Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
31. srpna 2023 11:00
Čas čtení 3:24
Ilona Hobzová

Zdarma tetuje ženy, které kvůli rakovině přišly o prsa. Pocit, že jsem někomu pomohla, je nejvíc, říká Tereza Pexová

Zdarma tetuje ženy, které kvůli rakovině přišly o prsa. Pocit, že jsem někomu pomohla, je nejvíc, říká Tereza Pexová
Zdroj: Pexels/volně k užití
ZDRAVÍ KOSMETIKA A PÉČE O KŮŽI ROZHOVORY O RAKOVINĚ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Ženy, které přišly kvůli onkologickému onemocnění o prsa, si mohou nechat dvorce a bradavky vytetovat. Artisté a artistky v Česku jim nabízí tuto proceduru zcela zdarma.

Jednou z nich je i Tereza Pexová, která se permanentnímu make-upu věnuje dva a půl roku. O areola tattoo, tedy tetování prsních dvorců technikou hyperrealistického tetování vytvářející 3D efekt, slyšela právě během svých začátků. „Už tehdy jsem věděla, že tohle je to, co jednou chci dělat. Je to něco, co mi jednoduše dává smysl. A ten pocit, že jsem někomu pomohla, je pro mě prostě nejvíc,“ říká pro Refresher.

Vytetování bradavky jako cesta zpět k sebevědomí a sebepřijetí

Onkologické pacientky přicházejí o prsa kvůli mastektomii – chirurgickému zákroku, při kterém se odstraňuje celá mléčná žláza, až na výjimky, i s prsním dvorcem a bradavkou. Odstranění prsu je vždy významným zásahem do života ženy. Je sice mnoho pacientek, které vedou velmi uspokojivý život i po odstranění prsu, některé z nich se ale mohou po zákroku potýkat s nižším sebevědomím a pocitem, že jsou méně atraktivní.

Doporučeno
Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? Rakovina prsu se nevyhýbá ani mladým ženám. Jak si prsa správně samovyšetřit? 23. října 2022 6:00

Problémy mohou nastat i v praktickém životě, například při výběru oblečení nebo při sportu. Pokud má žena větší prsa, může po odstranění jednoho z nich vznikat tělesná nerovnováha, jež může mít podle odborníků za důsledek i poruchy pohybového systému.

rakovina prsu
Zdroj: Pexels/volně k užití

I když je současná plastická chirurgie schopná pomoci ženám domodelovat prso z jiné tkáně, jedná se pouze o náhradu a rekonstruovaný prs nemůže být nikdy stejný jako ten původní. Zdařilá rekonstrukce prsa však může vést ke znovunabytí ztraceného sebevědomí a opětovnému přijetí vlastního těla. Chirurgové umí domodelovat i bradavku, nicméně tato operace nemusí být vhodná ve všech případech.

A právě zde Tereza Pexová spatřuje velkou výhodu v tetování prsních dvorců. „Tetování areol je na rozdíl od modelace neinvazivní zákrok, je u toho tedy větší úspěšnost v zahojení než modelace, která se nemusí uchytit, nebo se naopak může vstřebat,“ říká.

Služby mohou využít nejen onkologické pacientky

Jak celý proces probíhá? Nejprve je podle Terezy Pexové nutná konzultace, při které od žen zjistí informace týkající se poslední operace, stavu jizev a další nezbytnosti. Také je třeba, aby jí klientka zaslala fotografii. Podle ní dokáže make-up artistka posoudit, zda bude tetování možné, či ne.

Životnost bradavek je hodně individuální, záleží na typu kůže a dalších fyziologických faktorech. Ale pro přibližnou představu výdrže se jedná o desítky let.

