Ještě překvapivější pak možná může být lososové sushi. Ačkoliv by nejspíš každý bezmyšlenkovitě vypálil, že pochází z Japonska, původní receptura se syrovým lososem vůbec nepočítala a jedná se pouze o chytrý marketingový projekt. Podél japonského pobřeží totiž nebyl dostatek zdravých lososů a kvůli parazitům se jejich maso muselo tepelně upravovat.
V rámci expanze do Japonska ale začali v šedesátých letech s chovem lososů v regulovaných podmínkách experimentovat Norové. V té době navíc Japonci svá loviště natolik vytěžili, že začali čím dál tím častěji sahat po importu ryb ze zahraničí. V osmdesátých letech Norové rozjeli masivní propagační kampaň, kdy na menu luxusních hotelů a přes vybrané japonské šéfkuchaře začali nabízet lososové sushi. Nakonec se toho chytli i japonští prodejci a i konzervativní Japonci si lososové sushi zamilovali a pojali ho za svůj tradiční pokrm.