Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. října 2023 13:00
Čas čtení 6:04
Lukáš Čelka

Tajný výzkum spojil mladou ženu a delfína natolik, že měli intimní poměr. Když skončil, zvíře ze smutku spáchalo sebevraždu

ZAJÍMAVOSTI SEXUALITA
Uložit Uložené

Teprve 20letá dobrovolnice byla odhodlána udělat pro výzkum všechno. Dokonce i sexuálně uspokojit delfína.

Delfíni jsou fascinující zvířata. Myslel si to i americký neurolog John Lilly, který těmto rozkošným tvorům věnoval část svého života. Lilly doufal, že dokáže rozvinout schopnost delfínů vydávat zvuky na takovou úroveň, že by mohli mluvit lidskou řečí.

Náš příběh se datuje do 60. let 20. století –⁠ do doby, kdy převažoval názor, že velikost mozku živočichů souvisí s jejich inteligencí. Vědci považovali delfíny za pozoruhodné tvory díky jejich snaze napodobovat lidskou řeč. John Lilly se ve svém výzkumu pokoušel rozvinout právě tuto jejich schopnost. Věřil, že pokud se lidé naučí porozumět komunikaci jiných inteligentních druhů, dokáží tyto znalosti využít v budoucnosti i při případném setkání s mimozemskou civilizací.

V této době do děje vstupuje mladá, teprve dvacetiletá dobrovolnice Margaret Lovatt. Přestože nemá žádné vzdělání v oboru a není ani výzkumnicí, svým entuziasmem pro práci s delfíny Lillyho přesvědčí, aby ji zaměstnal. V rámci své práce se Margaret podaří se zvířaty sblížit. Zejména s delfínem Peterem, se kterým si vybuduje specifický vztah.


Předtím, než si povíme tento fascinující příběh, který zřejmě inspiroval i slavného Guillerma del Tora u filmu The Shape of Water, bychom ti rádi připomněli, že tvořit kvalitní obsah můžeme jen díky našim předplatitelům. Pokud se ti tedy naše články o různých zajímavostech ze světa líbí, podpořit nás můžeš vstupem do klubu Refresher+.

Velký mozek, chytré zvíře

Od doby, kdy neurolog John Lilly v roce 1949 zpozoroval z pláže velrybu, na ni nedokázal přestat myslet. Fascinoval ho zejména obrovský mozek zvířete. Právě kvůli němu předpokládal, že se musí jednat o velmi inteligentního tvora, píše portál The Guardian.

Doporučeno
Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu Záleží na velikosti penisu? A můžu ovlivnit chuť spermatu a poševních šťáv? S Klárou Kloudovou odpovídáme na otázky ohledně sexu 27. dubna 2024 9:00

Pohled na velrybu Johna Lillyho natolik nadchl, že během následujících let začal podnikat plavby po Karibiku a hledat další mořské savce s velkým mozkem. Právě na jednom z takových výletů navštívil vědec mořskou Zoo Marine Studios v Miami –⁠ první místo na světě, kde lidé drželi delfína v zajetí.

Rybáři považovali delfíny za škodnou, ale v nádržích Marine Studios návštěvníky bavila jejich roztomilá a hravá povaha, díky které si je lidé oblíbili. Zaměstnanci na delfíny nedali dopustit, protože se rychle uměli naučit nové triky.

john lilly
Zdroj: Wikipedia Commons/@The Official Obituary of John Cunningham Lilly, M.D.

Právě v Marine Studios měl John Lilly poprvé možnost studovat mozky živých delfínů. Vědec potřeboval savce uspat, aby dokázal zmapovat jejich mozkovou kůru pomocí jemných sond. Šlo o náročný výzkum ve špatných podmínkách, který pro několik delfínů skončil tragicky, protože jim narkóza způsobovala zástavu dechu.

Lillyho výzkum však v roce 1957 nabral nový směr. Jednou během přípravy delfína na zákrok totiž zaslechl, jak se savec pokusil napodobit jeho hlas, ale i hlasy dalších lidí přítomných v operačním sále. Lillyho to nejprve překvapilo a později úplně posedlo. Dospěl k závěru, že chování delfína může naznačovat ambice tohoto druhu komunikovat s lidmi.

Doporučeno
Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou Jak dosáhnout orgasmu pomocí mačkání stehen? Seznam se se syntribací, netradiční masturbační technikou 20. dubna 2024 8:00

Vědec se domníval, že výzkum delfínů může přinést výrazné vědecké pokroky, a to zejména v oblasti mezidruhové komunikace. Svou teorii publikoval v roce 1961 v knize s názvem Man and Dolphin. Johnova kniha zaujala širokou veřejnost a stala se bestsellerem. Fascinovala dokonce i astronomy, kteří věřili, že i díky Lillyho výzkumu se možná jednou dokáží dorozumět s mimozemskými civilizacemi.

Obrovský zájem společnosti, ale i vědecké obce pomohl Lillymu získat finanční podporu na výzkum. Díky penězům od NASA a vládních agentur se mu v roce 1963 podařilo otevřít vlastní laboratoř přizpůsobenou ke zkoumání komunikace mezi člověkem a delfínem.

Splněný sen

Tak jako většina dětí i Margaret Howe Lovatt vyrůstala na příbězích o mluvících zvířatech. Margaret z nich však nikdy nevyrostla, píše portál The Guardian. Když se jako 20letá dozvěděla, že se nedaleko jejího domova nachází tajná laboratoř s delfíny, neváhala ji navštívit.

dolphin house
Zdroj: Flickr.com/@Wayne Hsieh

Její entuziasmus pro věc nadchl Lillyho natolik, že ji v laboratoři zaměstnal bez jakéhokoli vzdělání v oboru. Margaret do nové práce nastoupila na začátku roku 1964. Za několik měsíců si ji tři delfíni –⁠ subjekty výzkumu –⁠ rychle oblíbili.

„Byli tam tři delfíni: Peter, Pamela a Sissy. Sissy byla největší a nejhlučnější, ráda se předváděla. Pamela byla velmi stydlivá a bázlivá. Peter byl mladý samec. Sexuálně dospíval a byl trochu... nezbedný,“ zavzpomínala si Margaret Lovatt pro The Guardian.

Vyzkoušej předplatné
za 129
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 145791 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Jak a proč se Margaret sblížila s delfínem Peterem.
  • Jak ze začátku Margaret reagovala na to, že je Peter vzrušený.
  • Jakým způsobem dobrovolnice pomáhala Peterovi se sexuálním uspokojováním.
  • Zda se Margaret líbil intimní kontakt s delfínem.
  • Jakých pokroků Lillyho studie dosáhly.
  • Proč začal později Lilly využívat při svém výzkumu LSD.
  • Proč si odborník myslí, že smrt delfína Petera byla sebevraždou podnícenou jeho steskem po Margaret.
Domů
Sdílet
Diskuse