„Před aplikací si vše důkladně přeměřím a předkreslím, nanesu anestetikum a poté přichází na řadu samotné tetování, při kterém bradavku stínuji tak, aby vytvořila 3D efekt a vypadala co nejvíce realisticky,“ vysvětluje Tereza. Pokud je klientka po jednostranné mastektomii, chybí jí tedy jedna bradavka, přizpůsobuje se tvarem i barvou podle zdravého prsa. Pokud kousek bradavky chybí, dá se také dotetovat. To se podle Terezy netýká pouze onkologických pacientek, ale třeba i žen, které postihuje autoimunitní onemocnění vitiligo, tedy částečná ztráta pigmentu, nebo které jsou po úrazu, kdy je tkáň zjizvená.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený TEREZA PEXOVÁ (@perfectstylist_pexova)

Tetování areol je rozdělené na dvě části. Nejprve dochází k samotné aplikaci a poté korekci, při které se doladí nedostatky. Korekce však není vždy nutná, záleží na tom, jak se bradavky ženě zahojí. Jak dlouho tetování vydrží a je třeba po určité době absolvovat nějakou korekci? „Životnost bradavek je hodně individuální, záleží na typu kůže a dalších fyziologických faktorech. Ale pro přibližnou představu výdrže se jedná o desítky let,“ odpovídá Tereza Pexová.

Zdravotní pojišťovna metodu nehradí. Může se to změnit?

Tetování bradavek je možné podstoupit nejdříve za půl roku od poslední operace, ať už se jedná o mastektomii, či modelaci prsou. Také podle Terezy záleží na tom, jak vypadají jizvy po operaci. „Musí být jemné, měkké a vláčné. Díky tomu se barva lépe zapracuje do pokožky. Tetování areol by mělo být úplně poslední částí v rekonstrukci prsou,“ říká.

Doporučeno
Dnes je Světový den boje proti rakovině: Jak tomuto onemocnění předcházet? Dnes je Světový den boje proti rakovině: Jak tomuto onemocnění předcházet? 4. února 2023 13:33

Přestože službu tetování prsních dvorců začala Tereza Pexová v Pelhřimově nabízet poměrně nedávno, zájem je prý veliký. „Momentálně objednávám na leden, spousta žen má ale teprve před operací, takže musíme vyčkat,“ říká. Tuto techniku nabízí ženám po rakovině zcela zdarma, podobně jako většina dalších artistek. Pokud by za ni vystavila účtenku, částka by se prý pohybovala okolo pěti tisíc korun.

Podle tatérky Christiny Pidlozné, která se tetování bradavek po operaci rovněž věnuje a významně se o rozšíření této metody v Česku zasadila, je v České republice mezi onkologickými pacientkami velký zájem o to, aby zákrok hradila zdravotní pojišťovna. 

„Mezi výkony hrazené pojišťovnou patří rekonstrukce prsu po částečném či úplném odnětí, dále pak i plastickou chirurgií vytvořené nové bradavky a prsní dvorce. Pod to ovšem nespadá rekonstrukce prsních dvorců formou tetování, resp. 3D mikropigmentace, a to i přesto, že jde v některých případech o jedinou možnost obnovy,“ uvedla dříve Pidlozná v rozhovoru pro server iDnes.

Doporučeno
Příběhy žen, které (ne)dobrovolně podstoupily Hamiltonův hmat. Proč bývá tento lékařský úkon kritizován? Příběhy žen, které (ne)dobrovolně podstoupily Hamiltonův hmat. Proč bývá tento lékařský úkon kritizován? 29. srpna 2023 11:00

Jednání s pojišťovnami je podle ní běh na dlouhou trať. „Teď se do vyjednávání zapojila právnická agentura Via luris, kterou vedou dvě ženy, a naše práce je nadchla. Snad se díky nim podaří posunout jednání dál,“ doplnila.

Jak potvrzuje Tereza Pexová, momentálně žádná pojišťovna stále zákrok nehradí a není jasné, kdy a zda vůbec by se to v budoucnu mohlo změnit. „Jelikož se jedná v podstatě o estetickou úpravu, a ne o zdravotní výkon, tak trochu pochybuji, což je škoda a je to smutné. Myslím si, že každá žena má právo cítit se dobře a sebevědomě, nehledě na to, že si to nevybrala,“ dodává. 

Domů
Sdílet
Diskuse