval děti i dospělé 8. července 2023 11:00

Lítostivý srab se vymlouval na okolí

Miroslav Antl se Peci nejprve zeptal, proč něco tak hrozného udělal. „Okamžitě se začal litovat. Říkal, že mu ubližovaly, že mu bývalá manželka říkala, že pořád chlastá, a nejvíce ho pak rozčílilo, když se začala chystat ven a nechtěla mu říct kam. To byl ten spouštěcí moment,“ popsal Antl. Jediné, co se kriminalisté dozvěděli, bylo, že svět je zlý a Pecovi je neustále ubližováno. O vraždě své bývalé ženy a dvou dcer mluvil jen okrajově.
 
Peca po celou dobu výslechu litoval jen sám sebe, ze všeho obviňoval svou rodinu a kriminalisté jasně pochopili, že u pachatele není psychiatricky nic, co by snižovalo jeho příčetnost. „Byl to sebelítostný slaboch,“ doplnil Antl.
 
Pavel Peca byl nakonec odsouzen na jaře roku 1994 ke 25 letům za mřížemi, ale po odvolání státního zástupce Miroslava Antla mu byl tento trest zvýšen na doživotí. V roce 2013 pak mohl trojnásobný vrah žádat o předčasné propuštění, avšak toho se nedožil. Necelý rok předtím totiž zemřel ve vězeňské nemocnici, pravděpodobně kvůli rakovině.

Doporučeno
Hodiny ji mučily a pak upálily zaživa. Ohavnou vraždu 12leté Shandy zosnovala žárlivá bývalka její přítelkyně Hodiny ji mučily a pak upálily zaživa. Ohavnou vraždu 12leté Shandy zosnovala žárlivá bývalka její přítelkyně 4. července 2023 6:00
Domů
Sdílet
Diskuse