Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
28. srpna 2023 14:26
Čas čtení 1:37
Ilona Hobzová

Ke kolonizaci Marsu stačí podobné množství lidí, jaké chodí do tvé třídy – ale máte na to správný charakter?

Ke kolonizaci Marsu stačí podobné množství lidí, jaké chodí do tvé třídy – ale máte na to správný charakter?
Zdroj: Freepik/volně k použití
TECH VĚDA VESMÍR ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Vědci a vědkyně pomocí počítačových simulací určují optimální podmínky pro lidské osídlení Marsu. Tým z George Mason University ve Virginii se zaměřil na možný počet kolonizátorů a jejich osobnostní typy.

Expertní tým ve své studii dospěl k závěru, že k založení kolonie na Rudé planetě by bylo zapotřebí jen dvacet dva lidí. Jde o poměrně zajímavý výsledek, předchozí studie totiž pro vytvoření a úspěšné udržení kolonie uváděly několikanásobně vyšší čísla.

Doporučeno
Noční oblohu prozáří modrý superúplněk. Kdy ho sledovat? Noční oblohu prozáří modrý superúplněk. Kdy ho sledovat? 28. srpna 2023 13:35

Neurotici mají smůlu

K závěrečnému číslu došel vědecký tým díky vytvoření specializovaných počítačových modelů, které simulovaly kolonii na Marsu. Během své práce se zaměřil nejen na to, kolik lidí je k vytvoření životaschopné kolonie potřeba. Hodnotil také to, jak by se v náročném prostředí dařilo lidem s různými osobnostními rysy. V modelech expertní tým použil čtyři základní osobnostní rysy: neurotický, reaktivní, společenský a přívětivý.

„Hlavní důraz je kladen na vybrané typy osobností kolonistů a na to, jak by si po celou dobu pobytu na Marsu počínali, jak by využívali své schopnosti při těžbě nerostných surovin a jak by reagovali na náhodné nehody zásobovacích raketoplánů nebo havárie těžebních stanovišť. Stres způsobený nehodami i interakcí s ostatními kolonisty si vybírá svou daň,“ napsal výzkumný tým.

Doporučeno
Co se stane, když člověk zemře ve vesmíru na dlouholeté misi? Tělo není možné pohřbít ani spálit na popel Co se stane, když člověk zemře ve vesmíru na dlouholeté misi? Tělo není možné pohřbít ani spálit na popel 26. srpna 2023 15:00

Počítačová simulace probíhala po dobu dvaceti osmi pozemských dnů. Výpočty pracovaly s několika modelovými skupinami o různém počtu osob, od pouhých deseti až do sto sedmdesáti. Do výsledného zkoumání zahrnul vědecký tým i poznatky skutečných lidí, kteří se delší dobu nacházeli ve stresových podmínkách – například účastníků a účastnic arktických expedic, lidí z vesmírných stanic nebo ponorek. Na základě výše zmíněných poznatků tým dospěl k závěru, že teoreticky k vytvoření kolonie stačí pouhých dvacet dva lidí. 

Jde o několikanásobně nižší odhad, než uváděly předchozí studie. Například práce z roku 2003 stanovila nejnižší možnou velikost kolonie na 100 osob. K podobnému číslu došel v roce 2020 Jean-Marc Salotti, profesor informatiky na Polytechnickém institutu ve francouzském Bordeaux. Podle něj by pro soběstačnou kolonii na Marsu bylo zapotřebí 110 lidí. Právě toto číslo chtěli vědci z George Mason University ověřit. Salotti totiž podle nich nezohlednil realitu sociálního a psychologického chování a kontinuitu lidských interakcí. 

Doporučeno
Focení medvěda ze 30 metrů či konzumace kamarádů. I takto vypadají poslední snímky před smrtí Focení medvěda ze 30 metrů či konzumace kamarádů. I takto vypadají poslední snímky před smrtí 21. srpna 2023 11:00

„Často máme tendenci zacházet s lidmi jako s pouhými čísly nebo částicemi, bez ohledu na jejich osobní motivace, různorodost a přizpůsobivost. Skupiny lidí ale představují komplexní systémy, jako celek jsou více než jen součty jejich částí, výstupy jsou synergické. Každý sociální systém vykazuje vlastnosti adaptability, vývoje a nelineární dynamiky,“ uvedla pro The Register spoluautorka nového výzkumu Anamaria Berea.

Co se týče osobnostních rysů, nejvyšší šanci na přežití a úspěšnou kolonizaci mají podle expertního týmu lidé s přívětivým typem osobnosti. Nejmenší schopnost adaptace a tím pádem nejvyšší pravděpodobnost úmrtí naopak prokázali lidé se sklony k neuroticismu. 

Domů
Sdílet
Diskuse