Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti T-Mobile CZ a Slovak Telekom.
28. září 2023 14:00
Čas čtení 3:39
Sponzorovaný obsah

Ženy jsou ve světě IT stále jednorožci. Češky jsou na tom hůře než evropský průměr, tato společnost se to pokouší změnit

TECH
Uložit Uložené

Společnost T-Mobile CZ se ve svých kampaních dlouhodobě snaží vyvrátit stereotyp, že ženy do IT nepatří.

Ženy mohou být v některých případech úspěšnějšími počítačovými programátorkami než muži, ale jen tehdy, když neprozradí své pohlaví. Studie z roku 2016 zkoumala známou americkou softwarovou platformu. Bylo zjištěno, že kódy napsané ženami byl schváleny ve vyšší míře (78,6 %) než ty, které napsali muži (74,6 %). Háček byl však v tom, že programátorky ve svém profilu neuvedly své pohlaví. Když napsaly, že jsou ženy, míra přijetí klesla na 62,5 %.

Možná to není případ každé společnosti, ale faktem je, že i české a slovenské ženy považují tento segment za méně atraktivní. Podle statistických údajů je podíl žen zaměstnaných v IT v České republice nejnižší v EU. 

Společnost T-Mobile CZ i její slovenský protějšek Slovak Telekom se snaží ženám ukázat, že IT je prostředí, ve kterém mohou rozvíjet své schopnosti a talent. Zeptali jsme se tří úspěšných žen, které se podělily o to, jaké je to být ženou v IT.

Pohlaví by nemělo omezovat potenciál jednotlivce

„Pojďme se na tuto problematiku nejprve podívat jako na něco, co se týká celé společnosti. Podle průzkumů, které máme k dispozici, je na Slovensku i v Česku podíl žen v IT mnohem menší než podíl mužů. Zároveň je důležité zmínit, že se podíl žen na Fakultě informatiky STU (Slovenská technická univerzita, pozn. red.) pomalu, ale jistě zvyšuje. To se pak promítá i na trhu práce. Je to běh na dlouhou trať,“ vysvětluje HR ředitelka pro Slovak Telekom a T-Mobile CZ Jitka Adámková.

Slovak Telekom, T-Mobile CZ
Zdroj: Slovak Telekom, T-Mobile CZ

S negativními komentáři o svých schopnostech se dosud Diliana Durkajová a Jelena Pečurica nesetkaly. „Setkala jsem se spíše s pozitivním projevováním obdivu či úcty k ženám, které v této oblasti vynikají,“ vysvětluje Diliana, která je šéfkou oddělení Umělé inteligence Slovak Telekom. „Dříve to byl jiný typ předsudků, například že ženy, které mají děti, nemají čas věnovat se své práci,“ dodává Jelena, která zastává pozici produktové manažerky v T-Mobile Czech Republic.

Pohlaví by nemělo omezovat potenciál jednotlivce. Společnosti T-Mobile CZ a Slovak Telekom se ve svých kampaních dlouhodobě snaží vyvrátit stereotyp, že ženy do IT nepatří. Z toho důvodu Slovak Telekom aktivně spolupracuje s občanským sdružením Aj Ty v IT a účastní se eventu Girls Day.

Podle Jitky Adámkové potřebujeme ukázat mladým dívkám společenské vzory, které je mohou inspirovat. „Například u nás v Slovak Telekomu vede náš tým specialistů na umělou inteligenci žena, kolegyně Diliana.“

Slovak Telekom, T-Mobile CZ
Zdroj: Slovak Telekom, T-Mobile CZ

Jelena si všimla, že se některé ženy rozhodují později v kariéře reprofilovat a vyzkoušet práci v oblasti technologií. Tvrdí, že čím více takových příkladů bude, tím více žen to vyzkouší.

„Dosavadní příklady ukazují, že v těchto vodách můžeme plavat stejně jako kdokoli jiný.“

Podle Diliany je IT úžasně se vyvíjejícím sektorem. Pokud tě baví neustálé vzdělávání se a adaptace na nové technologie, nemáš proč váhat. Informační technologie už nejsou jen o tom, jestli dokážeš programovat. „V dnešní době je stále důležitější fúze světů IT a byznysu – to znamená umět komunikovat oběma směry, a hlavně vytvářet hodnotu koncovému zákazníkovi a neuzavírat se jen ve světě kódů a aplikací,“ vysvětluje.

V Slovak Telekom sice mají momentálně převahu mužů, ale tento poměr se postupně vyrovnává. V některých týmech je zastoupení obou pohlaví velmi podobné. „Co znamená slabé zastoupení žen? Vyhodnotit to umíme pouze vůči nějakému benchmarku, ale ten je a bude dynamický v čase. Osobně to nevnímám, polovina našeho týmu jsou ženy a také zastupují i ​​manažerské IT pozice. Předpokládám, že tento trend bude ještě stoupat,“ komentuje Diliana.

zjisti víc o práci pro T-Mobile

Ženy se nebojí změny

Rozhodnutí změnit svou práci do velké míry ovlivnila pandemie a povinný home office. Data z roku 2021 sledovala kariérní změny na trhu práce – u žen vzrostly o 54 % ve srovnání s předchozím rokem, což je rekord. Ženy stále více přehodnocují své kariérní cíle na základě řady kritérií, jako je pracovní flexibilita či výše platu.

Průzkum na vzorku 2 000 lidí odhalil, že asi 4 z 10 žen zažily syndrom vyhoření. Zároveň jedna třetina dotázaných uvedla, že jejich příjem nestačí na pokrytí rodinných výdajů.

ženy, IT, práca
Zdroj: Unsplash/CoWomen

Při výběru pracovní pozice jsou pro Jelenu velice důležitá osobní kritéria. Tvrdí, že alespoň tři z jejích čtyř hlavních kritérií musí být splněna na velmi vysoké úrovni. „Moje čtyři kritéria jsou možnost zůstat zvědavý a naučit se nové technologie, práce s inspirativními lidmi, zlepšení života týmu, adekvátní kompenzace. Mám pocit, že v mé současné práci jsou splněna všechna čtyři kritéria,“ dodává.

Jelenin tým tvoří lidé z různého zázemí. „Můj tým pochází z 11 zemí světa. Je v něm mnoho odbornic ve vedoucích pozicích. Stejně jako se snažím podporovat členy svého týmu, cítím, že moji lídři podporují i ​​mě,“ vysvětluje.

Slovak Telekom, T-Mobile CZ
Zdroj: Slovak Telekom, T-Mobile CZ

Za klíč k dosažení cílů považuje flexibilitu – ta pomáhá udržet kreativitu a splňovat povinnosti i mimo pracovní život.

Diliana cítí ve své práci podporu díky nastavení firemní kultury. „Mojí podporou je, že se můžu spolehnout na své kolegy i management. Na systémy i stabilní společnost. Přidáš se k nám?“

T-Mobile má momentálně otevřeno 67 pozic, takže máš skutečně z čeho vybírat. Všechny najdeš na tomto odkazu. Proč se ti vyplatí pracovat pro T-Mobile? Vybrali jsme několik benefitů:
• Každý rok můžeš získat bonus do výše 15 či 25 % (v závislosti na pozici) své roční mzdy, a to na základě výsledků firmy.
• Denní příspěvek na stravu ve výši 107 Kč.
• Příspěvek na důchodové spoření.
• Při dočasné pracovní neschopnosti (trvající maximálně 10 dní) ti nahradí příjem ve výši 80 % denního vyměřovacího základu.
• Podpoří tě jednorázovou finanční pomocí při nepříznivé životní situaci.
• Můžeš se stát akcionářem skupiny Deutsche Telekom a čerpat výhody s tím spojené.
• Odměny za individuální výkon.
• Flexibilní pracovní doba.
• Pět dní osobního volna navíc.
• Psychologické poradenství telefonicky nebo online.
pracuj v T-Mobilu
Domů
Sdílet
Diskuse