Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
30. září 2023 11:00
Čas čtení 2:36
Adéla Švehlíková

Všechno nejlepší, Virgile. Zesnulý návrhář by oslavil 43. narozeniny. Připomeň si jeho odkaz v módě

Všechno nejlepší, Virgile. Zesnulý návrhář by oslavil 43. narozeniny. Připomeň si jeho odkaz v módě
Zdroj: Getty Images/Virgil Abloh
MÓDA
Uložit Uložené

Prolnutí streetwearu a luxusní módy, sociální rovnost. To je jen výčet klíčových pojmů, které bychom mohli připsat zesnulému Virgilu Ablohovi. Dneska by však slavil své 43. narozeniny a my vzpomínáme na jeho odkaz.

„Pro mě je design o čemkoliv, co najdu a stojí to za vyprávění příběhu,“ pronesl jednou Virgil Abloh. Jeden z nejproslulejších módních designérů posledního desetiletí by dnes oslavil své 43. narozeniny. Při této příležitosti si tak připomeň ty nejzásadnější momenty jeho kariéry, které ovlivnily současné pojetí módy.

Virgil Abloh
Zdroj: TASR/AP


Jsou to téměř dva roky, co (nejen) módní svět navždy opustil slavný ghansko-americký módní designér Virgil Abloh. Od roku 2019 bojoval v tajnosti s rakovinou, které nakonec na podzim 2021 podlehl. Již za svého života byl označován za génia, a to nejen z důvodu výjimečného talentu, ale zejména i vlivu, který využíval tím správným směrem. 


Virgil nebyl pouze módním designérem, jak si ho široká veřejnost zaškatulkovala, byl to i úspěšný DJ, architekt a inženýr.

Virgil Abloh.
Virgil Abloh. Zdroj: Getty Images/Virgil Abloh

Koneckonců to bylo právě studium architektury a inženýrství, čemu se věnoval. Na módní olymp se tak vyšplhal i bez odborného vzdělání v módním designu. První vlaštovkou, která mu otevřela cestu v módní branži, byla spolupráce s Kanyem Westem v roce 2009 u high fashion domu Fendi. Poté Virgilova kariéra nabrala na obrátkách a následoval jeho první byznys počin, Pyrex Vision. 

Virgil Abloh a Kanye West.
Virgil Abloh a Kanye West. Zdroj: Getty Images/Virgil Abloh a Kanye West
Pyrex Vision.
Pyrex Vision. Zdroj: Propagační materiál/Grailed

Propojení streetwearu s luxusem 

V roce 2013 uvedl Abloh na trh svou luxusní streetwearovou značku Off-White, kterou si ihned zamilovali nejen fashion fanatici, ale i samotné celebrity. Vzpomínáš si na iconic industriální pásky? Dnes se jedná spíše o meme, v době svého největšího úspěchu však nesměly chybět v šatníku každého správného hypebeasta. 

Off White belt.
Off White belt. Zdroj: Propagační materiál/Farfetch
Bella Hadid Off White.
Bella Hadid Off White. Zdroj: Getty Images/Bella Hadid


Na starost má tento brand také stěžejní momenty v propojení streetwearu a vysoké módy. Důležitá je zejména spolupráce s Nike, která spočívala v dekonstruování signature tenisek. Abloha vyjma klasického umění inspirovala obzvlášť kultura mládeže, jejíž tvář vtiskl do svých projektů. Tím započala naprostá revoluce, od které se odrazilo nespočet módních syntéz podobného charakteru. 

Virgil Abloh
Zdroj: Nice Kicks
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse