Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
24. září 2023 6:00
Čas čtení 4:28
Vojtěch Vanda

Tragédie v českém hip hopu: Osobnosti, které přišly o život, se oběsily, udusily jídlem nebo umřely na rakovinu

Tragédie v českém hip hopu: Osobnosti, které přišly o život, se oběsily, udusily jídlem nebo umřely na rakovinu
Zdroj: Instagram / @jackpotdaniels
HUDBA ČESKÝ RAP RAP
Uložit Uložené

Násilí, vyřizování účtů, předávkování drogami... Jednou za čas se v médiích objeví zpráva ze světa, že některá z hiphopových osobností přišla o život z těchto důvodů. I v Česku, i když naštěstí ne tak často, přicházíme o osobnosti ze scény.

Deník The New York Times spočítal, že za 50 let existence hip hopu ztratila tato kultura 63 velkých osobností. Mezi nimi samozřejmě najdeme 2Paca, Biggieho, Eazy-Eho, ale také nedávno zemřelé osobnosti jako Maca Millera, Nippseyho Hussla, PMB Rocka a další. 

Tolik lidí naštěstí český rap neztratil. Nicméně i když tu americká kultura gangů nefunguje, pár životů domácí scéna ztratila. 

DJ Ali

Mluvilo se o něm jako o prvním českém hiphopovém DJi. Ali alias Jan Turek si bohužel získal i tragické prvenství, jelikož se stal první známou osobností tuzemského hip hopu, která přišla o život. 

Ali utvářel rapovou komunitu nejlépe, jak dokázal. Byl součástí Radia Spin, od roku 1997 vystupoval v klubu Roxy a obstarával gramce v legendární skupině Coltcha. V dubnu 2009, v jednatřiceti letech, ale jeho životní pouť skončila.

Honzu Turka napadla rakovina. Vše proběhlo až moc rychle. Pokus o záchranu jeho života v podobě vyoperování nádoru, který měl na mozku, se nezdařil a Ali odešel. Ani ne měsíc poté se na jeho počest konala akce, jejíž výtěžek putoval právě na boj s rakovinou. Zúčastnila se jí tehdy největší jména scény – PSH, Prago Union, Supercrooo, Moja Reč, ale také Abdul 52, Liquid A nebo Hlava.

Doporučeno
Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost Kafkovská proměna Renneho Danga byla dokončena. Na problémech v ráji cítím bezvýchodnost, osobnostní krizi a sebelítost 29. dubna 2024 14:00

Ostatně poslední jmenovaný, který bral Aliho jako svého mentora, ještě v roce 2019 spravoval Aliho profil na Facebooku, kde promoval zdigitalizovanou verzi mixtapu First Aid Kit s DJem Wichem.

Sju Kjůt

Nespoutaná duše, která byla možná na život v realitě až moc divoká. Jako by nestačilo, že je tuzemská ženská rapová scéna již tak řídce obsazena...

Pro skandál nešla daleko, takže dvacetiletou brněnskou rodačku Sju Kjůt miloval i bulvár. Její životní příběh je ale spíše smutný než šokující. Zuzana K., jak znělo její občanské jméno, byla vzornou středoškolačkou, jenže postupem času ji drogy a zhoršený zdravotní stav dovedly k úplnému konci.

Když si člověk poslechne její tvorbu, ať už na Soundcloudu, nebo z archivních videí na YouTube, slyší tvrdou dekadenci podobnou stylu Tylera Durdena. Očividně nebyla tak povedená, ale měla svůj charakter, což jí společně s bizarními situacemi, které vytvářela v klubech v Praze, kde se živila jako striptérka, dělalo jméno.

Dle spekulací ale takhle utíkala před realitou. Dle webu Expres.cz bojovala s rakovinou od dětství a několik měsíců před smrtí se dozvěděla, že se nemoc dostala do posledního stadia. Proto se rozhodla žít naplno. Zřejmě posílena omamnými látkami v červnu roku 2018 ukončila svůj život v brněnském obchodním centru Letmo skokem ze čtvrtého patra.

Jackpot

Asi nejznámější ztráta pro dnešní rapové fanoušky přišla v době, kdy se zdálo, že růstem pardubického labelu Milion+ nejde zatřást. Šlo, a to poměrně zásadně. Nečekanou událostí ve vlastních řadách.

Na konci roku 2016 se zdálo, že vše bude jenom lepší. I kariéra rappera Jackpota Danielse, občanským jménem Daniela Turoně, byla na vzestupu. Přestože již tehdy spolupracoval s rapovou špičkou, jasný a dynamický růst labelu Yzo Empire, jehož byl součástí, sliboval úspěch daleko za hranicí představitelného. 

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Jenže deset dní po novém roce 2017 přišla nečekaná a velmi smutná zpráva. Čerstvě třicetiletý umělec spáchal sebevraždu. Přestože se spekulovalo o autonehodě, ukázalo se, že si JCKPT zvolil odchod na věčnost sám. Autor hitů projektu Pod vlivem, který prakticky odstartoval novodobou kariéru Logica alias Yzomandiase, se oběsil.

Málokdo tomu zpočátku věřil, o čemž svědčily i horečné debaty v komentářích na sociálních sítích. Jenže zprávy od nejbližších nakonec tragédii potvrdily. Důvodem, proč se dobrovolně vzdal svého života, byl hazard. Žil „casino life“, jak také tvrdí popisek na jeho stránce na Facebooku, což se zrcadlilo i v textech. Několikamilionové dluhy zejména z pokeru mu podrazily nohy. Kromě toho se ale hovořilo i o zdravotních problémech, které psychice umělce údajně nijak nepřidaly.

Fanoušci si nakonec mohli JCKPTa, který se na české rapové scéně angažoval i v žánrových rádiích, poslechnout i post mortem, když bylo na počest jeho památky vydáno EP 111 (datum 11. 1. odkazovalo na datum úmrtí), kde se objevily hity jako Futruju, Versace Vibe či Co když zbejvá jen tejden. Doteď se na něj vzpomíná prakticky při každém releasu jednotlivých členů domovského labelu.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse