Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
Těstoviny z Číny, turecký štrúdl a římské ponožky v sandálech. Podívej se, jak kulturní fúze ovlivnila náš jídelníček

Ještě překvapivější pak možná může být lososové sushi. Ačkoliv by nejspíš každý bezmyšlenkovitě vypálil, že pochází z Japonska, původní receptura se syrovým lososem vůbec nepočítala a jedná se pouze o chytrý marketingový projekt. Podél japonského pobřeží totiž nebyl dostatek zdravých lososů a kvůli parazitům se jejich maso muselo tepelně upravovat. 


V rámci expanze do Japonska ale začali v šedesátých letech s chovem lososů v regulovaných podmínkách experimentovat Norové. V té době navíc Japonci svá loviště natolik vytěžili, že začali čím dál tím častěji sahat po importu ryb ze zahraničí. V osmdesátých letech Norové rozjeli masivní propagační kampaň, kdy na menu luxusních hotelů a přes vybrané japonské šéfkuchaře začali nabízet lososové sushi. Nakonec se toho chytli i japonští prodejci a i konzervativní Japonci si lososové sushi zamilovali a pojali ho za svůj tradiční pokrm.

sushi, maki, jedlo
Zdroj: Unsplash/Mahmoud Fawzy
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 3 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse