Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
8. července 2023 11:00
Čas čtení 6:42
Tereza Šnajdrová

„Trhal mi kusy čelisti.“ Vůdce náboženské sekty terorizoval své stoupence a sexuálně zneužíval děti i dospělé

„Trhal mi kusy čelisti.“ Vůdce náboženské sekty terorizoval své stoupence a sexuálně zneužíval děti i dospělé
Zdroj: Unsplash/Wolfgang Hasselmann/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI KRIMI NÁBOŽENSTVÍ
Uložit Uložené
Citlivý obsah
Článek může obsahovat:
  • produkty a služby určené pro osoby starší 18 let
  • sex, nahotu a jiný nevhodný obsah
  • násilí, krev nebo obsah nevhodný pro citlivé povahy
mám nad 18 let (zobrazit obsah)
zpět na hlavní stránkuZpět

Věřil, že nastane konec světa. Založil si sektu a její členy a členky znásilňoval, týral a prováděl na nich amatérské operace. Musíme tě upozornit, že článek skutečně není pro každého, pokud ti popis násilí nedělá dobře, raději si přečti něco jiného.

Roch Thériault až do sedmé třídy základní školy žil jako každé jiné dítě. Pak se v něm ale něco zlomilo. Začal studovat bibli a později, po rozvodu se svou manželkou, si založil vlastní náboženské hnutí nazvané Ant Hill Kids. Vůdce sekty přijal jméno Mojžíš a začal tyranizovat své stoupence. Prováděl brutální rituály a tresty, které zahrnovaly sexuální zneužívání, fyzické násilí, zmrzačování a psychický teror.

Doporučeno
Živé děti pohřbívali do půdy pro bohatou úrodu. Africké náboženství vodun dnes již nesmí zahrnovat lidské oběti Živé děti pohřbívali do půdy pro bohatou úrodu. Africké náboženství vodun dnes již nesmí zahrnovat lidské oběti 13. května 2023 11:00

Věřil, že se blíží konec světa

Roch Thériault se narodil 16. května roku 1947 v kanadském Québecu do katolické rodiny a jeho dětství by se dalo popsat jako normální. Na základní škole se však něco změnilo. V sedmé třídě Thériault opustil školu a začal se sám učit Starý zákon z bible, neboť se domníval, že se blíží konec světa. Od té doby šel jeho život z kopce. Muž začal katolickou církví pohrdat, ve dvaceti letech se oženil, zplodil dva syny a začal hojně popíjet alkohol. To se promítlo do jeho manželství, které by se rozhodně nedalo označit za šťastné. Thériaultově ženě vadilo, že její muž tolik pije, má slabost pro ostatní ženy, a co víc, je až nezdravě posedlý medicínou. Z manželství proto spolu s dětmi raději odešla.

Upozornění: Tento článek obsahuje popis násilí na dospělých i dětech, včetně případů zabití i vraždy. Pokud ti takové věci nedělají dobře nebo zrovna nemáš nejlepší náladu, raději si přečti něco jiného. Vyzkoušet můžeš například naše zábavné kvízy.

Thériault po rozvodu opustil katolickou církev a přidal se do Církve adventistů sedmého dne. Začal propagovat zdravý životní styl, žil bez tabáku, nezdravých potravin, alkoholu a drog. Jako nadšený lékař amatér pak navíc začal po celém Québecu pořádat detoxikační semináře, na kterých lidi učil, jak se vzdát všech „jedů“, a protože byl velmi charismatický, ostatní jeho příkazy s nadšením plnili.

Doporučeno
Hodiny ji mučily a pak upálily zaživa. Ohavnou vraždu 12leté Shandy zosnovala žárlivá bývalka její přítelkyně Hodiny ji mučily a pak upálily zaživa. Ohavnou vraždu 12leté Shandy zosnovala žárlivá bývalka její přítelkyně 4. července 2023 6:00

„Provozuji pětidenní program založený na zdravé stravě a na psychologických a skupinových terapiích dosahuji excelentních výsledků,“ chlubil se Thériault. Posedlý muž brzy pochopil, že ho lidé budou následovat, a v polovině 70. let si proto založil vlastní náboženské hnutí.

roch theriault
Zdroj: Maryboro Lodge Museum/volně k použití

Mravenčí děti

Thériault založil náboženské hnutí Ant Hill Kids (Mravenčí děti, pozn. redakce). Chtěl vytvořit komunitu, která bude prostá hříchu a která bude zastávat rovnost, jednotu a svobodného ducha. První členy a členky pak získal během seminářů. „Fakt, že se se mnou kolegové rozhodli žít a pracovat, vedl k několika vážným organizačním problémům. Všichni opustili svá placená zaměstnání, aby svůj čas zasvětili nové práci. A protože mé kurzy nebyly placené a účastníci dávali na konci každého sezení jen tolik, kolik mohli, nemohl jsem svým pomocníkům platit. To nás přimělo k založení komunity,“ popsal Thériault.
 
Účastnictvo donutil, aby skončilo s prací, přerušilo kontakty s rodinou a odešlo s ním na horu, kterou nazval Věčná hora. „Držte si ďábla na délku paže,“ vysvětloval vůdce biblicky to, proč se členové sekty nesmí vídat se svou rodinou. Všem stoupencům a stoupenkyním pak nařídil, aby nosili stejné oblečení – po kotníky dlouhou tuniku bez spodního prádla, přičemž ženy měly zelenou a muži béžovou. Sám Thériault oblékl hnědou.
 
Krátce poté se však vůdce začal chovat čím dál podivněji. Jeho strach z konce světa rostl, všichni dostali nová biblická jména, Thériaultovi připadlo jméno Mojžíš a pravidla pro život v sektě začala být přísnější. Lidé spolu měli zakázáno mluvit bez Thériaultovy přítomnosti, bez jeho svolení spolu nesměli mít sex a nesměli mu odmlouvat.
 
Následujícího roku Mojžíš předpověděl, že se blíží konec světa. Dne 19. února 1979 měla život na naší planetě smést ohromná bouře, před níž by se komunita žijící na hoře ubránila a jako jediná by přežila. Když se však onoho osudného dne nic nestalo, Mojžíš prohlásil, že mu Bůh konec světa pouze naznačil, čímž docílil toho, že jej lidé nezačali zpochybňovat. Problémem však bylo, že sekta skýtající zhruba dvě desítky členů a členek se nerozšiřovala, a Thériault tak přišel s řešením.

Doporučeno
„Přikázal mi, abych si tam strčila ještě dlouhou dýku.“ Bestie z Brna zavraždila muže a jeho partnerku brutálně znásilňovala „Přikázal mi, abych si tam strčila ještě dlouhou dýku.“ Bestie z Brna zavraždila muže a jeho partnerku brutálně znásilňovala 21. června 2023 6:00

Alkoholik oplodnil všechny ženy v sektě

Vůdce sekty slavnostně zrušil všechny sňatky a prohlásil, že všechny ženy jsou jen a pouze jeho. Pak všechny ženy oplodnil. Během následujících dvanácti let se sekta rozrostla o více než 20 jeho potomků. Ačkoli Mojžíš razil pravidlo, že ženy jsou pouze majetek a služky, členky jej i nadále bezmezně milovaly a naslouchaly každému jeho slovu.
 


V 80. letech 20. století měla sekta už téměř 40 členů. U Thériaulta se zatím opět naplno rozjel alkoholismus a život v komunitě začal připomínat noční můru. Mojžíš svoje mravenečky terorizoval, brutálně trestal a systematicky ponižoval. Jen tak si je k sobě přivázal a nehrozilo, že by někdo horu opustil.
 
