Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš článek:
Těstoviny z Číny, turecký štrúdl a římské ponožky v sandálech. Podívej se, jak kulturní fúze ovlivnila náš jídelníček

Pro některá jídla ale musíme jít mnohem dál. Hluboko v historii bychom našli třeba původ smaženého těsta tempura, do kterého se v japonské kuchyni obaluje vše od mořských plodů přes houby až po zeleninu. Tenhle postup přinesli do Japonska portugalští misionáři na sklonku 16. století. Koneckonců etymologové odhadují, že i samotný název je možná odvozen od portugalského slovesa temperar, což znamená dochutit. 

Japonské těstíčko tempura.
Japonské těstíčko tempura. Zdroj: Getty Images


Portugalští kolonizátoři stojí i za vznikem dalšího tradičního pokrmu. V indické provincii Goa, která svého času patřila pod Portugalsko, vznikl totiž na první pohled indický pálivý pokrm vindaloo. I když se dnes podává v každé indické restauraci, původně bylo toto jídlo známé jako portugalské Vinha d'Alho a Goané si ho začali později dochucovat kořením a chilli, které Portugalci dovezli ze svých kolonizačních cest po Americe. 

Turci přinesli štrúdl i kuličky z Ikey

I když při každé návštěvě švédské prodejny Ikea si jen málokdo odpustí gastronomické zpestření v podobě masových kuliček Köttbullar, ani ty nejsou původně švédské. Vychází z receptu, který do své země v 18. století přivezl švédský král Karel XII. z Osmanské říše, tedy dnešního území Turecka. Ikea před několika lety tento fakt o původu švédského národního jídla zveřejnila na svých sociálních sítích a rozproudila rozsáhlou diskuzi.

ikea, masove gulocky, kottbullar
Zdroj: Unsplash/Kina


Do Turecka, respektive Osmanské říše, musíme zajít i při hledání receptu na štrúdl. I když ten by mnoho lidí považovalo za typicky český, případně rakouský, dezert vychází ze základů tradičního osmanského dezertu baklava. Turci původní verzi dostali do Maďarska, odkud se přesunula do Rakouska a pak i k nám. 

10. místo – Apfelstrudel, Rakousko. Jablečný štrúdl známe všichni. Tato mňamka vychází z konceptu turecké baklavy, kterou do Habsburské monarchie přivezli Osmani.
10. místo – Apfelstrudel, Rakousko. Jablečný štrúdl známe všichni. Tato mňamka vychází z konceptu turecké baklavy, kterou do Habsburské monarchie přivezli Osmani. Zdroj: Wikimedia Commons/Burkhard Mücke

Těstoviny z Číny a britská Indie 

Přestože přesný původ není úplně jasný a existují různé teorie, tradičně italské nejsou ani těstoviny. Podle legendy si totiž recept na ně dovezl v roce 1292 Marco Polo z Číny. Někteří ale tvrdí, že jejich původ sahá ještě dál a na Sicílii je přivezli Arabové, kteří ostrov obývali v období devátého až jedenáctého století. 

těstoviny
Zdroj: Freepik/@ azerbaijan_stockers/volně k užití


Existují ale také klasiky lokálních kuchyní, které jsou zaprvé velmi mladé a zadruhé vůbec nejsou lokální. Jednou z nich je třeba tikka masala, která vůbec nepochází z Indie a nejspíš vznikla v sedmdesátých letech ve Skotsku, kde ji poprvé připravil šéfkuchař z Bangladéše. I když má pokrm základy v ingrediencích z Indie, která byla stejně jako Bangladéš britskou kolonií, z druhé nejlidnatější země světa vůbec nepochází.

tikka masala
Zdroj: Unsplash/Raman

Norský marketingový tah na Japonce

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek končí na další straně
Strana 2 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse