Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. října 2023 11:00
Čas čtení 2:06
Vojtěch Vanda

Nová deska Viktora Sheena je rapové zlato. Planeta opic aspiruje na nejlepší album roku

Nová deska Viktora Sheena je rapové zlato. Planeta opic aspiruje na nejlepší album roku
Zdroj: Mike Roft / Propagační materiál
HUDBA ČESKÝ RAP RAP
Uložit Uložené

Smackův a Huclberryho drop END 2 END nás nechal v přesvědčení, že to byl letošní český rapový peak. A pak vydal sólovku Viktor Sheen.

Minulý čtvrtek proběhla dlouho očekávaná show Calina s Viktorem Sheenem ve vyprodané O2, během níž Viktor vypustil do světa album s názvem Planeta opic. A Sheenova placka je vždy konkurentem top 5, proto bylo nutné si ji okamžitě poslechnout a reagovat.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený REFRESHER Česko (@refreshercz)

Přitom ji letos vydávat nemusel. S parťákem, se kterým O2 vyprodal, vydal v únoru album ROADTRIP, které ovládlo vše, co mohlo. Ještě ani neuběhl rok a tracky Safír, Dívej a Cikády mají samy o sobě desítky milionů přehrání. Safír dokonce útočí na poslechovost all-time favourite tracku Až na měsíc, když během osmi měsíců nasbíral 25 milionů pouze na Spotify.

Doporučeno
Viktor Sheen přepsal s novou deskou rekordy. Planeta opic je celosvětovým hitem na Spotify Viktor Sheen přepsal s novou deskou rekordy. Planeta opic je celosvětovým hitem na Spotify 17. října 2023 13:30

Čekal jsem, že půjde o hit. Stejně jako Příběhy a sny, Černobílej svět a Barvy urvaly všechna možná prvenství v internetových hitparádách. Nová deska, která prolomila roční Sheenovo mlčení, mi však nedávala smysl zejména po grafické stránce. Autu jsem rozuměl, dvěma postavám také, ale proč tam jsou gorily? To mi nešlo na mozek.

Všude jenom opice

Věřím, že již během tvorby ROADTRIPu se Viktorovi rodila v hlavě myšlenka, že svět je jen prostor, ve kterém existují opice, jimž se dějí opičárny. A to také na 41 minut dlouhé desce zdůraznil – odkaz na potřebu silné tlupy, ale také opičí mentalitu, příslušnost k divoké džungli, houpání se na větvích, ale i nutnost vlastnit banány.

Každá z metafor symbolizuje nějaký způsob chování, existence, prostředků, ať už záporných, nebo kladných, které jsou všednostmi našich životů. Nutno podotknout, že jsou velmi šikovně zakomponovány do desky a tvoří jí celistvý koncept. S tím vším mu pomohli také hosté. Kromě gorilího bratra Calina také P T K, Yzomandias a Annet X (jejíž hlas na desce až podezřele připomíná Rihannu).

Viktor Sheen Planeta opic
Zdroj: Mike Roft / Propagační materiál

No a co se hudby týče, začíná být takovou klasikou, že od Sheena dostaneme vždycky od každého něco. Planeta opic obsahuje tvrdé melodie, taneční house, rytmický trap, mocné switch-upy i tracky k zamyšlení, jež slepí do jednoho konzistentního balíčku brněnský mistr zvuku D.Kop. 

Souboj o album roku

A teď babo raď. Letos vyšlo hodně zajímavých desek, které by se mohly během obyčejného roku vměstnat do top 5. Jenže tolik místa tam není. A i první místo dostává zabrat. Po zvážení okolností si však pořád stojím za tím, že letošní jedničkou bude Smack s Huclberrym. Proč? 

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Strašnický rezident je zde přece jenom o kousíček napřed. Jeho album na mě působilo údernějším dojmem, což je vibe, který momentálně více rezonuje s mým vkusem. Smack také zvládl udělat bezvadnou desku jen s jedním velkým rapovým hostem, zatímco Sheen využil hned čtyřech hostovaček, jejichž vliv se jasně promítl do hodnocení desky. Ne vždy se povede zakomponovat hosty správně, ale tady to tak bylo a myslím si, že bez nich by deska nebyla o nic lepší než ty předchozí. Což je samozřejmě taktéž výborné, ale rozumíš, jak to myslím.

Poslední myšlenka v tomto srovnání se věnuje wow efektu. Smacker mě překvapil. U Sheena jsem měl pocit, že už jsem skladbu slov, flows i charakter písní dříve slyšel. 

Každopádně znovu opakuji, že srovnáváme zlato se zlatem. Obě desky jsou aspiranty na jedničku, ale stát se jí logicky může jen jedna. Rozdíly mezi nimi jsou v řádu jednoho procenta, proto rozhodně nespi a poslouchej obě.

Domů
Sdílet
Diskuse