Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. listopadu 2023 6:00
Čas čtení 10:15
Tereza Šnajdrová

„Začátek vypadal jako normální chřipka.“ Tyto tři mladé Češky zažily syndrom vyhoření. Měly deprese, úzkosti i strach z lidí

„Začátek vypadal jako normální chřipka.“ Tyto tři mladé Češky zažily syndrom vyhoření. Měly deprese, úzkosti i strach z lidí
Zdroj: Midjourney/Radim Šlechta
ZDRAVÍ PENÍZE, NEBO ŽIVOT! #WORK-LIFE BALANCE PRÁCE PSYCHOLOGIE
Uložit Uložené

Syndrom vyhoření se netýká jen starších. Postihnout může i mladé.

Syndrom vyhoření. Dvě slova, ze kterých se může vyklubat problém na celý život. V podstatě se jedná o stav chronického stresu, který vede k fyzickému i psychickému vyčerpání, cynismu, pocitům méněcennosti a mnoha dalším. Lidé, kteří vyhořeli, nedokázali fungovat v osobním ani profesním životě. A přitom to vše začalo tak nenápadně. Právě proto je syndrom vyhoření tak zákeřný.

Článek je součástí série PENÍZE, NEBO ŽIVOT, která na Refresheru vychází v průběhu celého listopadu. Připravili jsme pro tebe reportáže, rozhovory nebo anketu, ve které sledujeme, jaký má generace Z vztah k práci, jak se vyrovnává s workoholismem svých rodičů a jestli už třeba nevyhořela. Sleduj tag a zapoj se do diskuze.


Své o tom ví tři ženy, které vyhořely a svěřily se nám se svým životním příběhem.

Vyhořet může i mladý člověk

Mnoho lidí si myslí, že se syndrom vyhoření týká pouze starších lidí, kteří jsou v pracovním procesu už desítky let. Ale nemusí to tak být. Tato nemoc si nevybírá, útočí na všech frontách a ve všech oborech. Nezáleží na tom, jestli děláš v korporátu, kde je tlak na výkon, nebo jestli děláš práci, po které jsi celý život toužil*a. A to je na tom to nejhorší.
 
Refresher se spojil se třemi ženami, které vyhořely. Jména na jejich přání anonymizoval. Říkejme jim tedy Kateřina, Barbora a Jitka.

Doporučeno
Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní Jak zvládnout práci z domova a nezbláznit se z ní 25. dubna 2024 11:00

Kateřině je 25 let, žije kousek od Prostějova a pracuje v oblasti marketingu. Barbora je 33letá fotografka z Libereckého kraje a má dvě malé děti. Jitce je 32 let, žije v Praze, a ačkoli téměř celý život pracovala v sociálních službách jako terapeutka, dohnala ji až administrativní práce v malém start-upu.

„V současné chvíli nepracuji, jsem už půl roku doma na nemocenské. Předtím jsem 13 let pracovala jako sociální pracovnice, terapeutka. Všechno tohle se ale rozjelo až ve chvíli, kdy jsem zatoužila po tom získat nové zkušenosti a nastoupila jsem do normální práce, malé firmy, jako asistentka ředitele,“ řekla v úvodu našeho povídání Jitka.

„Začátek vypadal jako normální chřipka.“

Domů
Sdílet
Diskuse