Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. června 2023 11:00
Čas čtení 3:14
Tereza Šnajdrová

Kauza Rammstein: Shrnujeme vše, co zatím víme o obvinění Tilla Lindemanna ze sexuálního násilí

Kauza Rammstein: Shrnujeme vše, co zatím víme o obvinění Tilla Lindemanna ze sexuálního násilí
Zdroj: Simone Cecchetti/Corbis via Getty Images
HUDBA NĚMECKO RAMMSTEIN SEXUÁLNÍ NÁSILÍ SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Všechno začalo 23. května letošního roku, kdy 24letá Irka Shelby Lynn zveřejnila na sociálních sítích fotografie svého těla pokrytého modřinami. Ty si údajně odnesla z večírku po koncertu kapely Rammstein, kam byla pozvána spolu s dalšími dívkami.

Lynn z napadení se sexuálním motivem nepřímo obvinila frontmana skupiny Tilla Lindemanna. Následně se ženy z celé Evropy začaly svěřovat s tím, že mají s kapelou podobnou zkušenost. Některé z nich tvrdí, že byly sexuálně napadeny. Till Lindemann je nyní kvůli obvinění ze sexuálního napadení v Německu vyšetřován, píší NME a BBC.

Shrnujeme vše o kauze Rammstein. 

Doporučeno
Krev, bezvědomí, modřiny: Zpěvák z Rammstein čelí novým obviněním ze sexuálního napadení Krev, bezvědomí, modřiny: Zpěvák z Rammstein čelí novým obviněním ze sexuálního napadení 3. června 2023 10:57

Irka měla tělo plné modřin. Údajně byla zdrogována

Shelby Lynn se zúčastnila koncertu kapely Rammstein v litevském Vilniusu, který se konal 22. května 2023. Druhý den pak na Twitteru uveřejnila sérii příspěvků o své zkušenosti s německou metalovou skupinou a také fotografie svého těla, které bylo plné modřin. Kapela Rammstein ji prý pozvala na soukromý večírek, kde jí byly nabídnuty drinky, po kterých se cítila „neobvykle intoxikovaná“. Později si uvědomila, že v nápojích mohly být drogy. Test provedený z moči tuto teorii vyvrátil. 

Na večírek byla Lynn pozvána spolu s dalšími dívkami. Všechny telefony musely zůstat před místností, v níž se večírek konal. Jakmile na něj dívky přišly, Lynn byla údajně odvedena do malé komůrky za pódiem, kde se s ní chtěl setkat frontman kapely Till Lindemann. „Do té místnosti by se možná vešli čtyři lidé, byla úzká jako zkušební kabinka v nějakém obchodě,“ popsala čtyřiadvacetiletá dívka. 

Následně se setkala s Lindemannem, kterému prý hned v úvodu oznámila, že s ním nehodlá mít sex. To mělo zpěváka zaskočit. Na Lynn měl křičet, reagovat rozzlobeně a z místnosti měl odejít s tím, že mu to bylo přislíbeno. Dívka se pak vrátila na večírek k ostatním a druhého dne si na hotelu uvědomila, že si část večera nepamatuje. Zjistila však, že má na těle modřiny a podlitiny, což okamžitě nahlásila litevské policii.

Doporučeno
„Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová „Lidi nám píšou, že už se za Česko tolik nestydí. Čekáme, že počet znásilnění bude klesat,“ říká Johanna Nejedlová 17. dubna 2024 16:00

Poté, co se kauza rozjela, Lynn na sociálních sítích zdůraznila, že Lindemanna nikdy ze sexuálního zneužití neobvinila. „Ráda bych to znovu objasnila. Till se mě nedotýkal. Přijal, že jsem s ním nechtěla mít sex. Nikdy jsem netvrdila, že mě znásilnil,“ napsala na Twitteru.

Rozsáhlé vlákno týkající se chování kapely Rammstein se na Twitteru velmi rychle ujalo a Lynn se pak mělo ozvat dalších zhruba 50 žen, které měly se skupinou podobnou zkušenost jako ona. 

Krev i bezvědomí. K Lynn se začaly přidávat další dívky

Jakmile se případ Shelby Lynn dostal do médií, německému deníku Süddeutsche Zeitung se ozvalo 12 žen, které mají s Lindemannem traumatizující zkušenost. Tyto případy se údajně měly odehrávat podle stejného vzorce. Během koncertu kapely (nebo před ním skrze sociální sítě) měly být vybrány atraktivní mladé ženy, které se po něm setkají s frontmanem Lindemannem, a to za účelem sexu, píše Focus. Odmítnutí prý nebylo možné. Jakmile dívky kontakt se zpěvákem odmítly, i tak k němu došlo. 

V jedné z výpovědí dívka popisuje, že během styku s 60letým zpěvákem cítila velkou bolest a krvácela, avšak ani to Lindemanna nezastavilo. Podobnou zkušenost má 21letá dívka, která měla být na koncertě kapely Rammstein zdrogována, a to takovým způsobem, že skončila v bezvědomí v hotelovém pokoji. Když se probrala, zpěvák na ní ležel a zeptal se jí, zda má přestat. Dívka však prý byla natolik zdrogována, že si neuvědomovala, s čím by „měl přestat“, a znovu upadla do bezvědomí. Když se probrala, byla v jiném hotelovém pokoji. 

„Till Lindemann oslavuje sexuální násilí na ženách.“

Ačkoli část veřejnosti věří v presumpci neviny, jiní mají v tom, na které straně stojí, jasno. Německé nakladatelství Kiepenheuer & Witsch, které vydalo knihu Lindemannovy poezie, s hudebníkem okamžitě ukončilo spolupráci. „Dozvěděli jsme se o pornografickém videu, v němž Till Lindemann oslavuje sexuální násilí na ženách a v němž hraje roli kniha In stillen Nächten, vydaná nakladatelstvím Kiepenheuer & Witsch v roce 2013,“ uvedlo nakladatelství.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

„Z našeho pohledu Till Lindemann překračuje ve vztahu k ženám nepřekročitelné meze. Rozhodli jsme se proto s okamžitou platností ukončit spolupráci s Tillem Lindemannem, protože náš vztah důvěry s autorem byl nenávratně přerušen,“ stojí v prohlášení. 

Vyšetřování bylo zahájeno, kapela obvinění odmítá

Proti Tillu Lindemannovi bylo ve věci obvinění ze sexuálních trestných činů a distribuce omamných látek zahájeno předběžné řízení. Případu se ujalo berlínské státní zastupitelství, které případ odmítlo komentovat. 

Frontman kapely však všechna obvinění odmítá a výpovědi dívek označuje za „bez výjimky nepravdivé“. Skupina pak na sociálních sítích vyzvala fanoušky a fanynky, aby se nepřipojovali k „veřejným předsudkům“ vůči členům a těm, kteří přicházejí s obviněními.

„Zprávy z posledních dnů vyvolaly podráždění a otázky mezi veřejností a zejména mezi našimi fanoušky. Obvinění nás všechny velmi zasáhla a bereme je nesmírně vážně. Našim fanouškům vzkazujeme: Je pro nás důležité, abyste se na našich koncertech cítili příjemně a bezpečně před pódiem i za ním. Odsuzujeme jakýkoli druh prohřešku a žádáme vás, abyste se veřejně nezapojovali do jakýchkoli předsudků vůči těm, kteří vznesli obvinění. Máte právo na svůj názor. Ale my, kapela, máme také právo totiž nebýt také zaujatí,“ píše se v prohlášení. 

Domů
Sdílet
Diskuse