Své následovnictvo navíc začal špehovat a tvrdil mu, že mu Bůh řekl, co dělá. Pokud chtěl někdo sektu opustit, Thériault ho udeřil řemenem nebo kladivem, zavěsil ho ke stropu, vytrhl mu každý chlup z těla a někdy se na něj i vykálel.

roch theriault
Zdroj: Maryboro Lodge Museum/volně k použití

Sexuálně zneužíval děti a členy nutil lámat si nohy

Thériaultovy tresty začaly být postupem času čím dál extrémnější a násilnější. V roce 1980 se za otcem do sekty přistěhovali i jeho dva synové z prvního manželství a okamžitě okusili, co je jejich otec za monstrum. Vždy, když se opil, jako první přišel se svými sexuálními choutkami právě za nimi. „Když jsem byl malý, byl jsem z něj tak vyděšený, že jen, co řekl mé jméno, jsem se začal třást jako osika,“ přiznal po letech François. Ostatně sexuálně obtěžovány byly i další děti z komunity a nejen děti. Thériault tyranizoval všechny.

Své o tom ví zdravotní sestra Gabrielle Lavallée, kterou Mojžíš zmlátil páskem jenom za to, že usnula během jeho opileckého kázání. „Obklopili mě, kopali do mě, tahali mě za vlasy i ochlupení. Křičela jsem. Měla jsem takový strach, že jsem se znečistila,“ vzpomínala Gabrielle, která o kultu napsala knihu Aliance ovcí.

Doporučeno
Kauza Rammstein: Shrnujeme vše, co zatím víme o obvinění Tilla Lindemanna ze sexuálního násilí Kauza Rammstein: Shrnujeme vše, co zatím víme o obvinění Tilla Lindemanna ze sexuálního násilí 16. června 2023 11:00

Členové a členky museli za sebemenší hřích hodiny klečet nazí ve sněhu, ženě, která snědla o dvě palačinky více, než měla, zlomil Thériault dvě žebra, a když zase chtěla jiná žena utéct, Mojžíš přinutil jejího manžela, aby jí sekerou usekl prst na noze. „Jsi snad teplouš? To nemáš koule? Jestli chceš být opravdový muž, musíš se naučit, jak dát své ženě lekci,“ křičel na něj Mojžíš.
 
V sektě pak zemřelo také několik dětí. Jeden chlapec byl umlácen, protože neustále plakal, další zemřel při nepovedené operaci a třetího chlapce nechala raději jeho vlastní matka umrznout venku, aby nemusel čelit sexuálnímu zneužívání.
 
O rok později se sekta dostala do hledáčku policie, když jeden zbitý chlapec utekl a vše nahlásil policii. Ta z komunity odebrala 17 dětí, předala je do dětských domovů, avšak tím hrozivé působení šíleného alkoholika neskončilo. Zásah jej pouze přivedl k tomu, že celou sektu přestěhoval na jiné místo, hlouběji do lesů, kde ji nikdo nenajde.
 
Tam pak vůdce pokračoval v brutálních praktikách. Členy a členky nutil, aby si lámali nohy, museli sedět na rozpálených kamnech, stříleli se do ramen, museli jíst mrtvé myši, výkaly a další. Někdy byli lidé v sektě vyzváni, aby jiným členům uřízli prsty na nohou, děti byly přibíjeny ke stromům, kde na ně ostatní házeli kameny, Thériault členstvo bičoval, bil, násilím mu odstraňoval zuby a nehty a bez varování mu usekával ruce a nohy. Žádný trest neshledával příliš krutým.

roch theriault
Zdroj: Maryboro Lodge Museum/volně k použití

Své stoupence jako doktor amatér často operoval

Kromě výše zmíněných brutálních praktik pak „tatínek“ své mravenečky rád operoval. Pacienty a pacientky za plného vědomí operoval kuchyňským náčiním, kleštěmi nebo lampami, a to jen proto, že měl zálibu v medicíně. Na to doplatila jedna ze žen, která si stěžovala na bolesti břicha. Thériault ji nahou položil na kuchyňský stůl a silně ji udeřil do břicha. Pak jí do konečníku strčil hadičku naplněnou olivovým olejem, rozřízl jí břicho, holýma rukama jí vytrhl část střev a dalšího člena sekty donutil, aby ji zašil. Není překvapením, že žena druhého dne zemřela.
 
