Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. srpna 2023 16:13
Čas čtení 1:41
Ilona Hobzová

VIDEO: Rodina chodící po čtyřech zaměstnává vědce už roky. Co může za podivnou chůzi?

ZAJÍMAVOSTI INDIE VĚDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Rodina Ulasových se poprvé dostala do povědomí veřejnosti díky vědecké práci, po níž v roce 2006 následoval dokumentární film BBC s názvem Rodina, která chodí po čtyřech.

Z devatenácti dětí, které se v rodině narodily, jich tímto neobvyklým způsobem chodí pět. Proč tomu tak je? Odpověď na tuto otázku vede už roky mezi vědci k ostré debatě o etice, genetice a pomoci lidem s postižením.

Za podivnou chůzi může zřejmě genetická vada, ale i další faktory

Předmětem intenzivního vědeckého výzkumu je už několik let pět dětí manželů Ulasových – sestry Safiye, Hacer, Senem a Emine a jejich bratr Hüseyin z provincie Hatay na jihu Turecka. Zatímco jejich sourozenci se z batolení po čtyřech přirozeně posunuli ke vzpřímené chůzi, oni nikoli. Od raného dětství chodí pouze po čtyřech. Vzpřímeně zvládnou kráčet jenom velmi krátkou dobu a stojí je to dost sil. U pětice se navíc vyvinula takzvaná medvědí chůze. Místo aby se opírali o pěsti, jako je tomu u primátů, používají jako druhá „chodidla“ celé dlaně. 

Doporučeno
Spala jsem několik týdnů v autě: Tohle jsou moje tipy na výlet i poslední letní dovolenou Spala jsem několik týdnů v autě: Tohle jsou moje tipy na výlet i poslední letní dovolenou 31. srpna 2023 15:00

Jedním z prvních vědců, který se případem zabýval, byl turecký neurolog Uner Tan. Rodina se dokonce stala předmětem jeho vědecké práce. Tan zjistil, že sedm dětí, včetně těch s „čtyřnohou“ chůzí, je mentálně postižených. Dospěl k závěru, že způsob, jakým se pětice dětí pohybuje, se velmi podobá tomu, jak chodili dávní homo sapiens, než vlivem evoluce začali chodit po dvou. Označil to jako návrat k nižšímu vývojovému stupni a poruchu pojmenoval jako Uner Tanův syndrom. Jak jinak.


Tan svou práci veřejně nepublikoval a držel ji pod pokličkou. V roce 2005 se k ní ale dostali britští vědci Nicholas Humphrey a John Skoyles. Toho roku se připojili ke štábu stanice BBC, která se vypravila o rodině natočit dokument. Dvojice vědců ale zaujala zcela jiné stanovisko než turecký neurolog. „To, že profesor Tan popsal tuto rodinu jako ukázku ‚devoluce‘, tedy jakéhosi evolučního návratu, je vědecky nezodpovědné a vůči rodině navíc velmi urážlivé,“ citoval Humphreyho britský The Sun.

Humphrey a Skoyles společně s neurologem Rogerem Keynesem Tanovu teorii zcela odmítli. Všichni postižení sourozenci, jejichž rodiče jsou bratranec a sestřenice z druhého kolena, trpí podle nich vrozenou mozkovou vadou, takzvanou mozečkovou ataxií. Mají tedy velké problémy udržet rovnováhu, což jim chůzi po dvou značně ztěžuje. Tomu se tak přizpůsobil i jejich motorický vývoj. Kromě genetických faktorů sehrály velkou roli i fyziologické, psychologické a sociální faktory. Vliv na vývoj dětí mohlo mít také to, že děti coby batolata nikdo z okolí nepodporoval, aby se postavily.

Doporučeno
U Karibiku byl nalezen živý žralok grónský. Může být starý až 500 let U Karibiku byl nalezen živý žralok grónský. Může být starý až 500 let 29. srpna 2023 17:32

Rodinou se vědci stále zabývají, protože poznatky o jejich zvláštním vývoji by mohly pomoci se zkoumáním různých genetických vad. V domě i venku mají nainstalované pomocné tyče pro lepší pohyb. Rodina se ale v minulosti musela přestěhovat na samotu, místní je kvůli jejich jinakosti dokonce kamenovali. 

Domů
Sdílet
Diskuse