Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. října 2023 17:00
Čas čtení 0:51
Ondřej Jarůšek

Keith Richards z The Rolling Stones přiznal, že bojuje s nemocí, která ovlivňuje jeho hraní na kytaru

Keith Richards z The Rolling Stones přiznal, že bojuje s nemocí, která ovlivňuje jeho hraní na kytaru
Zdroj: Wikimedia/Raph_PH/volně k užití
HUDBA THE ROLLING STONES ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Kytarista z legendární skupiny The Rolling Stones Keith Richards brzy oslaví osmdesáté narozeniny, i přes vyšší věk je ovšem stále aktivní. Popsal však, jak artritida ovlivňuje hraní na jeho oblíbený nástroj.

Devětasedmdesátiletý kytarista Keith Richards je jedním ze zakládajících členů britské skupiny The Rolling Stones, která funguje už od roku 1962. Kapela teď vydává novou desku Hackney Diamonds, jedná se o její první album po osmnácti letech. 

Richards je na pódiu stále aktivní, což dokázal i při loňském turné při příležitosti 60 let od vzniku kapely. V rozhovoru pro BBC však Richards popsal, jak nemoc ovlivňuje jeho hraní na kytaru.

Doporučeno
Adam Mišík odhalil sumu, kterou dostal za Banger. „Nešel jsem do toho kvůli penězům,“ říká Adam Mišík odhalil sumu, kterou dostal za Banger. „Nešel jsem do toho kvůli penězům,“ říká 10. října 2023 13:01

Richards bojuje s artritidou, což je nemoc imunitního systému, která postihuje klouby (především v kolenou, zápěstí a prstech). „Není pochyb o tom, že to ovlivňuje, jak hraju na kytaru. Nemám ale žádné bolesti,“ řekl v rozhovoru pro BBC s tím, že jeho nemoc není zhoubná a projevy jsou zatím spíše mírné. „Jsem o něco pomalejší, ale to bude možná spojeno spíš s věkem,“ dodal.

I po všech těch letech je Richards kytarou fascinován, stále totiž objevuje nové věci a způsoby, jak hrát. „Když zjistím, že už něco dělat nemůžu, tak mi kytara ukáže, že existuje jiný způsob, jak to udělat. Jeden prst se posune na jiné místo a tím se otevřou úplně nové dveře. Nikdy se nepřestáváš učit,“ řekl.

Deska Hackney Diamonds vychází 23. října a obsahuje celkem dvanáct stop. Hostují na ní legendy hudebního průmyslu jako Elton John, Paul McCartney, Stevie Wonder nebo Lady Gaga.

Domů
Sdílet
Diskuse