Mojžíš to bral jako výzvu a stoupencům a stoupenkyním se rozhodl ukázat, jak funguje vzkříšení. Mrtvé ženě vyvrtal do lebky díru a všechny muže donutil, aby do ní ejakulovali. Žena nepřekvapivě zůstala mrtvá.
 
Thériault se však i nadále považoval za svatého a své lékařské schopnosti rád dával na obdiv ostatním členům a členkám. „Věděl, že mě bolí zub. Aniž by se zeptal který, začal mi trhat zuby. Byl opilý a totálně šílený, kromě zubů mi trhal i kusy čelisti,“ popsala bývalá členka sekty Gabrielle Lavallée. Po zákroku odešla, avšak po střízlivých prosbách proroka se do sekty zase vrátila. A hořce toho litovala. Mojžíš ji potrestal tak, že jí připíchl ruku loveckým nožem ke kuchyňskému stolu a začal ji operovat sekáčkem na maso. „Byla jsem vyděšená. Zase šílel. Stál tam a vypadal jako v transu. Byla jsem bezmocná. On se rozhodl, že má paže musí pryč,“ popsala s tím, že Thériault jí ruku nakonec usekl.

Doporučeno
Nejmladší odsouzení vrazi 20. století: Desetiletí kluci umučili malé dítě. Sexuálně motivovaná vražda šokovala i zkušené detektivy Nejmladší odsouzení vrazi 20. století: Desetiletí kluci umučili malé dítě. Sexuálně motivovaná vražda šokovala i zkušené detektivy 6. června 2023 15:00

Popálil jí genitálie. Členka sebrala odvahu a utekla

Právě Gabrielle Lavallée nakonec sebrala odvahu a ze sekty nadobro utekla. Tomu však ještě předcházela další operace, při níž jí Mojžíš popálil genitálie svářečským hořákem, zlomil v ní injekční jehlu, vytrhl jí osm zubů, uřízl jí část prsou a rozbil jí hlavu tupou stranou sekery.
 
Lavallée poté znovu utekla a vše nahlásila na policii. Ta byla šokována. „Každý den objevíme novou hrůzu. Nejdřív to byl ten vykastrovaný muž. Pak žena, kterou opakovaně mučili. Absolutně nemáme představu, kde to skončí,“ uvedl tehdy policejní vyšetřovatel Bob Bowen.
 
Skupina Ant Hill Kids se rozpadla a Roch Thériault skončil v poutech.

roch theriault
Zdroj: Maryboro Lodge Museum/volně k použití

Thériault byl zabit ve věznici

Thériault byl nejprve shledán vinným za týrání Lavallée, za což byl odsouzen ke 12 letům za mřížemi. V roce 1993 se pak přiznal k vraždě další ženy a byl odsouzen na doživotí. Ačkoli na něj většina členů sekty zanevřela, stále se našly takové členky, které jej následovaly. Ve vězení s ním pak během návštěv dokonce zplodily další dvě děti.
 
Mojžíš však ležel v žaludku mnoha lidem, a není se proto čemu divit, že byl 26. února 2011 nalezen mrtvý poblíž své cely. Neoficiální zdroje uvádí, že příčinou jeho smrti byla hádka s jiným spoluvězněm. Thériaulta měl zabít jistý Matthew Gerrard MacDonald, který měl muže bodnout do krku a skutek pak nahlásit strážníkům. „Ten hajzl je dole na střelnici. Tady je ten nůž, podřízl jsem ho,“ řekl údajně.

Potomky vůdce sekty jeho smrt nepřekvapila. „Věděli jsme, že se to jednou stane,“ popsal jeden z jeho synů s tím, že je naopak překvapen, že ho někdo nezabil už dříve.  

Doporučeno
„Takhle se zabíjí. Nikomu to neříkej.“ Mary Bell poprvé vraždila, když jí bylo 10 let „Takhle se zabíjí. Nikomu to neříkej.“ Mary Bell poprvé vraždila, když jí bylo 10 let 20. května 2023 13:00
Domů
Sdílet
Diskuse